Panaszok - korona vagy nem?

2021.01.05

Sok más megbetegedés (egyéb vírusok) is okoznak hasonló tüneteket, mint a koronavírus fertőzés. Illetve a képet még az allergia, asthma is tudja színesíteni. Fontos orvossal egyeztetni a tüneteket. 

A fő panaszok: a láz, köhögés, fulladás, ízlelés és szaglás elvesztése. Sok esetben találkozunk még mellkasi vagy háti fájdalommal, fejfájással, hőemelkedéssel, nagyfokú gyengeséggel és fáradékonysággal, végtagfájdalommal. A torokfájás és orrfolyás nem jellemző a koronavírus fertőzésre. A fertőzés pontos meghatározása csak a panaszok alapján nem lehetséges, erre a tesztek valók.

A vírus mutálódása során az újabb hullámok során az eleinte tapasztalt "klasszikus" tünetek már nem jelennek ennyire tisztán. Láz helyett inkább csak hőemelkedés. Köhögés szinte minden betegnél van, de van, hogy néhány nap múlva jelenkezik csak. A köhögés általában száraz, de lehet hurutos is. Egyre több esetben tapasztalunk orrfolyást, orrdugulást, tüsszögést valamint hasmenést, hányingert, hányást is. Az egyik jellemző panasz a nagyfokú gyengeség, fáradékonyság és izom/ízületi fájdalom. Furcsa, de figyelemfelhívó panasza a bőrfájdalom. Sok esetben erős fejfájásra panaszkodnak a páciensek. Szaglás és ízlelés elvesztése a COVID fertőzés biztos tünete, de általában az 5-7 nap körül alakul ki.

A fentiek fényében a koronavírus fertőzés jelenleg biztosan a többi felső légúti vírusfertőzéstől csak tesztelés során különíthatő el.