Magasvérnyomás-betegség

2019.10.23

Magasvérnyomás-betegség = Hypertonia

A vérnyomás a vér által kifejtett nyomó erő az erek falára. Mértéke Hgmm (higanymilliméter), amely még a XVII. századból maradt fenn. Vérnyomásmérés esetén mindig 2 számot adunk meg. Az 1. érték a szisztolés, amelyet akkor mérünk, mikor a szív kamrája összehúzódva a vért a nagyerekbe préseli ki. A 2. érték a diasztolés, amelyet akkor mérünk, mikor a szív kamrái elernyedt állapotban vannak, így a vér épp beléjük áramlik.

Hogy mi a normál vérnyomás és hogy hol kezdődik a kóros, az egy "önkényesen" magadott határ, amelyet nemzetközi konferenciánkon neves kutatók adnak meg a legfrissebb kutatási eredmények alapján, hiszen a szív, és érrendszeri rizikó folyamatosan nő a vérnyomás emelkedésével. Jelenleg Európában és így Magyarországon a határt a 140/90 Hgmm-nél húzták meg.

A hypertonia az egyik legfontosabb rizikófaktora a szív-, és érrendszeri megbetegedéseknek. Minden 20/10 Hgmm-es vérnyomásemelkedés megkétszerezi a rizikót, így a hypertonia felismerésével és megfelelő kezelésével jelentősen csökkenthető a szív-, és érrendszeri halálozás. Sajnos a célvérnyomás elérése messze elmarad a gyakorlatban, bár az utóbbi években javulás volt kimutatható. A kezelt betegek kb 45 %-a éri a 140/90 Hgmm-es vérnyomást, míg a nagyobb rizikóval rendelkező, magasvérnyomásos cukorbetegnél ez az arány sokkal rosszabb, csupán 10 %.

A magasvérnyomás-betegség, azaz a hypertonia világszerte az egyik leggyakoribb krónikus betegség. Magyarországon a statisztikai adatok alapján körülbelül 3,5 millió embert érint. Gyakorisága 30-45 % közötti. Idősebb életkorban gyakrabban fordul elő, így például a 60 év felettiek körében a gyakorisága 60 %-os már. Okát az esetek közel 90 %-ban nem lehet pontosan megadni, ilyenkor jellemzően több rizikófaktor befolyásolja a kialakulását. Ebben az esetben mondjuk, hogy a magasvérnyomás-betegség elsődleges, esszenciális. A betegek kisebb csoportja tartozik azon hypertoniások csoportban, ahol a vérnyomásemelkedés hátterében konkrét, más betegség áll. Ezek általában a hormonrendszert érintő kórképek. Gyakoriságát több tényező is befolyásolja:

 • kor: életkor előrehaladtával nő a gyakorisága
 • nem: a menstruáció elmaradásig a nőknél ritkább, utána a gyakorisága lehagyja a férfiakét
 • rassz: gyakoribb a feketéknél és a romáknál például
 • elhízás: az elhízottak kb 70 %-a hypertoniás
 • mozgásszegény életmód
 • dohányzás
 • stressz: fehérköpeny hypertonia (az egészségügyi személyzet, környezet okozta akaratlan stresszreakció miatti vérnyomásemelkedés, amely akár a későbbiekben 70 %-ban is állandósulhat)
 • alkoholfogyasztás
 • túlzott sófogyasztás
 • a kórelőzményben olyan állapot, ami magasvérnyomással járt együtt: terhesség
 • egyes társbetegségek: cukorbetegség, vesebetegség, szívbetegség, alvászavarok
 • genetika: családi halmozódás mutatható ki
 • földrajzi régió,
 • pszichoszociális, társadalmi és gazdasági jellemzők.

Ezek egy rész nem befolyásolható (kor, nem), míg egy része befolyásolható (elhízás, stressz, alkoholfogyasztás, dohányzás).

