Vastagbélrák

2022.06.02

A KOLOREKTÁLIS /vastagbél-végbél eredetű/ DAGANATOK ÉS SZŰRÉSÜK

A fejlett országokban, így Magyarországon is, a kolorektális daganat a második leggyakoribb daganatos halálok a tüdődaganat után, a nem cigarettázó népesség körében az első helyen áll! Nőket és férfiakat egyaránt érint ez a betegség. Ez évente hazánkban kb. 8000 új vastag- és végbél daganat felismerését jelenti és ennek a kórképnek a következtében 5000 beteg hal meg minden évben .

A korai stádiumban felfedezett kolorektális daganatok 5 éves túlélése közel 90 %-os, de Magyarországon sajnos az esetek 65 %-ában előrehaladott stádiumban kerül felismerésre a betegség, amikor a túlélési esély sokkal rosszabb.

Hogy mi idézi elő ezt a betegséget, pontosan nem tudjuk, de tény, hogy a fejlett országokban gyakoribb az előfordulása. Fokozott kockázatot jelent a rostszegény, állati zsiradékban dús étrend.

Vannak olyan betegcsoportok, akiknél gyakrabban fordulhat elő ez a betegség. Azoknál a személyeknél, akiknek a vérszerinti első fokú rokonánál kolorektális daganatot kórisméztek korábban, amelyik családban az átlagosnál több daganatos betegségről tudnak, valamint a hosszú ideje speciális bélgyulladásban szenvedő betegeknél a fenti betegség fokozott rizikója áll fenn, ezért náluk el kell végezni a szűrővizsgálatokat.

A kolorektális daganatoknak ugyanekkor van egy előnyös sajátságuk: hosszú idő, 10-15 év is eltelhet, mire a jóindulatú polyp, adenoma rosszindulatú carcinomává alakul át. Ennek a rosszindulatúvá válásnak a lehetősége 95 % is lehet!

Az adenomák, polypok főként az 55-65 éves, a carcinomák a 65-75 éves korosztályban alakulnak ki. Az átalakulásnak is vannak kockázati tényezői, nagyobb rizikót jelent, ha valakinél pl. többszörös , vagy nagyobb polypokat találnak.

Mik a tünetei a kolorektális daganatoknak?

A daganatok elsősorban vérzéssel hívják fel magukra a figyelmet, ez az első tünete a betegségnek. Erre a kórképre utalhat friss, piros vér ürülése - leginkább a végbél tájéki elváltozásoknál /aranyér, végbélnyílás berepedés is vérezhet, a vérzés azonban nem jelenti egyértelműen a daganat jelenlétét!/, de lehet sötét, fekete a széklet, amennyiben felsőbb vastagbél szakasznál van az elváltozás. Lehet az első jel megváltozott székelési ritmus, váltakozva hol székrekedés, hol hasmenés megjelenése is, de lehet hasi fájdalom, fogyás, nagyfokú gyengeség is a legkorábbi tünet. Sajnos az esetek nagy részében az utóbbi jelek már a daganat előrehaladott stádiumában jelentkeznek.

A fent leírtakból következik, hogy miért lenne fontos ezeknek az elváltozásoknak az időben való felismerésére. Erre szolgálnak a szűrővizsgálatok.

A kolorektális daganatok szűrővizsgálatára kétféle stratégia van. A kétlépéses módszer első lépése az okkult /rejtett/ vérzés kiszűrése a székletből vagy CT colonográfia elvégzése, és amennyiben nem negativ az eredmény, végzik el a második lépést , a colonoscopiát, amely lehetőséget ad a daganat, polyp, adenoma eltávolítására, illetve biopsia vételére, szövettani vizsgálatra.

Az egy lépléses módszer, ha rögtön colonoscopiát végzünk , és így egyszerre van lehetőségünk a daganat felderítésére, annak együlésben való eltávolítására, biopsia vételére.

A rosszindulatú daganatok kétharmada, az adenomák, polypok kb. fele vérzik, de kezdetben ez a székletben nem látszik, mikroszkópikus nagyságrendű /okkult vérzés/. A tünet okának felderítésére szolgál a a Nemzeti Népegészségügyi Központ /NNK/ 2018. novemberében megkezdett EFOP-1.8.1 "Komplex népegészségügyi szűrés" programja. Ennek kivitelezésében veszünk részt az alapellátásban dolgozó, és erre jelentkező háziorvosok, valamint az NNK Központi laboratóriuma ill. a hálózatban megbízott endoscopos laborok.

Országosan 300000, 50-70 év közötti lakos kapott a szűrő programra meghívó levelet az utóbbi hónapokban, amellyel a betegnek fel kell keresnie a háziorvost, aki odaadja részére a 2 székletminta tárolására szolgáló tartályt. A páciensnek nincs más dolga, mint a két különböző nap, tégelyekbe tett széklet mintákat az előre megcímzett borítékban elvinni a postára és ingyenesen feladni azt. A háziorvos interneten kapja meg az eredményt, ami lehet negatív , vagy nem negatív. Ez utóbbi esetben kötelező elvégezni a betegnél a colonoscopiás vizsgálatot, amelyet a háziorvos szervez meg és a projectben résztvevő endoscopos laborok 2-3 héten belül el is végzik a kért vizsgálatot. Az endoscopos vizsgálat ambuláns módon történik, a betegnek a beavatkozás kellemetlenséget okozhat, ezért kívánságra narkózisban, bódultságban is elvégezhető. A vizsgálat nem csak megtalálhatja a polypot, adenomát, de lehetőség van annak eltávolítására , illetve a képlet szövettani vizsgálatára is. Amennyiben rosszindulatú elváltozást találnak, további kivizsgálásra lesz szükség. Ennek során meg kell állapítani a daganat kiterjedését, nyirokcsomó érintettségét, operálhatóságát, felderíteni, vannak- e közeli, távoli áttétek /CT, MR, PET CT/.

A lokális, kis méretű, távoli metastázist nem adó daganatok jó eséllyel gyógyíthatók, az előrehaladott, metastásist adó daganatok csak bizonyos esetben operálhatók, ellenkező esetben komplex onkológiai terápia jön szóba. A cél a teljes gyógyulás, de előrehaladott stádium daganat esetében az élettartam meghosszabbítására, jó életminőségre törekszünk.

A kezelést onkoteamek /orvoscsoportok/ határozzák meg, amelynek tagjai klinikai onkológus, onkológus sebész, sugárterápiás orvos és pathológus. Korai stádiumban az elvégzett műtét célja a daganat radikális eltávolítása, a környező nyirokcsomókkal együtt. A műtét után törekszünk a relapsus /a daganat újraképződése/ kivédésére, szükség esetén kemoterápiával, irradiációval. Természetesen a daganatos beteg utánkövetése, gondozása fontos része a betegellátásnak.

A jó szűrővizsgálatot egyszerű kivitelezni, nem terheli meg a beteget, nem jár szövődményekkel, költséghatékony. Ezért javasoljuk mindenkinek, hogy éljen a lehetőséggel, vegyen részt a szűrővizsgálatokon.