Panaszosak rendelői antigén tesztelése

2021.11.19

Lehetőség van a felső légúti panasszal jelentkezők antigén gyrostesztes vizsgálatát a háziorvosi rendelőben.

Nagyon sok páciens fordul hozzánk felső légúti panaszokkal. Ezek jellemzően enyhék. DE a jelen tapasztalatunk alapján a COVID fertőzés panaszai is változtak a 3. hullámban megszokottakhoz képest - sokkal jobban hasonlít a "hagyományos" felső légúti vírusfertőzésre. Elkülönítésére jelenleg a legbiztosabb módszer a tesztelés. Az enyhe tünetek és a nagy esetszámok miatt a mentős mintavételek ideje nagyon kitolódott (tesztpontra 2-3 nap, még otthoni tesztelés esetén akát 1 hét is lehet). Így, hogy minnél hamarabb tudjunk biztosat, elkezdtük a panaszosak rendelői antigén gyorstesztjének elvégzését. 

Feltételek:

- előzetesen telefonos vagy e-mailes jelentkezés a háziorvosnál, átbeszélve a panaszokat.

- mindig az orvos javasolja a tesztelést és adja meg a lehetséges időpontot. Az előzetes egyeztetés nélkül a teszt nem kerül elvégzésre.

- hogy a rendelőbe lévő, jövő más ok miatt érkezők biztonságát tudjuk biztosítani, így a tesztelés mindig rendelési időn kívül történik.

- a tesztre érkezőket kérjük, hogy lehetőség szerint az udvaron várakozzanak maszkban és minimum 1,5 m távolságot tartva egymás között

- a tesztelőket érkezési sorrendben fogadjuk. A megadott időpont előtt érkezni nincs értelme, mivel a tesztelést csak a rendelés után fogjuk végezni.

- a mintavétel orrból történik.

- mivel antigén gyorstesztet végzünk ennek az eredménye 5-15 percen belül megvan.

- ha valakinek az antigén gyorstesztje pozitív lett, akkor igazolt a COVID fertőzés. Ilyenkor a szükséges létéseket megtesszük (terápia, jelentés, karantén,....)

- a teszt negativitása nem ad 100%-ig bizonyosságot. Ilyenkor mindig egyénileg értékeljük, hogy a páciensnél mi legyen a további teendő: elfogadjuk a negatív eredményt, várakozunk és újra tesztelünk vagy megkérjük a mentőknél a tesztelést.

- a tesztet csak panasz esetén végezzük. Ez a teszt pl utazáshoz nem elfogadott.

- hivatalosan a gyógyszertárban vásárolt gyorstesztek nem elfogadhatóak. Azok alapján betegség bejelentése, COVID fertőzés igazolása nem lehetséges. Otthoni tájékoztatásnak jó, de rendelői megismétlése szükséges.

2022.04.19-től kezdve a kiadott rendelet alapján a mentők nem végeznek COVID tesztelést. Megszűnik a fix tesztelési pontok és az otthoni tesztelés lehetősége is ezáltal. Gyorsteszt a háziorvosoknál, az ügyeleteken, COVID ambulancián, SBO-n érhető el. PCR teszt kérésnek a lehetősége még nincs pontosítva. Így jelenleg csak kórházakban végeznek.

Természetesen magán úton mind az antigén, mind PCR teszt ugyanúgy elérhető maradt.