COVID tesztek - rendelői tesztelés

2022.01.06

Elkezdtük a felső légúti panasszal jelentkezők antigén gyrostesztes vizsgálatát a háziorvosi rendelőben.

Nagyon sok páciens fordul hozzánk felső légúti panaszokkal. Ezek jellemzően enyhék. DE a jelen tapasztalatunk alapján a COVID fertőzés panaszai is változtak a 3. hullámban megszokottakhoz képest - sokkal jobban hasonlít a "hagyományos" felső légúti vírusfertőzésre. Elkülönítésére jelenleg a legbiztosabb módszer a tesztelés. Az enyhe tünetek és a nagy esetszámok miatt a mentős mintavételek ideje nagyon kitolódott (tesztpontra 2-3 nap, még otthoni tesztelés esetén akát 1 hét is lehet). Így, hogy minnél hamarabb tudjunk biztosat, elkezdtük a panaszosak rendelői antigén gyorstesztjének elvégzését.

Feltételek:

- előzetesen telefonos vagy e-mailes jelentkezés a háziorvosnál, átbeszélve a panaszokat.

- mindig az orvos javasolja a tesztelést és adja meg a lehetséges időpontot. Az előzetes egyeztetés nélkül a teszt nem kerül elvégzésre.

- hogy a rendelőbe lévő, jövő más ok miatt érkezők biztonságát tudjuk biztosítani, így a tesztelés mindig rendelési időn kívül történik.

- a tesztre érkezőket kérjük, hogy lehetőség szerint az udvaron várakozzanak maszkban és minimum 1,5 m távolságot tartva egymás között.

- a tesztelőket érkezési sorrendben fogadjuk. A megadott időpont előtt érkezni nincs értelme, mivel a tesztelést csak a rendelés után fogjuk végezni.

- a mintavétel orrból történik.

- mivel antigén gyorstesztet végzünk ennek az eredménye 5-15 percen belül megvan.

- ha valakinek az antigén gyorstesztje pozitív lett, akkor igazolt a COVID fertőzés. Ilyenkor a szükséges létéseket megtesszük (terápia, jelentés, karantén,....)

- a teszt negativitása nem ad 100%-ig bizonyosságot. Ilyenkor mindig egyénileg értékeljük, hogy a páciensnél mi legyen a további teendő: elfogadjuk a negatív eredményt, várakozunk és újra tesztelünk vagy megkérjük a mentőknél a tesztelést.

- amennyiben a mentősök általi tesztelés történik: a páciensnek előzetes megbeszélés alalpján kérjük meg a mentőknél a tesztet. Vagy már tudunk adni az autóval közlekedő betegeink számára tesztpontra időpontot a helyszín megjelölésével, vagy első körben a mentősök fogják telefonon keresni. A telefonos megkeresés alapján is van lehetőség tesztpontra időpont egyeztetésre. Illetve a fekvő, rossz állapotú betegekhez a mentősök a tesztelésre házhoz mennek (ez jónéhány nap sajnos). A mentősök először a gyorstesztet csinálják meg, és amennyiben az negatív, akkor veszik le automatikusan a PCR mintát is. A PCR eredményét általában 48 óra múlva kapjuk meg, ez a lelet az EESZT-ben is látható.

- a tesztet csak panasz esetén végezzük. Ez a teszt pl utazáshoz nem elfogadott. Bármilyen más ok miatt szükséges tesztelés magánútón végzetetett PCR teszt.

- hivatalosan a gyógyszertárban vásárolt gyorstesztek nem elfogadhatóak. Azok alapján betegség bejelentése, COVID fertőzés igazolása nem lehetséges. Otthoni tájékoztatásnak jó, de rendelői megismétlése szükséges.

- az újabb típusú nyáltesztekről hivatlos értesítést (hogy mennyire jó, biztos) nem kaptunk - otthoni tájékoztatásra jó, de a pozitív eredmény ebben az edetben sem elfogadható