Oltás

2021.03.10

Jó híreket szeretnék megosztani! Dr. Miltényi Beáta praxisából már 1304 fő, míg Dr. Kiss Melinda praxisából 966 fő részesült koronavírus elleni oltásban. A küldönbségekben benne van a két praxis eltérő mérete és így a kapott lehetőségek különbözősége. Illetve ebben a számban benne vannak azon páciensek is, akik különböző kampányok alkalmával kapták meg az oltásunkat (AstraZeneca kampány oltás, egészségügyiek, tanárok,....). Még mindkét praxisból a kb 500-600 fő vár vakcinára. Összességben elmondható, hogy a regisztráció midkét praxisban 70-75% körül van, amely az országos átlag felett van. Ennek nagyon örülönk!

Az oltások szervezése még mindig eléggé döcögősen megy. Egyrészről több vakcinát is fel tudnák használni (kevés és nem akkor jön be az országba), másrészt szervezési, technikai problémák vannak:

- Vannak vakcinák, amelyek csak oltóponton érhetők el. Jelenleg ezek a Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnyik. Háziorvosi praxisokban időszakosan a Sputnyik kivételével előfordulhat, de egyre inkább az a tendencia, hogy a többadagos ampullákat oltópontokon használják. Így a praxisok Sinopharmot és talán Jonhson&jonhson vakcinát kapnak (az útóbbi még pletyka szint).

- Az oltópontokra mindig kontingenst kapunk, amelyben meg van határozva, hogy milyen vakcniára, hányfőt, mikor és hova kell küldenünk. A kijelölt hely és időpont nem változtatható!

- A regisztráltak elérése jelenleg talán az egyik legnehezebb feladat. A rövid határidők miatt esetenként 24 órán belül kell listát küldenünk az oltandanók névsorával! Nincs lehetőségünk 1 főt többször hívogatni, amennyiben nem érjük el, nem hív minket vissza, nem fog értesítést kapni! A kapott feladatok miatt akár estefele illetve hétvégén is hívjuk a pácienseket! A használt telefonszám nem lesz ismerős, mivel a 16. Kerületi Önkormányzattól (köszönet érte!) kaptunk mobilt hozzá. Ezt a telefont CSAK oltásszervezésre használjuk. Ha nem sikeres az értesítés, ugrunk a következő páciensre a listán. Sok esetben telefon helyett e-mailt írva szervezzük az oltást. Itt is minden esetben kérjük, hogy jelezzenek vissza! Tehát a regisztrációkor megadott e-mail és telefonszám figyelését kérjük az értesítés miatt!!!

- Az összes oltás fagyasztott, kiengedés után változó, hogy mennyi időn belül kell beadni, áll el hűtőben. Mellette jellemzően ha megbontunk egy többadagos oltást tartalmazó üvegcsét, akkor azt egybe be kell adnunk, mert nem lehet a bontottan visszatenni a hűtőbe. Így az oltások beadása fix, előre egyeztetett időpontban történik, amelynek módosítása nem lehetséges!

- Az adminisztrációja az oltásnak többszörös. 3 helyen, 3 különböző módon kell rögzíteni, ami szintén idő.

- Az oltás után 15-30 perc megfigyelési idő van. Itt figyelembe kell venni, hogy a járványügyi előírásokat. A kellő távolság megtartásához elegendő hely szükséges, így a várók nagysága erősen befolyásolja, hogy 1 óra alatt hány beteg oltható.

- A mi tájékoztatásunk is hiányos. Nem látunk előre. Általában hétvégére kapunk új listát és feladatot. Kiket, milyen oltásra küldhetünk oltópontra, illetve milyen oltás várható a rendelőbe. Ha meg is szerveztük ezek alapján a oltás idejét és az oltópontra menőket, akkor még a hét közepén jöhet a fekete leves, hogy mégsem kapunk vakcinát, vagy mégse mehetnek a betegeink az oltópontra.

A jó hír, hogy egyre többen vannak regisztrálva! De azt sejnos nem tudjuk megmondani, hogy ki-mikor-hol-mivel lesz oltva! Kérjük Önöket, hogy ilyen kérdéseket ne tegyenek fel nekünk, hiszen nem tudjuk a választ megadni! Amint van lehetősége valakinek az oltásra, értesíteni fogjuk! Kérjük ezért Önöket, hogy (ismeretlen számról is) vegyék fel a telefonjaikat, mobiljaikat hétvégén és estefelé is! Ha valakit nem tudunk elérni, amikor szerveznünk kell a oltandókat, akkor a következő névre ugrunk. Természetesen a következő körben ismét megpróbáljuk az értesítést.

Regisztráció:

Aki nem regisztrál, nem kap oltást! A listák frissülnek, így érdemes folyamatosan regisztrálni!!!

https://vakcinainfo.gov.hu/ 

Jelenleg már elérhető a regisztráció sikerességének ellenőrzése is:

https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/ 

Amennyiben regisztrált, de nem látjuk a listánkon, akkor a NEAK más háziorvos listájára rakta (az ok ismeretlen). A megfelelő háziorvos listájára az adatvedelem@neak.gov.hu e-mail címre írt levél segítségével lehet. Illetve a másik háziorvos fogja keresni az oltás kapcsán, tehát nem fog oltás miatt maradni.

Oltási rend:

60 év felett életkor alapján megy az oltás szervezése a legidősebbektől kezdve. Ezen a listán már csak kevesen vannak szerencsére (újonnan regisztráltak, speciális okok miattiak, COVIDon átesettek).

