Gyógyszerekről

2019.02.02

Nagyon sokféle, típusú gyógyszer elérhető, valamint a piacon még több gyógyhatású készítmény van (ezek nem minősülnek gyógyszernek, pl. gyógynövények). Az alábbiakban a "hozzáférhetőség" alapján szeretném a témát megközelíteni.

Vény nélküli készítmények (OTC):

A vény nélküli készítmények gyógyszereken túl magában foglalja a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményeket, az étrend-kiegészítőket és a tápszereket, az orvostechnikai eszközöket és a gyógykozmetikumokat. Gyógyszerek közül ilyen módon sokféle fájdalom- és lázcsillapító, orrcsepp, köptető/köhögéscsillapító, allergia elleni készítmények, vitamin kapható. Ezek a készítmények törvény adta kereteken belül reklámozhatók (egy TV reklám blokkban több ilyet van, mint mosóport vagy autó reklám!), így ezek is befolyásolják vásárláskor a döntést. A készítmények szabadárasok (gyógyszertár határozza meg az árát), nincs rá állami támogatás. A biztonságos és felelősségteljes öngyógyszerezés elengedhetetlen feltétele, hogy a fogyasztó (beteg) kellően tájékozott, körültekintő és figyelmes legyen. Felmerülő kérés esetén a gyógyszerész és az orvos kereshető meg. A termékek a rendszeresen szedett gyógyszerek hatását befolyásolhatja, módosíthatja, így az ilyen készítmények rendszeres szedéséről (házi)orvosának a tájékoztatása javasolt!

Vényköteles gyógyszerek:

Mint OTC készítményen kívüli gyógyszer orvosi vény alapján adható ki a gyógyszertárakban.  Receptet csak orvos írhat fel. A vénynek megvannak a formai és tartalmi követelménye, ezek hiányában érvénytelen. A recept felírástól számítva 90 napig érvényes. Jellemzően 1 receptre 1 havi gyógyszeradag felírása történik (ami akár több dobozt is jelenthet, amire a kiváltáskor figyelni kell!). Ha a gyógyszer e-receptként lett kiváltva, akkor a papír vény még egyszer már nem kiváltható. Amennyiben a készítmény(ek) szedése során valamilyen probléma, esetleg mellékhatás lépne fel, erről a kezelő orvos tájékoztatása szükséges! A vény köteles gyógyszerek lehetnek szabadárasak (nincs állami támogatása), vagy támogatott készítmények (fix árasak, a támogatás mértékéről és a készítményekről az úgynevezett vaklicit során döntenek évente).

Speciális engedélyű gyógyszerek:

Szakorvosi javaslat:

Egyes gyógyszerek háziorvos által történő felírásához szakorvosi javaslat szükséges. Sok diabetológiai, kardiológiai és pulmonológiai gyógyszer tartozik ide. Egyes készítményeknél ez nagyobb állami támogatást jelent (beteg számára olcsóbb a gyógyszer), míg a legtöbb ilyen készítményt CSAK érvényes szakorvosi javaslat mellet írhat fel a háziorvos!!! Maga a javaslat egy "formanyomtatvány", amelyen megadj a szakorvos a szükséges adatokat a felíráshoz. Az, hogy az ambuláns lapon szerepel a felsorolt gyógyszerek között NEM szakorvosi javaslat. A javaslatok érvényességi ideje változó lehet, a szakorvos határozza meg, jellemzően 1 év szokott lenni, de gyakran csak 3 vagy 6 hónapra érvényes. Ugyanígy a támogatás mértékében is lehet több szint, amelyet szintén a szakorvos határoz meg. A lejárt szakorvosi javaslatot az adott szakorvos tudja "meghosszabbítani", újat adni egy kontroll vizsgálat során.

Szakorvos által írható:

Vannak olyan gyógyszerek, amelyeket a háziorvos NEM írhat fel (még esetleges szakorvosi engedély mellett sem!), ezeket csak meghatározott szakorvosok írhatják fel! Például több, a zöldhályog kezelése során alkalmazott szemcsepp tartozik ebbe a csoportba, de sok pszichiátriai gyógyszer és az onkológiai készítmények is ide sorolható.