Változások 2023-ra

2023.01.02

Az évkezdésre elég sok változás lett, amely érinti az alapellátást is. Sok új törvény és rendelet is született - ezek valószínűleg április-július során fognak váltzást okozni Budapesten, vidéken már hamarabb. De már most is van néhány dolog, ami érinti a mindennapjainkat!

1., COVID

2023.01.01-től megszűnt a koronavírus fertőzés jelentési kötelezettsége. Ezért tesztet sem kapunk már a NNK-tól. Így a rendelőben megszűnik a COVID gyorstesztek használata. A maradék teszteket speciális, rizikós betegek számára tesszük elérhetővé. Aki szeretne gyógyszertári teszttel tudja otthonában magát tesztelni.

A hivatalos diagnosztika megszűnésével megszűnt a karantén kötelezettség is. Amit tudunk javasolni, hogy minden felső légúti tünettel rendelkező beteg a panaszok kezdetétől 5-7 napig legyen otthon. Kimozdulni, csak nagyon szükséges esetben és maszkban javasolt ilyenkor.

2., LÉGÚTI IDŐSÁV

Az elmúlt 1 évben a felső légúti betegek vizsgálatát a kialakított légúti idősávben végeztük el. Mivel ezen betegségek döntő többsége vírusfertőzés, ami cseppfertőzéssel terjed, így a nem felső légúti panasszal érkezők védelmében továbbra is megtartjuk a légúti idősávokat a rendelőnkben. Ez minden nap a rendelési idők utolsó fél órája! Tehát 11:30-12:00 és 19:30-20:00 között van. Ez előzetesen telemedicinális módon (telefon és e-mail) kikérdezett betegek vizsgálatára ekkor kerül sor.

3., TELEMEDICINA:

A 2 év alatt megszokottá vált a telemedicina alkalmazása a háziorvoslás során. Ebben segítséget nyújt az EESZT (leletek, szakorvosi javaslatok), az e-receptek is. Tapasztalatunk szerint a rendelés 75-80% telemedicinális módon zajlik, amit a páciensek is örömmel vesznek. Kérjük, hogy azt vegyék figyelembe, hogy a "hagyományos" rendelés és a telemedicina egyszerre nem kivitelezhető

E miatt a receptkérések, lelet megbeszélések, panaszok egyeztetése, beutalók kérése, táppénzes ügyintézés, időpont egyeztetés változatlanul telefonon és e-mailben lehetséges!

Az e-recepteket a hozzátartozók változatlanul ki tudják váltani.

Elérhetőségek: 061/609-6000

Dr. Miltényi Beáta: drmiltenyibea@gmail.com

Dr. Kiss Melinda: drmelindakiss@gmail.com

4., RENDELŐBEN:

Kérjük, hogy a rendelőben változatlanul használjanak maszkot! Védjük egymás egészségét! A maszk viselésnek akkor van értelme, ha nemcsak az állat, szájat, hanem az orrot is eltakarja.

5., BETEGEK FOGADÁSA:

- A nővérhez időpont nélkül, érkezési sorrend alapján lehet bemenni. Papírok átvétele (lelet, táppénzes papír), gyógyszer íratás, gyógyászati segédeszköz íratása, szakorvosi javaslat leadása a nővérnél történik.

- Az előjegyzett betegeket az orvos szólítja. Előzetesen időpont egyeztetés telefonon vagy e-mailben lehetséges. 

- Az előjegyzés nélkül érkező páciensek minden esetben a nővérnél jelentkeznek először! Kikérdezés során került sor az ellátásuk típusának egyeztetésére. Akut panasz esetén az orvosi vizsgálatra várakosá után kerülhet sor (a nővérnél tett egyeztetés után). Nem akut probléma (pl.: jogosítvány, lelet) esetén időpont egyeztetés történik.

6., MASZK:

- 2023.05.01-től egészségügyi intézményekben sem kötelező már a maszk viselése. 

- Felső légúti panaszokkal érkezőket kérünk, hogy a többi páciens érdekében továbbra is viseljen maszkot! Hiszen ezen tüneteket okozó vírusok mind cseppfertőzéssel terjednek. 

- Gyengült immunrendszerű pácienseink számára maszk viselése továbbra is javasolt.