60 év alatt első körben a krónikus betegséggel rendelkezők fognak oltást kapni, utána pedig életkor alapján fog menni a szervezés. Előbbre fognak kerülni:

 • terhesek,
 • onkológiai kezeltek, daganatos betegek,
 • transzplantációs listán lévők,
 • immunszpresszív kezelést kapók,
 • extrem elhízottak,
 • cukorbetegek,
 • súlyos szívbetegek,
 • súlyos légzőszervrendszeri betegek (COPD, asthma),
 • stroke-n/TIA-n átesettek,
 • alsó végtagi ütőérszűkületesek,
 • dializáltak, krónikus vesebetegek,
 • szervátültetettek,
 • egyes ritka betegségek (cystas fibrosis),
 • lépeltávolítottak,
 • Down-szindrómás felnőttek,
 • idült májbetegek
 • légzést is érintő ideggyógyászati betegségek (Parkinson, sclerosis multiplex, dementia)
 • súlyos pszichiátriai kórképek (skrizofénia)
 • autoimmun betegségek (RA, SLE)

Ezen felüli kórképek esetén életkor szerint fogunk haladni az idősebbektől a fiatalabbak felé. Tehát a sokak által kérdezett magasvérnyomás, pajzsmirigy alulműködés, inzulin rezisztencia, vérzsírertérések, allergia (asthma nélkül), szoptatás NEM tartozik a rizikófaktorok közé! Fontos, hogy a kezelt betegek kerülnek kiemelésre (akinek 10 éve lett egy astham diagnózisa, de azóta se kontroll, se gyógyszer nem kellett, az NEM). Akik COVID fertőzésen estek át, 3 hónappal a fertőzés után kaphatnak oltást. Akik az 1. oltásuk után kapták el a koronavírus fertőzés, azok a 2. oltást gyógyulások után a leghamarabbi időpontban kaphatják meg.

Egyes kevésbé "népszerű" oltásokat már fiatalabbaknak is tudunk adni (pl. AstraZeneca, Sputnyik). Míg a "sláger" vakcinákra (Pfizer, Moderna) életkor függvényében 1-2 hónapos várakozás is lehetséges.

Vakcinák:

Magyarországon jelenleg 5 különböző koronavírus elleni oltás érhető el. Amit érdemes tudni:

- mindegyik hatásos, bár a klinikai vizsgálatoknál megadott %-os érték eltérő lehet.

- az oltások NEM tudják a COVID fertőzést kivédeni! Szerepük a súlyos szövődmények (tüdőgyulladás, kórházi kezelés, lélegeztetés, halál) kialakulásának lehetőségének a csökkentése. Tehát oltott személy is elkaphatja a COVID fertőzést és tovább is tudja adni!!! Tehát a higéniai szabályok (maszk és távolság) az oltás után is betartandók!

- a vakcinák az alkalmazási leiratuk szerint alkalmazhatók, de ezek a folyamatosan folyó vizsgálatok alapján módosulhat.

- a jelenleg elérhető vakcinák (jelenleg) 2 oltásból állnak. A 2. oltás ideje az 1.-höz képest van meghatározva. Lehet 3 - 4 - 5 - 12 hét.

- mivel hosszú hatású vizsgálatok nem voltak, így nem meghatározható a vakcinák hatásideje sem. Jelenleg mindegyik típusra fél év van meghatározva. Amennyiben a vizsgálatok alapján szükséges, akkor ismétlő oltás adása lesz szükséges.

- Magyaroszágon a vakcinák közül (orvosi szempontokat figyelembevéve) a páciens döntheti el, hogy melyik oltást kéri. Csúnya, de igaz megfogalmazással vannak sztárolt vakcniák (Pfizer) és kevésbé közkedveltek (Sputnyik, AstraZeneca). Tehát előfordulat, hogy egy fiatalabb, aki elfogadja a kevésbé népszerű vakcinatípust hamarabb lesz beoltva, mint az az idősebb, aki közkedvelthez ragaszkodik.

- 60 év felett az oltási sorrendet az életkor határozza meg, tehét betegség nem befolyásolja! Ebben a csoportban már az újonnan regisztrálta, COVID fertőzés után lévők, és egyéb speciális okok miatt vannak már csak regisztráltak. Jelenleg döntően a 60 év alattiak oltása folyik. Itt előbb a krónikus, COVID szempontból rizikót jelentő betegek oltása történik. Itt fontos az ismert és kezelt állapot (a van asthmám, de 10 éve nem kell kezleni állapot nem kerül előbbre). Utána szintén életkor szerint mennek az oltások.

- COVID fertőzés után (jelen eljárásrend alapján) 3 hónap múlva lehet oltást adni. Amennyiben valaki úgy fertőződik meg, hogy már megkapta az 1. oltást, akkor a 2. adagot gyógyulás után a leghamarabb szükséges beadni.

- attól, hogy a kerületben létrehozak oltópontot, nem biztos, hogy oda is szól a kontingensünk, így kb. bármelyik budapesti oltóhely szóba jöhet.

- kb. az összes oltásról kering valamilyen hír, pletyka, cikk, riport,..... - kb a fele sem igaz adattartalommal. Ezeknek a hátterében sokszor politikai, gazdasági érdek van, és nem hiteles orvosi adat!

- jelenleg semmilyen hivatalos információt nem kaptunk a Jonhson&Jonhson vakciáról

- az oltóponti oltáshoz vinni szükséges: TAJ és lakcímkártya, illetve lehetőség szerint a kitöltött beleegyező nyilatkozatot. A Pfizer oltásé 3 oldalas, míg a többié 1:

- az oltásokról részletesebben a lentebbi összefoglaló ábrát javaslom áttekinteni, valamint az elérhető leírásokat ide csatolom: