Hirtelen szívhalál és újraélesztés

2020.01.29

A hirtelen szívhalál a szív- és érrendszeri betegségek között elég nagy arányban előforduló kórkép. Évente Magyarországon 26.000 ember halálát okozza hirtelen szívhalál. Ezen betegek 70%-a megmenthető időben elkezdett újraélesztéssel.

Hirtelen szívhalál

Hirtelen szívhalálnak nevezik azt, amikor valaki teljes jólét közepette összeesik, elveszti az eszméletét és meghal. Valamivel több férfit érint, bármely korosztály érintett lehet (pl. fiatal sportolók).

Hátterében különböző okok miatt kialakuló kamrafibrilláció (kamraremegés) áll. A kamrafibrilláció egy élettel összeegyezhetetlen kaotikus szívritmuszavar, mely során a szív pumpafunkcióját nem tudja ellátni, így nem tud a szív vért áramoltatni a szervek felé, ami oxigénhiányhoz, a szervek működésének leállásához vezet.

Hátterében sokféle ok szerepelhet:

- szívinfarktus (leggyakoribb)

- iszkémiás szívbetegség, magasvérnyomásbetegség, szívelégtelenség, cardiomyopathia

- trauma

- vérzés: gyomor-, bélrendszeri, koponyaűri, aorta megrepedés, szívtamponád

- toxinok, drogok

- tüdőembólia, légmell

- ionzavarok: túl magas vagy alacsony kálium szint

-vércukoreltérések: túl alacsony vagy túl magas vércukorszint

Tünetei:

A hirtelen szívhalál tünete az, hogy valaki hirtelen, minden előzmény nélkül összeesik, kontaktusképtelenné válik és elveszti az eszméletét. Az érintettek höröghetnek, légzésük leállhat vagy nagyon ritkává, minimálissá válhat, végtagjai elernyednek. Ha a betegeket nem tudják megmenteni, akkor beáll a halál.

A kamrafibrilláció pontos diagnózisát csak EKG-val állítható fel. DE erre ebben az esetben nincs szükség, mert a legfontosabb az időben elkezdett újraélesztés. Az egy 4 percnyi oxigénhiány után károsodik, 10 perc múlva véglegesen, így az újraélesztés ezen időn belül kell megkezdeni. A többi szervünk hosszabban (akár órákig) is tolerálja az oxigénhiányt.

Újraélesztés:

Az alábbiakban a mindenki által elvégezhető, úgynevezett laikus újraélesztésről lesz szó. Az egészségügyi személyzet (gyakorlat, eszközök, stb. miatt) másképp csinálja, DE a legfontosabb a hirtelen szívhalál esetén végzett újraélesztéskor a keringés fenntartása a szívmasszással! Amennyiben elérhető automata defibrillátor, akkor a gép által adott utasítások segítségével végezhető az újraélesztés.

5 lépésben lehet összefoglalni a teendőket újraélesztéskor:

1., REAKCIÓKÉPES?

Szólítsa meg, rázza meg a beteg vállát , kérdezzen tőle valamit! Ha nem reagál, eszméletlen. De mindezek előtt, gondoskodjon saját maga és a beteg biztonságáról!

2., KÖZÖS CSŐ

Fektesse hanyatt kemény talajon, fejét szegje hátra, hogy a légutak szabadok legyenek!

Eszméletlen beteg esetén az izmok elernyedt állapotban vannak, így a nyelv hátraesik és elzárja a légutakat. A háton fekvő embernél a fej hátraszegésével a légcsövet elzáró nyelv kimozdul a megelőző pozíciójából, így a légutak szabaddá válnak.

3., LÉGZÉS?

Hajoljon közel a szájához, ha nem hallja nem érzi a légzést, és nem látja a mellkas emelkedését akkor nincs a betegnek légzése!

A fejünket érdemes a beteg feje közelébe helyezve vizsgálni 3 érzékszervünket használva a légzést: látjuk, hogy a páciens mellkasa mozog-e, halljuk a légzés, bőrünkön érzékeljük a légzés miatt keletkezett légáramot, a kilégzett levegő melegét és páratartalmát. 

4., SEGÍTSÉGHÍVÁS: 112

Hívja a mentőket vagy kérjen meg valakit erre, és kezdje el a szívmasszázst!

A mentők hívásakor fontos megadni a helyszínt és hogy megkezdett újraélesztéshez kér segítséget!

5., NYOMÁS

Helyezze egymásra a két kezét, az alsó tenyerét tegye a mellkas közepére úgy, hogy az éle középre essen. Nyomja le a mellkast kb. 5cm, de legfeljebb 6cm mélyre percenként 100-szor. 

A szívmasszáskor fontos, hogy a karunk egyenes legyen. A borda törésétől nem kell tartani, fontosabb a folyamatos nyomás segítségével a keringés fenntartása. Ha van a közelben még ember, akkor 1-2 percenként érdemes váltani, mert a szívmasszás nagyon kimerítő, megerőltető. Szívleállás utáni újraélesztésnél segítheti az optimális, percenként mintegy százas mellkasi kompressziószám fenntartását, ha az ember közben olyan dalokat dúdol magában, melyek 100 bpm-es ritmussal rendelkeznek. A szívmasszást mindaddig kell folytatni, míg meg nem érkezik a megfelelő segítség, a mentő.