Töltött padlizsán

2018.12.09

Töltött padlizsán

Hozzávalók 2 adaghoz:

1 db padlizsán (kb. 400 g)

1 kis darab cukkini (kb. 200 g)

3 db csiperke gomba (kb. 40 g)

1 db hagyma (80 g)

1 ek olíva olaj

1 db olíva olajos tonhalkonzerv (töltő tömeg 100 g)

5 g reszelt és szárított sajtok keveréke

Só, bazsalikom, metélőhagyma

                          Energiatartalom (kcal)              Szénhidrát tartalom (g)              Zsírtartalom (g)

Összesen                       457,5                                        30,395                                     20,19

1 főre                             228,75                                      15,1975                                     10,08

Elkészítés ideje: 45 perc

Költsége kb. 1500 Ft

Elkészítése:

  • A megmosott padlizsánt hosszában félbe vágjuk, majd a közepét kiváljuk, amelyet félreteszünk. Az üreges padlizsánt besózzuk és állni hagyjuk.
  • A padlizsán kivájt belsejének kb. a felét apró darabokra vágjuk (lehetőleg a magok nélküli részeket használjuk). A megmosott és megpucolt cukkinit, gombát és hagymát szintén kis darabokra szeleteljük.
  • Egy serpenyőben az olívaolajon a hagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát, kis idő múlva a cukkinit és padlizsánt is. Kevés sóval, bazsalikommal és metélőhagymával ízesítjük. Végül hozzáadjuk a tonhalat is és még 3-4 percig folyamatos kevergetés mellett készre főzzük.
  • A padlizsánokból a sót kimossuk és a kész tölteléket belekanalazzuk. Tetejét a sajtreszelékkel szórjuk meg. Sütőpapírral fedett tepsibe rakjuk.
  • Légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Megjegyzések:

  • Padlizsánból inkább kerekebbet válasszunk, mint hosszúkásat.
  • A padlizsán héját nem érdemes eltávolítani, mert a sütés során másként nem tudná a tölteléket megtartani.
  • A tonhalkonzervből a hal felhasználása előtt az olajat el kell távolítani, ezzel az olíva olajjal lehet a serpenyőt kikenni.