4. oltás

2022.01.22

2022.01.14. óta Magyarországon elérhető a kormányrendelkezés hatására a koronavírus elleni oltásból a 4. oltás is.

A kiadott adat alapán bárki kérheti a 4. oltást, ha a 3. oltás után már eltelt 4 hónap. Bármely kombinációban lehet kapni a 4. oltást. Az oltás beadására van lehetőség oltóponton vagy háziorvosnál. Oltópont több esetben kéri a háziorvos nyilatkozatát a 4. oltásról.

Orvos-szakmai szempont alapján már nem ennyire egyértelmű a 4. oltás. Így várakozást és türelmet kérünk, hogy több adatunk legyen és a szerint tudjunk véleményt adni!

Ami az eddigi adatokból kiderült, hogy a 4. oltás beadása emeli az ellenanyag szintet. A jelen adatok alapján a 4 oltással nem lesz áttörhető az omikron hulláma. Így jelenleg nem tudjuk megmondani, hogy mekkora "haszonnal" jár a 4. oltás, míg a 3. oltás esetén már bizonyított, hogy annak beadása szükséges. Valamint az nem tűnik életszerűnek, hogy 4-6 havonta folyamatosan oltsunk mindenkit.

Szakmai szempontból 1 csoport van, akiknek javasoljuk a 4. oltást felvételét - azon páciensek, akik valamely ok miatt immunszupresszáltak (leukémia, limfóma, szervtranszplantáció, HIV/AIDS, immunhiányos szindrómák, autimmun betegek és daganatos betegek speciális kezelés után, tartósan szteroidot szedők).

Összegezve - türelmet kérünk! Amint lesz szakmailag releváns elmozdulás, akkor a rendelőben is elérhetővég fogjuk tenni mindenki számára a 4. oltás felvételét.