COVID elleni oltás

2021.11.09

Mivel többek számára szétszórodott az információ, így összeszedem az oltások felvételéhez szükséges lépéseket, valamint az oltáshoz szükséges beleegyező nyilatkozatokat és tájékoztatókat.

1. oltás:

- első lépéskét a vakcináért szükségesregisztrálni: https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra

 Ez a regisztráció kb 48 óra alatt megy át a feldolgozáson. Hogy sikeres volt, itt ellenőrizhető: https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/

- sikeres regisztráció után lehet időpontot, vakcinatípust, oltóhelyet foglalni:  https://www.eeszt.gov.hu/hu/covid-oltas-idopontfoglalas

2. oltás:

- alapesetben a megadott időpontban ugyanazon az oltóponton

- ha valamiért nem tudott elmenni, akkor próbáljon megregisztrálni: https://www.eeszt.gov.hu/hu/covid-oltas-idopontfoglalas

- ha nem sikerült, akkor keresse háziorvosát. Egy táblázat kitöltése után az adatokat a közpotba továbbítjuk és onnan megkeresve fogják megadni a 2. oltás idejét és helyét

- a 1. és 2. oltás típusa ugyanaz, kivéve, ha az 1. után orvosilag is igazolt súlyos mellékhatás lépett fel (láz, rossz közézet, felső légúti tünetek NEM)

3. oltás:

- oltópontra lehet regisztrálni: https://www.eeszt.gov.hu/hu/covid-oltas-idopontfoglalas  Itt időpontot és oltóhelyet lehet foglalni, vakcinatípust nem. Speciálisabb igény esetén érdemes egyezetni az adott oltóponttal, hogy elérhető lesz-e az adott oltás. Több esetben a honlapom megjegyzés formában is látható. Pfizer szinte mindenhol van. Moderna már vadászósabb. Vektorként a visszajelzések alapján Jenssent szoktak adni.

- a 3., azaz a booster oltás a jelen tudásunk, eljárásrend alapján az oltási sor részét képezi, ez teszi teljessé az immunizálást.

4. oltás:

- jelen tudásunk alapján 2 csoport van, aminek javasolt. A 80 év felettiek illetve az immunkárosdottak (alapbetegség, kezelés miatt).

- természetesen bárki, aki szeretné felveheti.

- a 3. oltás után 4 hónapnak kell minimum eltelnie

- típusa választható. Alapvetően mRNS oltás javasolt.

Oltások szervezéshez néhány infó:

- A háziorvosi rendelőben már nincs COVID elleni oltás felvételére lehetőség. Mivel az érdeklődők száma olyan szintre csönnet le, hogy a 2 praxis már közösen sem tud annyi pácienst összeszervezni, hogy 1 ampulla felbontható lehessen.

- Minden vakcinatípus (kivéve Sputnyik, mert az elfogyott) elérhető már online regisztráció által: https://www.eeszt.gov.hu/hu/covid-oltas-idopontfoglalas 

- Mivel egyre kevesebb az oltandó, tendencia, az oltóhelyek központosnak. Ennek kapcsán megszűnt a Hunyadvár utcában a kerületi oltópont is. Jelenleg a nagyobb kórházakban van nyitva tartó oltópont. 

- Érdemes követni a hivatalos információkat: van lehetőség időpont, előjegyzés nélkül, regisztráció nélkül is menni oltópontra a kampányoltás kapcsán. De ez csak bizonyos napokon és idősávban érhető el!

- Az összes oltás fagyasztott, kiengedés után változó, hogy mennyi időn belül kell beadni, áll el hűtőben. Mellette jellemzően ha megbontunk egy többadagos oltást tartalmazó üvegcsét, akkor azt egybe be kell adnunk, mert nem lehet a bontottan visszatenni a hűtőbe. Így az oltások beadása fix, előre egyeztetett időpontban történik, amelynek módosítása nem lehetséges!

- Az adminisztrációja az oltásnak többszörös. 3 helyen, 3 különböző módon kell rögzíteni, ami szintén idő.

- Az oltás után 15-30 perc megfigyelési idő van. Itt figyelembe kell venni, hogy a járványügyi előírásokat. A kellő távolság megtartásához elegendő hely szükséges, így a várók nagysága erősen befolyásolja, hogy 1 óra alatt hány beteg oltható.

