Védettségi kártya vs uniós igazolás

2022.01.06

A legfontosabb, hogy a kettő nem ugyanaz! Nem ugyanazon feltételek esetén jár, igényelhető, érhető el.

Védettségi igazolvány:

1., Oltás: A Magyarországon beadott COVID elleni oltás esetén a védettségi igazolvány az oltás beadása és megfelelő adminisztrálása után automatikusan és ingyenesen kerül kiszállításra. Amennyiben az alapimmunizáció teljes egészében megtörtént, akkor az igazolványnak nincs érvényességi ideje.

2., COVID fertőzés után: Fontos, hogy igazolt legyen! Erre PCR és antigén gyorsteszt is alkalmas, de hivatalos helyen (ez lehet magán is, háziorvos általi, mentős). Kornavírus fertőzés esetén az igazolt esetet az elsőként észlelő egészségügyi ellátónak kell bejelentenie az Országos Szakmai Információs Rendszerbe (OSZIR) jelenteni. Gyógyulás után pedig szükséges a kijelentés (ez CSAK a bejelentő tudja megtenni). Felgyógyulást követő 8 napon belül állítják ki és postázzák az igazolványt. Ennek érvényessége 6 hónap.

3., Ellenagyag szint alapján: Amennyiben ellenagyag szint meghatározás történt (magán úton elérhető) és ennek eredménye pozitív, akkor igényelhető a védettségi igazolvány. Tehát ebben az esetben nem automatikus! Az igénylég kormányablaknál vagy ügyfélkapunk keresztül intézhető és önköltséges. Ebben az esetben az érvényesség 4 hónap. 

Uniós oltási igazolás

Fontos, hogy az uniós oltási igazolással rendelkezők számára az adott ország a belépéshez egyéb feltételt is szabhat. Utazás előtt mindig a tájékozódás (  www.konzuliszolgalat.kormany.hu ).

Az uniós oltási igazolás papír formátumban igényelhető a kormáynablaknál és kérhető a kiadása saját háziorvosától is (rendelőnkben a megkeresés után másnap vehető át). Illetve digitálisan is elérhető mobil app formátumbanAz ingyenesen elérhető mobilalkalmazás neve: EESZT Lakossági (Apple/App Store), vagy EESZT alkalmazás (Google Play áruház).

1., Oltás: A COVID oltás beadása és adminisztrálása után azonnal elérhető. Érvényessége 1 év az oltás beadása után (szükséges lehet miatta a 3. oltás). Minden ország meghatározza, hogy melyik vakcinatípust fogadja el és hogy beadástól számítva mikortól tekinti érvényesnek azt. 

2., COVID fertőzés: PCR teszttel igazolt COVID fertőzés után 180 napig érvényes az uniós igazolás (érvényessége lehet rövidebb is). Az antigén gyorsteszttel igazolt fertőzés esetén csak, abban az esetben jár az uniós igazolsá, ha azt a típusú tesztet az EU is elfogdja - az EU és Magyarország által elfogadott tesztek nem minden esetben egyeznek meg. Ezért jellemzően ilyen esetben nem fog járni az uniós igazolás, csak a védettségi kártya.

3., Negatív PCR teszt eredmény: hogy mikor kell elvégezni a PCR vizsgálatot azt a célország határozza meg. A vizsgálat minden esetben önköltséges. QR-kóddal hitelesített teszt szükséges.

Bővebb információ:  https://koronavirus.gov.hu/cikkek/tajekoztato-az-unios-oltasi-igazolasrol