Teszt

2021.01.05

Elsőként a páciensnek panaszairól egyeztetnie kell a háziorvosával. Amennyiben a panaszok apaján felmerül a koronavírus fertőzés, akkor a háziorvos elrendeli a karantén mellett a mintavételt. A mintavételhez a mentők házhoz mennek illetve van autós tesztelési lehetőségre is. Az otthoni mintavétel esetén a mentősök fogják telefonon értesíteni a betegek annak időpontjáról. Az autós mintavételi lehetőségról a páciens e-mailben értesül, ahol megadják a pontos címet és időpontot. Ebben az esetben saját autó használata szükséges és a tesztelendő illetőn kívül más nem tartózkohat az autóban (tehát olyan, hogy valaki majd a családból elviszi NINCS)!

A tesztelés során először egy gyorsteszt levétele történik. A mintavétel helye az orrnyálkahártya. Amennyiben a gyorsteszt pozitív, akkor bizonyított a koronavírus fertőzés. Amennyiben a gyorsteszt negatív, akkor szintén orrnyálkahártyáról vesznek mintát PCR teszthez. Erre azért van fertőzés, mert a gyorsteszt esetében a negatív eredmény nem 100%-ig biztos. A PCR teszt eredménye 2-3 nap múlva érhető el az EESZTben. Ennek eredménye megkérdezhető a háziorvotól, illetve az ügyfélkapuval rendelkező páciensek a saját leletük meg tudják nézni.

Magán útun elérhető szintén ugyanez a gyorsteszt, illetve PRC teszt, illetve szerológiai teszt is. A nyálkahártyai mintát használó gyorsteszt és PCR teszt a zajló fertőzés kimutatására alkalmasak. A szerológiai vizsgálat során vérből történik ellenanyag meghatározás. Ezáltal a zajló fertőzés és régebbi fertőzés is kimutatható. A szerológiai vizsgálat során a zajló fertőzés kimutatásának esélye sokkal alacsonyabb a nyálkahártyai mintát használó technikákénál, ezért jellemzően nem használjuk. A lezajott fertőzésról jobb találati eséllyel ad felvilágosítást.