Koronavírusról

Koronavírusról

A legfontosabb a megelőzős, amelyet szabályosan használt maszkviseléssel és megfelelő távolság betartásával tudjuk elérni! Lehetőleg ne járjunk rendezvényekre, nagyobb tömegbe, adott esetben nagyobb családi összejövetelek halasztása is ajánlott.

Rendszeres információ közlés miatt létrehoztunk egy facebook csoportot is: Hunyadvár és Géza utcai háziorvosok pácienseinek csoportja

4. oltás

2022.01.22

2022.01.14. óta Magyarországon elérhető a kormányrendelkezés hatására a koronavírus elleni oltásból a 4. oltás is.

A koronavírus fertőzés és ennek a terápiája jelenleg az orvostudomány egyik forrongó pontja. Naponta jelennek meg újabb kutatási eredmények. Sajnos ennek ellenére még a tudásunk mindig csekély. A küldönböző ajánlások alapján a koronavírus fertőzés otthoni kezelésére az alábbiak javasolhatók:

4. hullám

2022.01.06

Jelen helyzet összefoglalva: KÁOSZ és KATASZTRÓFA!

A COVID-19 fertőzés egyik talán legjellegzetesebb tünete az ízlelés és/vagy szaglás részleges vagy teljes elvesztése. Általában nem a kezdeti tünet közé tartozik, tapasztalatunk szerint 3-10 nap között alakul ki. Mértéke is nagyon változó - az enyhe tompulástól a totális érzésvesztésig. Az ízérzékelés és szaglás visszatérése is igen változó, van,...

3. oltás

2021.09.13

3. oltás = booster oltás = emlékeztető oltás

A kezdeti kavarodás és információhiány után végre megvan a pontos információ!!!

Favipiravir

2021.03.10

2021. március eleje óta háziorvosok is írhatják koronavírusos betegek számára ezt a készítményt. IGAZOLT koronavírus fertőzés esetén adható 18 éves kor felett. A terápia offlabel, tehát az alkalmazási leíraton kívüli, eredetileg influenza elleni gyógyszer. Erősen magzatkárosító, így terhesek, szoptató kismamák nem kaphatják, illeve veseelégtelenek...

Mind a háziorvosi rendelőben, mind az oltási ponton szükséges a COVID oltás (bármelyik) kapcsán beleegyező nyilatkozatot aláírni. Az adminisztrációt és az oltás menetét megkönnyíti, ha már kitöltve elviszik magukkal az oltás helyszínére a beleegyező nyilatkozatot. Alább feltöltöm ennek a formanyomtatványát, illetve egyébb tájékoztatókat is.

Oltás

2021.03.10

Jó híreket szeretnék megosztani! Dr. Miltényi Beáta praxisából már 1304 fő, míg Dr. Kiss Melinda praxisából 966 fő részesült koronavírus elleni oltásban. A küldönbségekben benne van a két praxis eltérő mérete és így a kapott lehetőségek különbözősége. Illetve ebben a számban benne vannak azon páciensek is, akik különböző kampányok alkalmával kapták...

Karantén

2021.01.06

Önkéntes karantén: saját elhatározásunk miatt vagyunk karanténban, hogy elkerülhessük a fertőzést és védjük a családunkat. A hatóság nem ellenőrzi.

Ha valamelyik családtagunk felső légúti tüneteket produkál, vagy olyanokat, amely koronavírus fertőzésre is jellemző lehet, illetve igazolt koronavírus fertőzőt, akkor fontos, hogy a házon, lakáson belül a lehető legjobban el legyen különítve. Lehetőleg olyan szobában legyen, amelyet nem használ más, azt a helyiséget ne hagyja el! Lehetőleg külön...

1., MARADJON OTTHON! - amennyiben panaszai alapján felmerül Önben, hogy koronavírus fertőzése van, akkor NE hagyja el otthonát, HANEM

Higénia

2021.01.06

Nem elég, hogy csak a kezünket tartjuk tisztán, hanem a környezetünkre is fokozatosan ügyelnünk kell. Különböző felületeken más és más ideig életképes a koronavírus. Ebből a szempontból egyik legfontosabb a MOBILTELEFON, amely felületén 3 napig is életképes és fertőzőképes a koronavírus!

A koronavírus lipid burkát az egyszerű szappanos kézmosás tönkreteszi, amellyel elveszti fertőzőképességét. Ehhez megfelelő technikát kell használni a megfelelő ideig.

Maszk

2021.01.05

A maszkok a cseppfertőzés elleni védekezésben segítenek, ennek a mértéke függ a maszk típusától. A WHO javaslata alapján maszk hordása nem javasolt az egészséges emberek számára a jelen járványhelyzetben. Az operatív törzs már pedzegette, hogy azért jó, ha van rajtunk, mikor tömegben vagyunk.

Légzőtorna

2021.01.05

Koronavírus fertőzés estén javasolható a tüdők állapotának javítására, védésére légzőtorna elvégzése. Ennek menete a leni videóban látható.

Teszt

2021.01.05

Elsőként a páciensnek panaszairól egyeztetnie kell a háziorvosával. Amennyiben a panaszok apaján felmerül a koronavírus fertőzés, akkor a háziorvos elrendeli a karantén mellett a mintavételt.

Sok más megbetegedés (egyéb vírusok) is okoznak hasonló tüneteket, mint a koronavírus fertőzés. Illetve a képet még az allergia, asthma is tudja színesíteni. Fontos orvossal egyeztetni a tüneteket.

Koronavírus

2021.01.05

A koronavírus egy lipidburokkal rendelkező RNS vírus. Hivatalos neve: súlyos akut légúti tünetegyüttest okozó koronavírus 2 = SARS-CoV-2. Az általa okozott betegség neve: koronavírus-betegség 2019= COVID-19.

A jelen járványügyi helyzet mindenkit megterhel. Általában ez nem fizikai, sokkal jobban pszichés. Figyeljünk egymásra! Segítsük egymást!