Betegségekről 

Perifériás érbetegség, avagy alsó végtagi érszűkület a láb verőereinek, artériáiának érszűkület, atherosclerosis miatt kialakuló megbetegedése.

A vese létfontosságú páros szerv, amely a gerinc két oldalán helyezkednek el, babszem alakúak és körülbelül ökölnyi méretűek. Feladata a vizelet képzése, amely során a vérből felesleges anyagok eltávolítása történik a vérből. Mivel a vesék folyamatosan működnek, ez azt jelenti, hogy egy nap alatt a teljes vérmennyiséget kb. 300x tisztítják meg,...

Szívelégtelenség során a szív szerkezeti és/vagy funkcionális károsodása miatt nem képes kellő mennyiségű tápanyaggal és oxigénnel ellátni a szervezetet csökkent teljesítőképessége miatt.

A szívet ellátó erek, a koszorús erek (koronária erek) érelmeszesedésén alapuló szívbetegség, amelyben fontos tényező az atherosclerosis miatti érszűkület, érelzáródás és az érfalegyenetlenség miatti vérrögképződés, amely hatására a szív izomzata átmeneti vagy végleges károsodást szenved. A szűkület mértéke, érelzáródás nagysága, helye és...

A szívben billentyűk felelnek a vér egyirányú mozgásáért, keringéséért. Az ép, nyitott szívbillentyűk lehetővé teszik a vér akadály nélküli áramlását, míg zárt állapotban meggátolják annak visszafolyását. Billentyűk találhatók a pitvar-kamra határon, ezek vitorlás billentyűk. A bal pitvar-kamra határon van a kéthegyű billentyű, azaz a mitralis...

A szívritmuszavar (arrhytmia) egy összefoglaló név azon betegségeknek, amelyeket a szív ingerületképző és/vagy ingerületvezető rendszere okoz. Ezek között vannak olyan ritmuszavarok, amelyek az élettel összeegyeztethetetlenek (kamrafibrilláció), és vannak olyanok, amelyekkel teendő nincs.

A koleszterin és a triglicerid molekulák a szervezet számára szükséges anyagok, amelyek vízben nem oldódnak, így a vérben szállítása egy burokkal körülvett sok koleszterin/tiglicerid molekulát tartalmazó részecske végzi a lipidek.

Az érelmeszesedés (atherosclerosis) a vivőerek (artériák) több évtized alatt kialakuló elváltozása, amely során megváltozik az ér szerkezete, ezáltal különböző panaszokat és betegségeket okoz. Az atherosclerosis egyéni adottságoktól is függően különböző mértékben és helyen károsítja az ereket, így az különböző életfontosságú szervekben képes...

Koronavírus

2020.03.01

A koronavírus az egyszálú RNS vírusok közé tartozik, amely állatokat és embert is meg tud betegíteni. A koronavírusok zoonozisok, tehát képese állatról emberre terjedni. Jelenleg 7 koronavírusről ismert, hogy képesek emberi fertőzést és megbetegedést okozni, amelyek az egyszerű náthától kezdve változatos súlyosságúak lehetnek.

A hirtelen szívhalál a szív- és érrendszeri betegségek között elég nagy arányban előforduló kórkép. Évente Magyarországon 26.000 ember halálát okozza hirtelen szívhalál. Ezen betegek 70%-a megmenthető időben elkezdett újraélesztéssel.

Elhízás

2020.01.07

Az elhízás (obesitas) a zsírszövet kóros felszaporodásával járó betegség, amely az elhízás mértékétől függően károsan befolyásolhatja az egyén egészségi állapotát, növelve a halálozást.

A téli hónapok kedveznek a különböző kórokozóknak, így ebben az időszakban több akut, jellemzően vírus általi megbetegedés van. Ezeket a kórképeket döntően két fő csoportba oszthatjuk: hasi panaszokat okozó (gastroenterális) fertőzések és légúti fertőzések.

Sok betegség esetén vérhígító (anticoagulans) kezelés szükséges, hogy megakadályozzuk a vérrögök (thrombusok) kialakulását. Erre használt "klasszikus" gyógyszer a Syncumar. A készítmény hatásosságát vérvizsgálat során meghatározott INR érték alapján tudjuk megítélni. A Syncumar hatását a szervezetünkben több dolog befolyásolhatja, erről olvashatnak...

Cukorbetegség

2018.12.09

Betegtájékoztató cukorbetegek részére (2-es típusú)