Terhesgondozás

2020.08.13

Egy új élet világra hozása sok izgalommal és várakozással teli, mellette sokféle orvosi, védőnői teendővel is, amely mind a baba, mind a mama egészségét biztosítja. A terhesgondozás komplex egészségügyi feladat, amelyben résztvesz a nőgyógyász, szülésznő, védőnő és a háziorvos is. Az elvégzendő feladatokat és hogy azoknak melyik terhességi időszakban kell megtörténnie törvény határozza meg.

A terhesgondozásban a háziorvos feladatai:

- meglevő alapbetegség gondozása

- laboratóriumi beutalók kiállítása. Az első timeszter során vércsoport és ellenanyag meghatározás, hepatitis és szifilisz és "nagylabor". van Második trimeszterben vérkép és vízelet vizsgálat, valamint vércukorterhelés van, míg a harmadik trimeszterben vérkép és vizeletvizsgálat, ellenanyagszűrés van.

- EKG elvégzése vagy beutaló kiállítása. 

- "kiskönyv kitöltése" - háziorvosi vizsgálat elvégzése. A Váronadógondozási könyvet a védőnő adja a kismamának. A terhesség során egyrészt "kottaként" működik (mikor milyen vizsgálat szükséges), valamint egyesz szakemberek ebben vezetik az észleléseiket, vizsgálati eredményiket.

- keresőképtelen állományba vétele és tartása nőgyógyász javaslatára. 

- fizikális paraméterek ellenőrzése

- adójóváíráshoz szükséges igazolás kiállítása (betöltött 90. nap után)

- CSED igazolás kiadása. A szülés várható ideje előtt 28 nappal (vagy a szülés után) lehet igányelni a CSED-et. Amennyiben a terhesség vége előtt igényli, akkor szükséges hozzá háziorvosi igazolás.

- gyógyszerírás 

Sok esetben a nőgyógyász a háziorvosi gondozáshoz tartozó feladatok kisebb - nagyobb részét is elvégzi (beutalók kiadása, lelet ellenőrzése, adójóváíráshoz igazolás kiadása, gyógyszerírás).