Telemedicina

2021.01.10

A 2020-as év sok változást hozott a háziorvosi rendelésekben. Ebből a legfontosabb az EESZT még szélesebb körű használata és a telekommunikáció segítségével végzett orvosi ellátás engedélyezése. Az eredeti törvény alapján például gyógyszerfelírás csak orvosi megjelenést, vizsgálatot követően volt hetséges. Ezt most felváltott a valamely telekommunikációs csatornán való gyógyszerkérés. Ennek a rendelési formának is megvan az előnye és a hátránya. Előnye, hogy nem kell megjelenni személyesen a rendelőben, így utazás és a várakozás ideje eltűnt. Hátránya a nagyon sok telefon, így nehezebb a rendelés elérése. Jelenleg egy rendelésen elátottak kb 60-70%-a jelentkezik a vonalas telefonon, ami azt jelenti, hogy a rendelés 4 órája alatt akár 60-70 pácienst is látunk el ilyen módon. Elmondható, hogy a napi megkeresések száma a járvány és telemedicina előtti időszakhoz képest kb 1,5-szöröse lett. Ebben benne van a praxisok növekedése, de ez szerepel kisebb arányban. A nagyobb részét a páciensek részéről származó "átgondolatlanság" jelent. Sok esetben tapasztaljuk, hogy a rendszeresen szedett gyógyszerek körül csak épp azt kéri a beteg, ami épp fogytán van, majd néhány nap múlva ismét telefon, az akkor épp leürült gyógyszer miatt. A másik példa erre a beutalók kérése. Sok esetben a kért és megírt beutalóért hetek múlva se jön érte a páciens.

Telemedicinális lehetőségek a háziorvosi rendelőben:

1., TELEFON - 609-6000

Lehetőség van receptkérésre, leletmegbeszélésre, tanácskérésre, beutalókérésre, időpontegyeztetésre, felvilágosítás kérésre, táppénz intézésére, panaszok elmondására. 

2., MOBIL - SŰRGŐSSÉGI!

Dr. Miltényi Beáta: 06705997408

Dr. Kiss Melinda: 06707722633

Ez a mobil a rendelés előtti/utáni készenléti időben is elérhető. A hirtelen fellépő panaszok, sűrgősségi állapotok jelzésére való. Receptkérés, leletmegbeszélés nem lehetséges.

3., E-MAIL

Dr. Miltényi Beáta: drmiltenyibea@gmail.com

Dr. Kiss Melinda: drmelindakiss@gmail.com

Az elmúlt időszakok tapasztalata alapján az e-mail az egyik legkényelmesebb kommunikációs mód, mind a páciensek számára, mind a mi részükre. Lehetőség van receptkérésre, leletmegbeszélésre, tanácskérésre, beutalókérésre, időpontegyeztetésre, felvilágosítás kérésre, táppénz intézésére, panaszok elmondására. Kérés alapján az EESZT-ből leletet is tudunk e-mailen keresztül küldeni. Valamint külsőleg látható elváltozás (seb, duzzanat, torok, bőr) fénykép küldésével pontosabb diagnózis felállítása is lehetséges. Minden e-mailre válaszolunk, amit az adott kérést megcsináltuk.