Szívritmuszavarok 2 - Bradycardia

2020.04.26

Szívritmuszavarok 2 - Alacsony szívfrekvenciával járó kórképek

A szívritmuszavar (arrhytmia) egy összefoglaló név azon betegségeknek, amelyeket a szív ingerületképző és/vagy ingerületvezető rendszere okoz. Ezek között vannak olyan ritmuszavarok, amelyek az élettel összeegyeztethetetlenek (kamrafibrilláció), és vannak olyanok, amelyekkel teendő nincs.

Normál esetben a szívben az ingerület a jobb pitvar falában elhelyezkedő sinus-csomóban keletkezik. Az ingerület a pitvar sejtjein áthaladva jut el az atrioventricularis-csomóba (AV-csomó, pitvar-kamrai-csomó), ahonnan a His-kötegen, majd a Tawara-szárakon és a Purkinje-rostokon keresztül jutnak el a kamra izomsejtjeihez, hogy azok az ingerület hatására összehúzódjanak. Az ingerületterjedés egyirányú, de sok helyen léphet fel probléma, amely változatos kórképeket hoz létre.

A szívfrekvencia (1 perc alatti összehúzódások száma) tág határok között elfogadható, átlagértéke 70/min. A magas szívverés a tachycardia, ez 100/min feletti szívverést jelent. Ennek az ellentéte a bradycardia, amikor a szívverések szám a 60/min alatti. Mindkét állapot hosszan fennállva panaszokat okoz, amelyek a normáltól való minél nagyobb eltéréssel valószínűbben jelentkeznek. Ezek pl. szédülés, gyengeség, légszomj, csökkent terhelhetőség, lábszárödéma.

Bradycardia okai:

  • szív ingerképzési zavari: sick sinus szindróma (SSS)
  • szív ingerületvezetési zavarai: AV-blokk
  • endikrín megbetegedések: pajzsmirigy alulmúködés
  • sportoló
  • neurológiai eltérések: agyi sérülés, vérzés
  • gyógyszermellékhatás: pl. túl sok béta-receptor blokkoló szedése

Sinus csomó betegség

A sinuscsomó az ingerképzés fő helyszíne. Betegsége során lehetséges ismétlődő bradycardiás időszakok, illetve tachycardia és bradycardia váltakozása. Szédüléssel, ájulással járó rosszulléteket okoz, amely következményeként törések alakulhatnak ki. Panaszt okozó estekben a terápiája pacemaker (szívritmusszabályzó) beültetése.

AV-blokk

Az atrioventricularis vezetésben több helyen lehet probléma, ennek függvényében változik az ingerület terjedés is. Vannak olyan típusai, amely panaszt nem okoz, teendőt nem igényel, csak EKG-val detektálható eltérést okoz. Illetve súlyosabb átvezetési zavar esetén ájulás, szívelégtelenség, zavartság, csökkent terhelhetőség lép fel. II/II típusú AV-blokk és III. fokú AV blokk esetén pacemaker beültetése szükséges.

Pacemakerek

A szívritmusszabályzók kutatását már a múlt század elején elkezdték, 1926-ban készítettek olyan készület, amely konektroba kötve volt képes a szívet működtetni. A mai pacemakerek alapjait 1950 és 1960 között fejlesztették ki. 

Szívritmusszabályozók elektródái a szív elektromos ingerlésére és az elektromos tevékenység érzékelésére szolgálnak. Típusos helyzetük: jobb kamra csúcs a kamrai ingerléshez, jobb fülcse a pitvari ingerléshez. A telep, a készülék engeriaforrása általában a bőr alatt a kulcscsont alatt szokott elhelyezkedni, körülbelül 10 évig működőképes, utána csere szükséges. A készülék működése telemetria segítségével ellenőrizhető, kiolvasható az esetleges rendellenes szívműködés és szükség esetén a pacemaker működése módosítható.

A modern pacemakerek általában több funkcióval rendelkeznek. A legalapvetőbb típus a szív saját elektromos ritmusát figyeli meg. Amennyiben a pacemaker nem érzékel szívműködést a normál ritmusidőn belül, stimulálja a szívkamrát egy rövid, alacsony feszültségű impulzussal. Ez az érzékelő és stimuláló funkció minden egyes szívverés után újraindul. Az ennél összetettebb eszközök képesek érzékelni és/vagy stimulálni a pitvari és a kamrai szívüregeket is.

Vannak defibrillátor (ICD) készülékek, amelyek speciális ritmuszavar esetén egy elektromos shokk segítségével megszűntetik a nem kívánatos szívritmust, így állítva helyre a normál szívritmust.

Mai modern pacemakerek beültetése kis beavatkozásnak számít, így a beteg gyorsan vissza tud élni a mindennapokhoz.

Városi legenda, hogy pacemaker mellett bizonyos eszközök nem használhatók biztonsággal. Az alábbiak teljes biztonsággal használhatók:

  • elektromos készülékek: fénymásoló, fax, telefon, TV, rádió, számítógép, mosógép, villanytűzhely, mosogatógép, porszívó, kenyérpirító, mikróhullámú sütő
  • mobiltelefon

Pacemaker használata mellett lehetséges sportolni, utazni. Amivel vigyázni kell az MR-gép és a repülőtereken a biztonsági ellenőrzés.