Szívbillentyűbetegségek

2020.05.24

A szívben billentyűk felelnek a vér egyirányú mozgásáért, keringéséért. Az ép, nyitott szívbillentyűk lehetővé teszik a vér akadály nélküli áramlását, míg zárt állapotban meggátolják annak visszafolyását. Billentyűk találhatók a pitvar-kamra határon, ezek vitorlás billentyűk. A bal pitvar-kamra határon van a kéthegyű billentyű, azaz a mitralis billentyű, míg a jobb pitvar-kamra határon van a háromhegyű billentyű, azaz a tricuspidalis billentyű. A kamra kiáramlása és a nagyerek kezdeténél vannak a zsebes billentyűk. A bal kamra és a főverőért (aorta) között van az aortabillentyű, míg a jobb kamra és tüdőverőér (arteria pulmonalis) között a van a pulmonalis billentyű.

A gyerekkori szívbillyentyűbetegségek jellemzően a szív fejlődési rendellenessége kapcsán alakulnak ki más szívproblémákkal társulva (sövényhiány, ér áthelyeződés) és már egész kicsi korban szívműtét szükséges miattuk. A felnőttkor, szerzett billentyűproblémák általában 40-50 éves kor környékén alakulnak ki.

Minden szívbillentyűnél lehet stenosisról beszélni, illetve insufficiencáról. Stenosis során a billentyű kinyílása akadályozott, ezért nem tud kellő mennyiségű vér átfolyni rajta keresztül, így a szív nyomásterhelésnek van kitéve. Míg insufficiencia esetén a billentyű záródása nem megfelelő, ezért mikor zárva kellene, hogy legyen, akkor is van rész, amelyen keresztül visszaáramlás történik, így a szív térfogatterhelésnek van kitéve. Súlyos szívbillentyű betegség kapcsán szívelégtelenség jön létre. Sok esetben a megoldás műtéti csak.

A szívbillentyű betegségek kivizsgálása során a gyanút már a szív meghallgatása is felveti. Szívultrahang során állítható fel a pontos diagnózis, megadva a billentyűprobléma nagyságát és hogy okozott-e szíven egyéb eltérést (pl.: pitvarmegnagyobbodás, falvastagodás). Mellkas röntgen során látható, hogy van-e szívmegnagyobbodás illetve pangás a tüdőben. Egyes szívbillentyűbetegségeknek van jellemző EKG eltérése is, de sokszor teljesen szabályos EKG-t látunk.

A részletes leírás során láthatóvá válik, hogy a bal szívfél billentyűinek (mitralis, aorta) betegsége okoz legtöbbször problémát, amelyek sokszor súlyosabbak is.

Mitralis szűkület (mitralis stenosis = MS)

Ilyen esetben a bal kamrába a vér beáramlása gátolt, amely következtében bal pitvar tágulat és pulmonaris hypertónia jöhet létre. Oka legtöbbször rheumás láz, de egyes speciális autoimmun megbetegedések, anyagcserebetegségek kapcsán is kialakulhat. Panasz általában nehézlégzés (terhelésre, majd nyugalomban is), köhögés, tüdőödéma szokott lenni, de mellkasi fájdalom, vérköpés is előfordulhat. Gyógyszeres kezelés alapján a vízhajtók adják. Előrehaladott állapotban műtét jön szóba. Jelenleg a nyitott szívműtét soráni billentyűcsere mellett ballonos valvuloplasztikát is végeznek már (szívkatéteres megoldás).

Mitralis insufficinecia (mitralis regurgitáció = MI)

Ilyen esetben a bal kamra és a bal pitvar térfogatterhelése jön létre. Hátterében reumás láz, balkamra tágulat, iszkémiás szívbetegség, szívinfarktus, trauma, ínhúreltérések, mitralis prolapsus. Kialakulhat hirtelen és krónikusan is, ebben az esetben a tünetek megjelenéséig akár 20 év is eltelhet. Enyhe esetekben krónikus gyengeség, fáradékonyság, csökkent terhelhetőség a panasz. Súlyosabb esetben nehézlégzés, szívelégtelenség. Kezeléskor elsődleges feladat a normál vérnyomás beállítása. Súlyos esetben itt is műtéti billentyűplasztika vagy csere szükséges.

Mitralis prolapsus (MPS)

A leggyakoribb billentyűeltérés, amely során a billentyűk szélei nem érnek rendesen össze a szív összehúzódásakor, előreboltosulnak, így nem záródnak rendesen. Jellemzően panasz és tönetmentes állapot. Egyes esetekben szívdobogásérzés lehet, gyengeség, fáradékonység, ájulásérzet, szívelégtelenség. Panaszt okozva béta-blokkoló adása javasolt, ha súlyos mitralis insufficienciát koz, akkor pedig műtét.

Aortaszűkület (AS)

Főként időseknél kialakuló szívbillentyűbetegség,a mely során a bal kamra nyomásterhelése miatt bal kamrafal megnagyobbodás jön létre. Ájulást, anginás panaszokat, szívelégtelenséget tud okozni. Kezelése csak műtéti, napjainkban már transzkatéteres módon is elvégezhető (TAVI).

Aorta-visszaármlás (AI, AR)

Térfogatterhelés miatt bal kamra tágulat alakul ki falvastagodással, súlyos esetben jelentős tágulatot (cor bovinum) láthatunk. Enyhe esetben nem okoz panaszt, tünete lehet fáradékonyság, csökkent terhelhetőség, szívelégtelenség. Fontos a vérnyomás megfelelő beállítása. Súlyos esetben műtét jön szóba.

Tricuspidalis szűkület (TS)

Ritka billentyűbetegség, amely rheumás eredetű vagy fertőzés miatt alakul ki. Jobb szívfél elégtelenséget tud okozni, súlyos esetben műtét jön szóba.

Tricuspidalis elégtelenség (TI, TR)

Általában a jobb szívfél tágulata miatt jön létre, jobb szívfélelégtelenség tünetei lépnek fel. Kezelésében elsődleges a kiváltó ok megkeresése és annak gyógyítása.

Pulmonalis szűkület (PS)

Általában veleszületett, ritkán rheumás eredetű. Súlyos esetben szívelégtelenséget okoz.

Pulmonalis regurgitáció (PR, PI)

Pulmonalis hypertonia miatt jön általában létre. Ritkán igényel kezelést, a kiváltó ok megszűntetése az elsődleges.