EESZT és e-recept

2019.01.13

EESZT = Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér

A mai világban, ahol az élet már összes területén megtalálhatóak a számítógépek és az internet az egészségügyben is változás ált be 2017.11.01-vel. Ekkor került bevezetésre az EESZT. Ez az internet alapú rendszer összeköti a különböző szolgáltatókat: háziorvos - szakorvos - kórház - gyógyszertár. Természetesen ennek az egésznek a közepén maga a beteg van. Az összeköttetés által az egészségügyi ellátók és ellátottak is szorosabb kapcsolatba kerülnek, leegyszerűsödik az ellátás során keletkezett adatok és dokumentumok elérhetősége, biztosítottá válik az egészségügyi ágazat számára a rendelkezésre álló adatok egységes kezelése és hatékony elemzése, ami egyaránt segítség a betegnek és az orvosnak is.

Ez EESZT bevezetésével megjelent az e-recept is, azaz a recept adatai is felkerülnek a térbe, a felhőbe. E-recept esetén a páciens már nem receptet kap, hanem felírási igazolást (ugyanaz a papír, de nyomtatáskor kerülnek rá plusz adatok (pl. kód)). A felírási igazolás kiadása még 2019 végéig lesz kötelező. Jelen jogszabályok mellett nincs e-recept formátuma a segédeszközöknek (pl. pelenka, inzulinos cukorbetegek esetén a tű és a testcsík), ezek felírása a "klasszikus" recepttel történik. E-recept kiváltása lehetséges felírási igazolás nélkül is a patikában, DE csak saját részre, TAJ és személyi igazolvány bemutatásával. Ha egy gyógyszert e-recept alapján kiváltásra került, akkor a betegnél lévő felírási igazolással még egyszer már nem váltható ki. Az e-recept bevezetése nem teszi automatikussá a rendszeresen szedett gyógyszerek felírását, ahhoz változatlanul szükséges az orvos-beteg találkozás.

A páciens saját Ügyfélkapuján belépve megtekintheti, letöltheti saját leletei. Rendelkezhet, hogy milyen adatok legyenek elérhetőek, plusz információkat állíthat be (pl. gyógyszerallergia).

Bővebb tájékoztató: https://e-egeszsegugy.gov.hu

Háziorvosi gyakorlatban:

  • Láthatom a beteg máshol készült leleteit és zárójelentéseit, még akkor is, ha a páciens elfelejtette elhozni a rendelésre, így azt át tudjuk tekinteni, beszélni, a javasolt terápiát el tudjuk indítani. Vannak olyan szakrendelések, amelyek lelete törvényileg meghatározott módon nem elérhető, ilyen például a pszichiátria és az addiktológia. Illetve vannak még olyan egészségügyi ellátok, akik részleteiben vagy egyáltalán nem használják az EESZT, így innen se kaphatjuk meg a téren keresztül a leleteket. A magánrendelések leletet se látjuk a téren keresztül. Ezért kérjük, hogy a leleteket (jelenleg még) hozzák inkább magukkal!
  • A szakorvosi javaslatok változatlanul papír alapúak! Ezek egyáltalán nincsenek fent a térben.
  • A receptek is felkerülnek a felhőbe. A gyógyszertári kiváltást jelzi a rendszer, így nyomon lehet ezt követni. A kiváltásra nem került receptek alapján a beteggel át lehet beszélni a miérteket és azok alapján módosítani a kezelést, amellyel a páciens egészségügyi állapotát tudjuk javítani.
  • E-receptek használta (bővebben fentebb).