Köszvény

2022.06.02

A köszvény/ csúz/- latinul arthritis urica a húgysav kóros felszaporodásával járó anyagcserezavar, melyet a korai szakban visszatérő, egy ízületet érintő heveny gyulladás, a későbbiekben idült, több ízületet érintő, az ízületek alakját torzító gyulladás jellemzi.

Mi a húgysav?

Az emberi szervezetben a húgysav az ú.n. purin anyagcsere végterméke. Szervezetünk sejtjeinek lebontása során a sejtmagvak purinbázisainak ill. a táplálékkal bevitt purin átalakításából származik. A húgysav a vizelettel és széklettel is távozik a szervezetből.

A vér kórosan emelkedett húgysavszintje fokozott termelődés valamint csökkent kiürülés esetén alakul ki.

  • Fokozott húgysavtermelődés hátterében genetikai eltérések is állhatnak /Lesh- Nyhan szindróma/ gyakrabban észleljük azonban fokozott sejtszéteséssel járó állapotokban, mint például bizonyos vérképzőszervi betegségek, pikkelysömör vagy daganatos betegségek kemoterápiás kezelése esetén.
  • A húgysav vesén keresztül történő kiürülésének csökkenése figyelhető meg bizonyos gyógyszerek (vízhajtók) hatására, alkoholizmus, éhezés, felborult szénhidrát anyagcserezavar esetén is.

Köszvényes rohamot jellegzetesen a húgysav szint hirtelen változása - növekedése vagy csökkenése tud kiváltani- ez utóbbival kapcsolatban mindig fel kell hívni a figyelmet a húgysavszint csökkentő gyógyszerek fokozatos bevezetésének fontosságára.

Hogyan alakul ki az ízület gyulladása?

Az ízületben húgysavkristályok csapódnak ki, melyeket a fehérvérsejtek bekebeleznek, gyulladásos anyagok szaporodnak fel, így okozva a jellegzetes tüneteket, mint a heves ízületi fájdalom, az ízület duzzadt, felette a bőr feszes, meleg, vörös, gyakori a láz is. Leggyakrabban érintett ízületek a lábfej ízületei, különösen az öregujj (ez az ú.n. "podagra"), boka, térdek. Ritkábban érintett a csípő és vállízület.

Krónikus vagy idült köszvény esetén húgysavkristályok rakódnak le az ízületi porcban, az ízület körüli szövetekben, inakban, bőralatti szövetekben- úgynevezett "tophusok"- latinul "kövek" a kezeken és lábakon egyaránt (de akár a fülkagylóban is), az ízület alakját és működését is rontva.

A köszvény gyakrabban fordul elő férfiakban, 30 éves kor után, nők esetén a későbbi életkorban, típusosan a menopauzában kezdődik.

A betegség különösen gyakori a Csendes- óceán térségében, elsősorban a Fülöp szigeteken és Szamoában.

A köszvény torzító jegyeit már az egyiptomi múmiákon is észlelték, első leírása Hippokratésztól származik, ő alkotta meg a podagra - lábfájdalom - kifejezést.

A XVIII. századi Angliában a köszvény státuszszimbólumnak számított.

A mai napig is a betegségek királyának - a királyok betegségeként szokták emlegetni. Olyan hírességek szenvedtek benne, mint Nagy Sándor, Kolumbusz Kristóf, Mátyás király, VIII. Henrik, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, Sir Isaac Newton, Charles Darwin.

A köszvény gyógyítására az 1800- as években már használták a Fekete- tenger partvidékén honos őszi kikericset (Colchicum autumnale).

A húgysav és a köszvény ok - okozati összefüggését csak a XIX. század második felében írták le, a húgysav szintjét csökkentő gyógyszeres kezelés pedig csak 1963 óta létezik.

A köszvény kezelése

Az akut köszvényes roham kezelése a gyulladás csökkentését célozza meg, az ízület nyugalomba helyezésével, hűtésével, gyógyszeresen elsősorban ú. n. nem szetroid gyulladáscsökkentő szerekkel, mint pl. az indomethacin, diclofenac- ill. a Colchicum disperttel történik. Ezek hatástalansága esetén ill. ha valamilyen okból kifolyólag- allergia, gyomorfekély, beszűkült veseműködés esetén nem adhatók, szteroid alkalmazása is szóba jön.

Az akut gyulladás rendeződését követően a következő roham kivédése érdekében a következő teendőink vannak:

  • 1., Életmódra való odafigyelés: optimális testsúly elérése, fogyás, megfelelő folyadékbevitel biztosítása
  • 2., Diétás megfontolások:

- az alkoholos italok közül a sör és a tömény italok a legkártékonyabbak, a kismértékű borfogyasztás azonban kedvező hatású lehet

- a tartós kávéfogyasztás csökkenti a köszvény rizikóját, a koffeinmentes kávé is ugyanilyen hatású, vagyis nem a koffein, hanem más, egyelőre ismeretlen anyag a felelős ezen hatásért

- a cukrozott, fokozott fruktóztartalmú üdítőitalok károsak, ugyanígy a gyümölcslevek, rostos üdítők is emelik a húgysavszintet

- az élelmiszerek purintartalmáról az alábbi táblázat nyújt tájékoztatást: 

  • 3., A beteg rendszeresen szedett gyógyszereinek áttekintése: a vízhajtó típusú gyógyszerek gátolják a húgysav kiválasztását a vesében, ezek adását kerülni kell, hasonló hatású a kis dózisú aszpirin is.
  • 4., Gyógyszeres terápia: célja az ideális húgysavszint elérése, mely 360 mikromol/l alatti kell, hogy legyen. Tophusok jelenléte esetén a célérték még alacsonyabb, 300 mikromol/l.

- Ennek elérésére az allopurinol (Milurit) bevezetése történik, dózisa fokozatosan emelhető, mivel a hirtelen húgysavszint csökkenés is kiválthat köszvényes rohamot. Allopurinol allergia, vagy beszűkült vese és kóros májműködés esetén a febuxostat (Adenuric) terápia kerül bevezetésre. Mindkét gyógyszer rendezi a húgysavszintet valamint a tophusok méretét is csökkentik. Az Adenuric szívelégtelen betegek esetén nem alkalmazható.

  • 5., Gyakran visszatérő köszvényes rohamok esetén a Colchicum szedése javasolt hosszabb távon, csökkentett dózisban.
  • 6., Bizonyos gyógyszerek, mint a vérnyomáscsökkentő losartan, a koleszterincsökkentő atorvastatin, a trigliceridcsökkentő fenofibrát elősegítik a húgysav kiürülését, így amennyiben a köszvényes beteg társbetegségek, mint magasvérnyomás, zsíranyagcserezavar miatt kezelésre szorul, a fent említett hatóanyagok közül célszerű választani.

Az emelkedett húgysavszint köszvényen kívül vesekövességhez, urátkövek kialakulásához vezethet, 770 mikromol/l feletti húgysavszint esetén a kőképződés kockázata eléri az 50%-ot. Ezen felül a húgysavkristályok a veseszövetet is károsíthatják, ú.n. urát nefropátiát, a későbbiekben veseelégtelenséget okozva.

A magas húgysavszint a szívérrendszeri betegség kialakulásának rizikóját is emeli.

A tünetementes magas húgysavszint kezelésének szükségességéről az álláspontok folyamatosan változnak.

Dr. Puskás Tímea