Póréhagymás-sonkás tészta

2018.12.09

Póréhagymás-sonkás tészta

Hozzávalók 4 fő részére:

1 db zöldségleves kocka (kb. 10 g)

1 gerezd fokhagyma

1 szál póréhagyma (kb. 100 g)

10 dkg gépsonka (szeletelt)

1 citrom reszelt héja

1 ek citromlé

1 ek zsírszegény tejföl (kb. 35 g)

1 dl főzőtejszín

2 ek étkezési keményítő (kb. 20 g)

40 dkg durumtészta

Csipet bors, só, majoranna

1 ek olívaolaj

                           Energiatartalom (kcal)             Szénhidrát taralom (g)               Zsírtartalom (g)

   Összes                    668,75                                         42,95                                          44,94

  1 főre                       167,1875                                       10,7375                                       11,235

Elkészítés ideje: 30 perc

Költsége kb 1000-1200 Ft

Elkészítése:

  • Előkészületek: vékony szeletekre vágjuk fel a megmosott póréhagymát, apróra vágjuk a megpucolt fokhagymát, a sonkát is felvágjuk kb. 1x2 cm-es darabokra, lereszeljük a mosott citrom haját, majd a fél citrom levét kinyomjuk, az étkezési keményítőt fél dl hideg vízben feloldjuk.
  • Egy lábosban sós vizet rakunk fel, amelybe forrás után a durum tésztát kifőzzük.
  • Egy nagyobb serpenyőben fél liter vizet forralunk fel, majd a zöldségleves kockát feloldjuk benn és kicsit még főzzük.
  • Eközben egy másik serpenyőben a felmelegített olívaolajra rárakjuk a póréhagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a sonkát is. Borssal és majorannával ízesítjük
  • A nagyobb zöldséglét tartalmazó serpenyőbe beleöntjük a hagymás-sonkás serpenyő tartalmát, majd kb. 1 perc múlva hozzákeverjük a reszelt citromhéjat, a citromlét, majd hozzáadjuk a tejfölt, a főzőtejszínt és az étkezési keményítőt. Kb. még 5-7 percig, a besűrűsödéséig főzzük.
  • A közben elkészült és lecsepegtetett tésztával tálaljuk.