A magasvérnyomás-betegség rendszeresen tünetmentes, a fokozatos vérnyomás emelkedéshez a páciens hozzászokik, így akár 170-180/90-100 Hgmm-es vérnyomás sem fog panaszt okozni. Ezért is hívják ezt a betegséget néma gyilkosnak. Esetenként fejfájás, tarkótáji feszülés, orrvérzés, ájulás, szédülés, ritmuszavarérzet, idegesség, fülzúzás hívhatja fel a figyelmünket a megemelkedett vérnyomásra. Sokszor csak a hypertonia által okozott szövődmények okoznak tünetet.

A diagnózis felállítása rendszerint rendelőben történik vérnyomásméréssel. Ha 3 különböző alkalommal, nyugalomban, ugyanazon karon 3 mérésből az utolsó 2 átlaga eléri vagy meghaladja a 140/90 Hgmm-t, akkor kimondható, hogy a betegnek magasvérnyomás-betegsége van. Segít a kórkép megtalálásában az otthoni vérnyomásmérés, ekkor az átlagnak 135/85 Hgmm felett kell lenni. Illetve még az ambulanter vérnyomásmonitor is.

Otthoni vérnyomásmérés kivitelezésének több pontja van:

 • Mérés előtt törekedjünk 5 perc nyugalomra, előtte nincs testmozgás, kávé, dohányzás.
 • Üljünk kényelmesen! Feszes kar mellett magasabb értéket mérünk.
 • Tegyük szabaddá a felkart! A szorosan feltűrt ruhaujj meghamisítja az eredményt.
 • A csuklón történő mérés pontatlan. A csuklós vérnyomásmérők "kényesek" (pl.: pontosan kell felhelyezni, kar hajlítása, hogy a gép a szív vonalában legyen), akár 20-30 Hgmm-es hibával is dolgozhatnak.
 • A mandzsetta legyen megfelelő méretű. A karunknak megfelelő mandzsetta választása fontos, mert mind a túl kicsit, mind a túl nagy mandzsetta esetén fals eredményt mérünk. A megfelelő méretű mandzsettát esetleg külön kell majd beszerezni.
 • Helyezzük fel a mandzsettát és húzzuk feszesre!
 • A mandzsetta alsó pereme 2-3 cm-rel legyen a könykökhajlat felett, a cső a könyökhajlat közepénél.
 • Tegyük a karunkat könyökben behajlítva az ölünkbe, a mandzsetta legyen a szív magasságában!
 • Indítsuk el a mérés! Javasolt a teljesen automata készülékek használata, amely nagyban megkönnyíti a mérést.
 • A mérés alatt egyenletesen lélegezzünk, ne mozogjunk és ne beszéljünk!
 • Pár perc múlva ismételjük meg még 2x a mérést, majd számoljunk átlagot!

A kezeletlen, illetve nem megfelelően kezelt magasvérnyomás-betegségnek sokféle krónikus, lassan kialakuló szövődménye lett, amelyek jellemzően az emelkedett vérnyomás érelmeszesedést okozó hatásán alapszanak. A szemnél vastagabb ereket láthatunk a szemfenéken, vérzés, látásromlás, akár vakság is előfordulhat. A szívnél jellemző, hogy megvastagszik a bal kamra fala, amely miatt romlik annak a vérellátása, így koronária-betegség, szívelégtelenség, szívinfarktus, különböző ritmuszavarok alakulnak ki, amely későbbiekben a beteg halálát okozza. Az agynál mind agyi bevérzés, mind agyi érszűkület kialakulhat, illetve az agyi kiserek meszesedése által sok, kisterületű agyállományvesztés jöhet létre. A veseerek meszesedése által veseelégtelenség, zsugrovese jöhet létre, amely későbbiekben vesepótló eljárás (dialízis) használatát teszi szükségessé. Fokozza az érszűkületet, így a láb verőereinek szűkületét, elzáródását is okozhatja, amely akár a láb amputációjához is vezethet. A magasvérnyomás okozta akut, hirtelen kialakuló szövődmény a hypertenzív krízis. Ez olyan a magasvérnyomás okozta sürgősségi állapot, amely akut szervkárosodáson keresztül a beteg életét veszélyezteti. Ilyen szervkárosodás lehet az agyvérzés, szívelégtelenség tüdőödémával, mellkasi fájdalom (szívinfarktus jellegű). Hogy a szervkárosodás milyen mértékű vérnyomásemelkedés esetén alakul ki, az nem jellemezhető pontos számértékkel, egyénenként változó, de jellemző, hogy 180/100 Hgmm feletti érték.

