Karantén

2021.01.06

Önkéntes karantén: saját elhatározásunk miatt vagyunk karanténban, hogy elkerülhessük a fertőzést és védjük a családunkat. A hatóság nem ellenőrzi.

Hatósági karantén: határozatot kapunk, arról, hogy karanténban kell lennünk. Ezt szigorúan kell venni és tényleg nem szabad elhagyni a tartózkodási helyet! Az ajtóra piros cédula kerül. A hatóság ellenőrzi, hogy ott vagyunk-e. Elhagyás esetén büntetés jár. Akik együtt élnek azzal, akire a határozat vonatkozik, arra már nem vonatkozik ez a határozat (ha betegség miatt lett hatósági karantén elrendelve, akkor az egy háztartásban élőknek javasolt az önkéntes karantén). Több eset van:

1., Külföldről való hazaérkezéskor a határátlépéskor kapja meg a határozatot. Ebben az esetben nem beteg, az aki karanténba került. Ennek a lényege, hogy, ha valaki külföldön (erősen fertőzött területen) járt és ott megfertőződött, de még nem mutatja a betegség tüneteit, akkor másoknak ne tudja továbbadni. Ez a karantén 10 napra szól. Kiváltható 2 PCR teszttel. Akinek van védettségi igazolvány, annak a jelen szabályzás alapján küldföldi út után nincs karantén.

2., Ha valakinek tünetei vannak és kimutatták a koronavírus kórokozóként. Amennyiben állapota megengedi és otthon gyógyulhat, akkor is hatósági karanténba kerül. A karantén minimum 10 napig tart, amelyből az utolsó 3 nap a betegnek panasz és tünetmentesnek kell lenni. A 10 nap NEM rövidíthető, de hosszabb lehet.

3., Hatósági karanténba kerülnek a koronavírus fertőzöttek szoros kontaktjai is, akik NEM OLTOTTAK. Jellemző a beteggel egy háztartásban élők és közvetlen munkatársai a szoros kontaktok. Jelen szabályosá alapján, azon kontaktok kerülnek csak karanténba, akik nincsenek oltva. DE ebben az esetben javasoljuk az önkéntens karantént.

Szoros kontakt:

• Legalább 15 percen keresztül 1,5-2 méteren belül tartózkodott valakivel, aki megbetegedett a koronavírustól.

• Otthonában ápolt koronavírussal fertőzött beteget.

• Közvetlen fizikai kapcsolatban állt az illetővel (kezet fogott vele, megölelte vagy megcsókolta).

• Közös étkezési vagy ivási edényeket használtak vagy a beteg váladékával szennyezett tárgyakkal érintkezhetett.

A karantén hozza 10 nap. A COVID pozitív beteg a 10 nap után a karanténól, abban esetben "szabadul" ha az utolsó 3 napban már tünet és panaszmentes (itt főként a láz, hőemelkedés, köhögés, fulladás a fontos, ízlelés és szaglás hosszabb idő is lehet mire visszatér). A szoros kontaktok a 10. nap után akkor tér vége a karanténja, ha tünetmentesek. A szoros kontaktok tesztelésére, abban az esetben van lehetőség ("állami"), ha tünetek jelennek meg. Tünetmentes szoros kontakt tesztelése nem szükséges. A fertőzés után, a karantén feloldásához és a munkába való visszatéréshez NEM kell negatív teszt. Egyes munkáltatók erre kötelezik a munkavállalójukat, a vizsgálat elvégzése ebben az esetben a munkáltató feladata. Jelen tudásunk alapján a koronavírus fertősé átadására a tünetek megjelelése előtti kb 2 napban és utána lévő 7 napban történik. Ezért fontos a korai izoláció! Lezajlott fertőzés után még több héttel is a tesztek (akár a PCR is!!!) pozitív eredményt mutathat (enyénileg változó), mikor a páciens már gyógyult és nem fertőz. Ezért nincs értelme a lezajlott fertőzés utáni PCR teszt elvégzésének. 

Sajnos a NEAK (ÁNTSZ) túlterheltsége a karanténhatározatok késnek vagy nem is lesznek meg. A háziorvos minden koronavírusos vagy gyanús beteget jelent, és ez alapján el is indul a karantén. Amenniyben nincs hivatalos papír, akkor a háziorvos is zárja le a karantént.

A karanténban lévőket a rendőrség ellenőrzi (ellenőrizheti). A karantén megszegésért pénzbírság fizetendő.