Panaszaim vannak - mi a teendő?

2021.01.06

1., MARADJON OTTHON! - amennyiben panaszai alapján felmerül Önben, hogy koronavírus fertőzése van, akkor NE hagyja el otthonát, HANEM

2., Hívja fel a háziorvosát!

3., A telefonos megbeszélés során egy részletes kikérdezés fog történni (milyen tünetek, mióta, ezek változása, stb ........). Ez alapján tudjuk mérlegelni, hogy fennállhat-e a koronavírus fertőzés vagy egyéb felső légúti megbetegedés valószínűsíthető. A háziorvos nem fog kimenni megvizsgálni Önt és nem fogja behívni a rendelőben se vizsgálatra - a jelenleg érvényben levő kormányrendelet alapján csak a távdiagnosztika lehetséges. Ennek oka, hogy sok országban a háziorvosok és a rendelőjük elősegítette a vírus terjedését.

4., Elmagyarázzuk a további teendőket. Amennyiben a "hagyományos" probléma, akkor javaslatot adunk a kezelésre. Ha koronavírus fertőzés merül fel a kikérdezés alapján, akkor a panaszok alapján eldöntjük, hogy otthon maradhat-e a beteg vagy kórházba kell, hogy kerüljön.

5., Megtesszük a szükséges intézkedéseket: teszt kérése és karantén elrendelése. A karantén minimum 10 napig tart, amely utolsó 3 napjában a páciensek panasz és tünetmentesnek kell lennie. Ez a beteg állapota alapján növelhetni, de nem csökkenthető.

6., Kérjük, hogy akik otthonukban gyógyulnak koronafertőzés esetén néhány naponta jelezzék állapotukat! Erre a célra telefonon és e-mail is megfelelő. Erre azért van szükség, mert a betegség lefolyása eléggé hullámzó, sok esetben akár 1-2 hét múlva is tapasztalunk állapotromlást. Otthoni állapot követésére javasuljuk a napi 3x vérnyomásmérést és vér O2 szintjének ellenőrzését (pulzoximéter használatát).

7., Panaszmentese, karantén végén a páciens közösségbe engedhető, mehet munkába is. Felszabadító tesztre NINCS szükség és államilag finanszírozott lehetőség sem! Amennyiben a munkáltató ragaszkodik hozzá, akkor magán úton lehet elvégeztetni a tesztet, amely vagy a munkáltatót vagy a munkavállalót terheli. Ez alól néhány munkakör a kivétel: egészségügyi dolgozó, szociális intézményekben dolgozók.

8., A hosszútávú szövődmények felmérése, detektálása. Sajnos az a vírusfertőzés sok szervünkben tud károsodát okozni, akár enyhe betegséglefolyás után is. Jellemzően a tüdő, szív az érintett. Panaszok jelzése után adott szakrendelésen történik a kivizsgálás és a diagnózis felállítása.