A hypertonia kezelése során törekszünk a céltartomány elérésére. A kórképet nem tudjuk gyógyítani, de rendszeresen alkalmazott gyógyszeres terápia segítségével a vérnyomás a megfelelő céltartományban tartható. Ez a céltartomány 18 és 65 év közöttieknél 120-130/70-79 Hgmm, míg 65 év felett 130-139/70-79 Hgmm.

A magasvérnyomás-betegség kezelése 2 pilléren alapszik: az életmódbeli változtatások és a gyógyszeres terápia. Több életmódbeli tényező befolyásolja a vérnyomásunkat:

 • Sóbevitel megszorítása <5 g értékre
 • Alkohol megszorítása férfiak esetében heti 14 egység (175 g/hét), nők esetében heti 8 egység (100 g/hét) értékre
 • Javasolt a nagyivászat (binge drinking) elkerülése
 • Zöldségfélék, friss gyümölcsök, hal, magok, nem telített zsírsavak (olívaolaj), alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása javasolt, vörös húsok kerülése javasolt
 • A vérnyomás és kardiovaszkuláris kockázat csökkentés érdekében javasolt a testtömegkontroll az elhízás (BMI>30 vagy haskörfogat >102 cm (férfiak) és >88 cm (nők)) elkerülése megcélozva az egészséges BMI (20-25) és haskörfogat (<94 cm (férfiak), <80 cm (nők)) értékeket
 • Rendszeres aerob gyakorlatok végzése javasolt (legalább 30 perc mérsékelt dinamikus mozgás a hét 5-7 napján, pl.: úszás, kerékpározás, futás)
 • Javasolt a dohányzás elhagyása, támogató kezelés és dohányzásleszoktatási programok ajánlása

A gyógyszeres kezelés beállítása orvosi feladat. Sok hatóanyagcsoport, még több hatóanyag típusából személyre szabott kezelés beállítása tudást és időt igényel. A Magyar Hypertonia Társaság útmutatásai segítik a beállítást. A gyógyszercsoportok között vannak ajánlott kombinációk és tiltottak is. Napjainkban egyre elterjedtebbek azon készítmények, amelyek 1 tablettában 2, akár 3 különböző típusú hatóanyagot tartalmaznak. Ezen kombinált gyógyszerek használatának sok előnye van: kevesebb tablettát kell beszedni; optimálisabb hatás, mint külön szedve; jól kombinálhatók; sok hatáserősség elérhető belőlük; jellemzően olcsóbbak is; Ezen indokok miatt a betegek gyógyszerszedését is javítják.

A háziorvosoknak a magasvérnyomás-betegség kapcsán sok a feladatuk. Kimutatták például, hogy a legtöbb háziorvos-beteg találkozás vérnyomás probléma miatt van. A háziorvosi rendelőben a leggyakrabban elvégzett vizsgálat a vérnyomásmérés. Ezen orvosok állítják fel legtöbbször a hypertónia diagnózisát, állítják be a terápiát, amelyet későbbekben ellenőriznek, szükség esetén módosítanak. A jól karban tartott magasvérnyomás-betegség egy hosszan tartó orvos-beteg kapcsolat, együttműködés, gondozás segítségével valósítható meg.