Maszk

2021.01.05

A maszkok a cseppfertőzés elleni védekezésben segítenek, ennek a mértéke függ a maszk típusától. A WHO javaslata alapján maszk hordása nem javasolt az egészséges emberek számára a jelen járványhelyzetben. Az operatív törzs már pedzegette, hogy azért jó, ha van rajtunk, mikor tömegben vagyunk.

A maszk hordásával lehet csökkenteni a járvány terjedését is. Mivel egy barriert biztosít a vírussal szemben, így csökken annak esélye, hogy mást megfertőzzünk (tünetmentes hordozó), illetve, hogy mástól elkaphassuk. 

A mi véleményünk, hogy javasoltjuk a maszk hordását, de nem javasoljuk az FFP2 és FFP3 maszkok alkalmazását. DE vannak betartandó szabályok a maszkok hordásakor, amelyek nélkül értemét vesztik a védekezésben.

Megfelelő felvétel: családi bevásárlás intézése közben nem egy emberen látom, hogy van rajta maszk, de nem megfelelően hordja. 2 fő hiba szokott lenni.

1., fordítva van felrakva: a színes része van kívül, a fehér belül

2., nem fedi a szájat és az orrot: ha valaki az állán hordja, akkor feleslegesen pazarolja a maszkot. A maszknak mindenképp fednie kell az orrot is (hiszen azon keresztül lélegzünk!). És igen a szemüvegeseknek gondot fog okozni, hogy párásodik ilyenkor a szemüvegük - erre nekem sincs megoldásom.

3., a maszk mellett fontos, hogy NE piszkáljuk az arcunkat! Sokszor kb. tudat alatt nyúlunk az arcunkhoz megérintjük, megvakarjuk, megtörüljük,...... Ezzel is tudjuk a megfertőzésünket elősegíteni. A maszk segít a tudatosságban, hogy ne nyúljunk az arcunkhoz! De NE nyúlkáljunk a maszkhoz se!

Milyen maszk viselése ajánlott: az optimális az egyszer használatos sebészeti szájmaszk lenne, de tudjuk, hogy aranyárban lehet hozzájutni. :( Így 2 alternatív van.

1., sebészeti szájmaszk többször használva: megfelelő fertőtlenítés és idő elteltével újra használható (UV fény jó erre pl., ill magasabb hőmérséklet (de ezt az anyaga nem fogja bírni), plusz min 3 napig pihentetni az adott maszkot).

2., textilmaszkok: előzetes áztatás (Domestos, Sanitol) és magasabb hőmérsékleten mosva, majd vasalva ismételten használhatóak. A YouTube-on több videó is található az elkészítésükről, eltérő szabásmintákkal is. Itt is fontos, hogy mindig ugyanazon az oldala legyen a külvilág felé, így ajánlott különböző színű/mintájú anyagok használata az elkészítésükkor.

Mindkét típusra igaz:

- ha már átnedvesedett (a kilégzett levegő páratartalmától), akkor már nem biztosít védelmet. Így huzamosabb használat során cserélni kell, ez kb 1-2 órát jelent.

- a külső felszíne szennyezett felületként kezelendő, ezért is fontos, hogy megfelelő módon viseljük.

- tény, hogy ezeknek az anyagoknak a szűrőképessége a koronavírus mérete alatt van, DE a köhögéskor, tüsszentéskor a vírus más részecskékkel összekapcsolva távozik, amiknek már nagyobb a mérete, így védelmet tud biztosítani. A szakirodalom alapján a sebészi szájmaszkok védő funkciója kicsit magasabb, mint a textilmaszkoké. Mindkét típusú maszknak nagyobb szerepe van abban, hogy köhögéskor, tüsszentéskor távozó aeroszolok ne tudjanak akkora távolságba terjedni, így a tünetmentes beteg, aki fertőz, az nem tudja továbbadni a fertőzést.

FFP2, FFP3, NK95 maszkok

Ezek is egyszer használatos maszktípusok. A textilmaszkoknál és a sebészi szájmaszkoknál jóval kisebb szemcséket is ki tudnak szűrni, így jobban védenek a vírusfertőzés ellen. Ezek a maszktípusok azok számára javasolhatók, akik koronavírus fertőzöttek ellátásában vesznek részt. Mindennapi használatra nem javasoljuk! A másik "gond" velük, hogy a tünetmentes betegek, ezeket hordva jobban tudnak fertőzni, mint a textil- és sebészeti maszkban, mivel a befelé jövő levegő szűrését végzik. A másik probléma, hogy szintén egyszer használatosak, 4 óra hordás után már nem alkalmazhatók. Persze itt is megy a fertőtlenítés és az újbóli használat. Ezeknek a maszkoknak az árai jelenleg arcpirítóan magasak.