4. hullám

2022.01.06

Jelen helyzet összefoglalva: KÁOSZ és KATASZTRÓFA!

Eddig semelyik hullám során nem tapasztaltunk ennyi koronavírusos megbetegedést, mint most. Ez látható az országos adatokban is, de a saját praxisainkban is ezt tapasztaljuk - ugrásszerű növekedés. Ebben sokminden benne van:

- A delta varián fertőző képessége jóval magasabb, mint a megelőzőké

- Maszk használat hiánya

- Enyhe tünetek, ami nehezíti a fertőzöttek megtalálását

- Oltottak magabiztossága - DE NEM! Megbetegedhetnek és fertőzhetnek!

- És természetesen a politikai és a gazdaság is benne van

Tapasztalataink, tanácsaink:

- Jelenleg inkább a fiatalabbak, a dolgozó korosztályból kerülnek ki a betegek.

- A panaszok általában enyhék, nem specifikusak. Mivel több más felső légúti vírusfertőzés is tombol, így nehéz kiemelni a tömegből a COVIDos betegeket. A legspecifikusabb tünet a szaglás és ízlelés elvesztése késő tünetnek mondható, mivel a fertőzés 5-7 napján jelenik meg, és a betegek kb 30%-t érinti.

- Mint írtam a panaszok enyhék. Nem tapasztaljuk a megelőző hullámokban megszokott összképet, sokkal általánosabb. Így a megkülönböztetés is nehezebb.

- Javasolt már a felső légúti tünetek megjelenése után telefonon vagy e-mailban jelentkezni! Minnél hamarabb tudunk intézkedni, annál gyorsabban van diagnózis!

- Egész használható online tünet - rizikó értékelő: https://koronavirus.netdr.hu/allapotfelmero

- A COVID elleni oltott is megbetegszik és terjeszti a fertőzést! Az oltás NEM a megbetegedés ellen véd, hanem a kedvezőtlen lefutás (kórház, lélegezetés) és a hosszútávú szövődmények ellen. Sokszor az oltottaknál enyhék a tünetek és gyorsan is javul az állapotuk, de pont ebben a szakaszban fertőznek.

- Kérünk minden felső légúti tünetet magán észlelő pácienst, hogy telefonon vagy e-mailben vegye fel velünk a kapcsolatot a tünetek megjelenéshez képest a leghamarabb! Kérjük, hogy személyesen ne jöjjön be a rendelőbe - ha szükségnek látjuk, adunk időpontot. Ennek hátterében a többi beteg védelme áll, illetve, hogy a COVIDos rendelői vizsgálata után az egész rendelőt fertőtleníteni szükséges, amely során a rendelés leáll.

- Mindenki belefárat - az előtte tapasztalt fegyelmezettség nincs meg. Karanténok sokszor nem tartódnak be. A tesztelést nem kérik/engedik a páciensek. Ez is fokozza a betegség terjedését.

- Változtak a karantén szabályok: a teszt feladásának időpontja, vagy a pozitív teszt napja lesz az első karantén nap. Innen számolódik a 10 nap.

- Javasoljuk a maszk hordást! Nem igen látjuk annak értelmét, hogy a tömegközlekedési eszközön kell a maszk, de ha bemegy valaki a tömött boltba, akkor ott nem. Így nyomatékkal ajánljuk a maszk hordását zárt helyeken! Valamint javasoljuk a nagy tömegek kerülését.

- Javasoljuk a megfelő távolság és a higiénés szabályok betartását!

- A mentősök mintavételi kapacitása véges. Jelentősen megnőtt a háznál történő mintavétel várakozási ideje. Mintavételi pont jellemzően 1-2 napon belül elérhető.

- A COVID pozitív betegek jobb megtalálása miatt esetenként a rendelőben is végzünk gyorstesztet. Ez előre történt megbeszélés alapján a rendelési időn kívül történik.

- A lenti ábrán a napi esetszámok alakulása láthetó. Kb. 1 hét alatt elérjük a 3. hullám csúcsát adó napi megbetegedési számokat, úgy, hogy még mindig felfelé menő ágon vagyunk és nincs jele a lassulásnak!

- Talán kicsit csendesedik a 4. hullám. De cserébe jön az omikron......

Tapasztalatok:

- A 4. hullámban a praxisainkban is nagyszámű megbetegedés történt. Jellemzően a fiatalabb (60 év alatti) dolgozó, gyereket nevelő korosztály fertőződött meg.

- A tünetek sok esetben nem voltak olyan specifikusak, mint a 2.-3. hullám során. Mivel mellett sok más felső légúti vírusos megbetegedés is jelen volt, elkülöníteni csak a teszt alapján lehet.

- A rendelői gyorstesztek szervezése és bonyolítása során problémát nem tapasztaltunk. Jellemzően a tesztek a panaszok megjelenése után 24-48 órával válnak pozitívvá és 1 hetesen már ismét negatív (ilyenkor kell PCR, mert az pozitív). Panaszmenteseknél (még ha kontakt is), ált negatívak a gyorstesztek. A gyorstesztek pozitivitása 100%, de a negativitása kétes. Ilyen esetben mindig egyénileg mérlegelünk. Elfogadjuk a negatív eredményt, másik időpontban megismételjük a gyorstesztet, PCR tesztre küldjük a pácienst.

- Javasolt minnél hamarabb jelentkezni telefonon, e-mailben a panaszok megjelenése után!

- A mentők kb házhoz már csak a fekvő betegekhez, több napos csúszással tudnak kimenni tesztelésre a túlterheltség miatt. Ezért is van a rendelőben a gyorsteszt végzése. Ezen felül inkább időpontra próbáljuk tesztelési pontra előjegyezni a pácienseket.

- A fertőzés utáni a védettségi kártya ...... még mindig nem tudjuk, h mi alapján működik. Amik számunkra a kötelező jelentések, adminisztráció azt megcsináljuk mindenkinél, hogy utána fent mi történik azt már nem tudjuk.

- A 4. hullám során sok oltott is megfertőződött, de általánosságban elmondható, hogy enyhe tünetekkel és gyorsan gyógyultak. A megfertőződött oltatlanok jellemzően sokkal hosszabban lábadoztak, jobban megviselte őket a fertőzés. A praxisainkban a 4. során COVID miatt meghaltak mind oltatlanok voltak.