Teszt

2021.01.05

Elsőként a páciensnek panaszairól egyeztetnie kell a háziorvosával. Amennyiben a panaszok apaján felmerül a koronavírus fertőzés, akkor a háziorvos elrendeli a karantén mellett a mintavételt. 

Rendelőnkben COVID antigén gyorsteszt elérhető előre egyeztetett időpontban. A tesztelés a rendeléstől elkülönített idősávban történik, hogy utána a rendelő fertőtleíthető legyen, illetve az "egészséges", más miatt a rendelőt felkereső páciensek ne tudjanak megfertőződni.

Az otthon elvégzett gyorstesztek tájékoztató jellegűek. Azok alapján a igazolt fertőzés lejelentése nem történik meg.

A gyorsteszteknél érdemes tudni, hogy a pozitív lelet az 100%-osnak tekinthető, míg a negatív inkább kétesnek. Negatív eredmény során az orvos dönt, hogy szükséges-e PCR vagy nem. Érdemes figyelembe venni, hogy a gyorstesztek a panaszok megjelenése után általában 24-48 órával lesznek pozitívak, de 1 hetes panaszoknál már általában negatívak. Kontak, de panaszmentes pácienseknél jellemzőem negatív, így nem javasoljuk tünetmentes esetekben a használatát.

A nyáltesztek érzékenységéről nincs információnk.

Amennyiben a gyorsteszt nem hoz eredményt vagy nem kivitelezhető, akkor a mintavételt a mentősök fogják elvégezni. A mintavételhez a mentők házhoz mennek illetve van autós tesztelési lehetőségre is. Az otthoni mintavétel esetén a mentősök fogják telefonon értesíteni a betegek annak időpontjáról. Sajnos a mentők túlterhelsége miatt ez jónéhány nap. Az autós mintavételi lehetőséget vagy a mentősökkel egyeztetni a páciens, vagy az orvos foglal részére időpontot (ha van elérhető). Mintavételi pontra saját gépkocsival és egyedül lehet elmenni (tehát olyan, hogy valaki majd a családból elviszi NINCS)!

A tesztelés során először egy gyorsteszt levétele történik. A mintavétel helye az orrnyálkahártya. Amennyiben a gyorsteszt pozitív, akkor bizonyított a koronavírus fertőzés. Amennyiben a gyorsteszt negatív, akkor szintén orrnyálkahártyáról vesznek mintát PCR teszthez. Erre azért van fertőzés, mert a gyorsteszt esetében a negatív eredmény nem 100%-ig biztos. A PCR teszt eredménye 2-3 nap múlva érhető el az EESZTben. Ennek eredménye megkérdezhető a háziorvotól, illetve az ügyfélkapuval rendelkező páciensek a saját leletük meg tudják nézni.

Magán útun elérhető  gyorsteszt, PRC teszt, illetve szerológiai teszt is. Jelenleg a PCR tesztek árának maximálása megtörtént. Ilyen esetben a lelet általában 24 óra múlva már elérhető. Háziorvos, orvos által rendelt COVID teszt majdnem kizálóg megbetegedés miatt lehetésges. Munkahely kérte, utazás miatti, stb esetben csak magánúton lehet a tesztet elvégeztetni.

A szerológiai vizsgálat során vérből történik ellenanyag meghatározás. Ezáltal a zajló fertőzés és régebbi fertőzés is kimutatható. A szerológiai vizsgálat során a zajló fertőzés kimutatásának esélye sokkal alacsonyabb a nyálkahártyai mintát használó technikákénál, ezért jellemzően nem használjuk. A lezajott fertőzésról jobb találati eséllyel ad felvilágosítást. A megkapott COVID elleni oltás is az ellenanyag megjelenését okozza. Így oltott betegeknél nem megítélhető ezzel a módszerrel, hogy átestek-e a fertőzésen. Míg oltatlan pácienseken esetében a meglevő ellenagyag szint a fertőzés átvészeltségét bizonyítja. Szerológiai vizsgálat csak magán úton érhető el. A különbző szolgáltatók más-más módszert használnak az ellenanyag szint meghatározásához, így összehasonlítás, értékelés nem igen kivitelezhető. Hogy az adott számérték mit jelent a védekezőképességre vonatkoztatva, arra nincs semmi adat. Az ellenanyag mérése a vakcináció/fertőzés során kialakuló sejtes immunválaszról egyáltalán nem ad felvilágosítást, ezért sem ítélhező meg a védekezőképesség.