Koronavírus

2021.01.05

A koronavírus egy lipidburokkal rendelkező RNS vírus. Hivatalos neve: súlyos akut légúti tünetegyüttest okozó koronavírus 2 = SARS-CoV-2. Az általa okozott betegség neve: koronavírus-betegség 2019= COVID-19.

A vírus cseppfertőzéssel terjed, vagy a fertőzött válakékokkal való kontaktus során. Lappangási ideje általában 5-6 nap (2 - 14 nap). Eddigi adatok alapján a fertőzőképesség a tünetek megjelenésekor a legnagyobb, de felmerült, hogy a megbetegedés kezdette előtt is fertőz és hogy gyógyulás után is még 1 hétig fertőzőképes. A betegség kb 80%-ban enyhe vagy középsúlyos formában zajlik, ilyenkor a kép enyhe légúti fertőzéstől a nem súlyos tüdőgyulladásig terjed. A megbetegedések kb 14%-a súlyos lefolyású. A betegek mintegy 6%-ánál alakulhat ki kritikus állapot, légzési elégtelenség például. A halálozás 2-3% között van.

A betegség jellemző tünetei a láz (88%), a száraz köhögés (68%). Ezen kívül gyakran fordul elő fáradékonyság, néhézlégzés, torokfájás, fejfájás, izom- és izületifájdalom, hidegrázás, hányás, hasmenés, szaglás és ízérzékelés elvesztése.

FONTOS!

A koronavírus a tünetek kialakulása előtt 2 nappal és után kb 7 napig fertőz! Ezért fontos a korai izoláció és otthon maradás!

Nagyon változatos tünetekkel találkozunk, így fontos enyhe tünetek mellett is a telefonos egyeztetés a háziorvossal! A fertőzés pontos diagnózisához teszt szükséges!

Lezajlott koronavírus fertőzés után negatív teszt nélkül is vissza lehet térni a munkába. Ennek egyrészről az az oka, hogy a letelt karantén idő (10 nap) végével a tünetmentes páciens NEM fertőz már. Másrész a PCR teszt akár heteken keresztül is pozitív maradhat a lezajlott betegség után.

Jelen tudásunk szerint a lezajlott fertőzés után nem marad meg tartós immunválasz. Jellemzően 3 - 6 hónap a védettség. Több jelzést is kaptunk már újrafetőzésről (mindkettő bizonyítottan COVID) ezen időszak letelte után, de volt már korábbi is. A megfelelő védőintézkedések betartása a fertőzés után is szükségesek!