- A védettségi kártyák kapcsán felmerülő kérdésekre a háziorvosok nem tudnak válaszolni. Ennek a intézése/cseréje/módosítása miatt az okmányiroda kereshető fel.

Regisztráció:

Aki nem regisztrál, nem kap oltást! A listák frissülnek, így érdemes folyamatosan regisztrálni!!!

https://vakcinainfo.gov.hu/ 

Jelenleg már elérhető a regisztráció sikerességének ellenőrzése is:

https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/ 

Online vakcina foglálás oltópontra:

https://www.eeszt.gov.hu/hu/covid-oltas-idopontfoglalas 

Kérdés, probléma esetén adatvedelem@neak.gov.hu e-mail címre írt levél segítségével lehet információt kérni.

Vakcinák:

Magyarországon jelenleg 6 különböző koronavírus elleni oltás érhető el. Amit érdemes tudni:

- mindegyik hatásos, bár a klinikai vizsgálatoknál megadott %-os érték eltérő lehet.

- az oltások NEM tudják a COVID fertőzést kivédeni! Szerepük a súlyos szövődmények (tüdőgyulladás, kórházi kezelés, lélegeztetés, halál) kialakulásának lehetőségének a csökkentése. Tehát oltott személy is elkaphatja a COVID fertőzést és tovább is tudja adni!!! Tehát a higéniai szabályok (maszk és távolság) az oltás után is betartandók!

- a vakcinák az alkalmazási leiratuk szerint alkalmazhatók, de ezek a folyamatosan folyó vizsgálatok alapján módosulhat.

- a legtöbb vakcinák alapolása 2 oltásból állnak. A 2. oltás ideje az 1.-höz képest van meghatározva. Lehet 3 - 4 - 5 - 12 hét. 1 típus van, amit 1x kell oltani. Az alapoltás egészíti ki a 3., azaz a booster oltás. Ennek a felvételére 4 hónappal később van lehetőség. A teljes oltási sor a 3 oltás megkapásával lesz teljes.

- kapott oltás után önköltséges módon van lehetőség antitest szint mérésre. Ha valaki kíváncsi rá. De a kapott eredménnyel következtetés nem vonható le, mivel a kialakult sejtes immunválaszról ez a vizsgálat nem ad eredményt.

- Magyaroszágon a vakcinák közül (orvosi szempontokat figyelembevéve) a páciens döntheti el, hogy melyik oltást kéri. Csúnya, de igaz megfogalmazással vannak sztárolt vakcniák (Pfizer) és kevésbé közkedveltek (Sputnyik, AstraZeneca).

- az 1. és 2. oltás ugyanaz a típusú vakcina. Ennek cseréjére csak igazolt, súlyos mellékhatás esetén van lehetőség. Az, hogy valaki gyenge, lázas, ..... lett nem indok.

- kb. az összes oltásról kering valamilyen hír, pletyka, cikk, riport,..... - kb a fele sem igaz adattartalommal. Ezeknek a hátterében sokszor politikai, gazdasági érdek van, és nem hiteles orvosi adat!

- az oltóponti oltáshoz vinni szükséges: TAJ és lakcímkártya, illetve lehetőség szerint a kitöltött beleegyező nyilatkozatot. A Pfizer oltásé 3 oldalas, míg a többié 1:

- a 3. oltásnak szintén különbözik a beleegyezője:

- a gyerekek részére szintén külön beleegyező nyilatkozat van:


- az oltásokról részletesebben a lentebbi összefoglaló ábrát javaslom áttekinteni, valamint az elérhető leírásokat ide csatolom: 

- akut megbetegedés esetén oltás nem adható. Gyógyulás után 2 héttel javasolt a vakcina adása.

- általánosságban elmondható, hogy a Pfizer, Moderna, Sinopharm oltás mindenkinek adható. Sputnyik oltást a daganatos betegek (ha már gyógyult kaphat!), autoimmun betegek és nem stabil kórnikus betegek nem kaphatnak, DE a gyógyult daganatosok, régóta ismert és kezelt pajzsmirigy betegek és stabil állapotú krónikus betegek kaphatják. AstraZeneca és Janssen oltás mindenkinek adható, bár olyannak nem javasoljuk, akinek az anamnéziében volt mélyvénás thrombósis vagy tüdőembólia, tehát a visszeresség nem kizáró ok. Általánosságban elmondható, hogy akinek valamilyen speciális betegsége van, az érdeklődjön kezelőorvosánál, hogy számára melyik vakcina ajánlott.