Munkaalkamassági vizsgálat

2020.08.13

Munkaalkamasság igazolása, alkalmassági kiállítása, üzemorvos vizsgálat kizárólag foglakozásegészségtan szakvizsgával rendelkező orvos feladata. Sem Dr. Miltényi Beáta, sem Dr. Kiss Melinda nem rendelkezik ilyen képesítéssel, így rendelőnkben munkaalkamassági vizsgálat és alkalmassági kiállítása nem lehetséges. 

A Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat keretin felül elérhető foglakozásegészségügyi vizsgálat. Ez a szolgáltatás önköltséges, nem államilag finanszírozott. Beutaló nem szükséges hozzá, illetve a munkáltató által adott és kitöltött formanyomtatvány lehet szükséges. Minden olyan cég, amely 20 fő feletti munkavállalóval rendelkezik, szerződése van üzemorvossal, aki elvégzi a vizsgálatot.

Az egészségügyi kiskönybe háziorvosnak is van lehetősége "bepecsételni". A tüdőszűrő és bőrgyógyászati leletet beírhatja, illetve elvégezheti a személyi higiénés vizsgálatot. DE ez nem egyenlő a munkára való alkalmassággal!

A munkaalkalmassághoz szükséges beutalók (tödőszűrő, labor) kiállítására háziorvosi vizit során van lehetőség. Ezen ok miatt végzett tüdőszűrés minden életkorban beutalóköteles és önköltséges.

Amennyiben az üzemorvos valamely problémát talált vizsgálata során, akkor lehetősége van a beteget további kivizsgálás céljából saját háziorvosához irányítani.