Cukorbetegség
Betegtájékoztató cukorbetegek részére (2-es típusú)
CUKORBETEGSÉG
Fő tünetei:
- Erős szomjúság érzet, sok folyadék fogyasztás, és bő vízelet ürítés.
- Fokozott éhségérzet.
- Gyengeség, fáradtság.
- Esetleg hirtelen fogyás.
- Zsibbadó végtagok.
- Lassan gyógyuló sebek.
- Száraz bőr.
- Homályos látás.
- Gyakori fertőzések.
- Ingerlékenység.
Ezek a tünetek inkább magasabb cukorértékek mellett alakulnak ki, kis emelkedés mellett nem feltétlenül van bármi panasz.
Diagnózis:
A diagnózis felállításához laborvizsgálat szükséges. Amennyiben 3 alkalommal a laboratóriumi éhomi vércukorszint 7 mmol/l felett van vagy vércukorterhelés során a 120 perces vércukor érték 11 mmol/l felett van, a cukorbetegség diagnózisa kimondható.
A cukorbetegségnek 2 fő típusa van (mellette vannak egyebek is).
Szempontok 1-es típusú diabetes mellitus - 2-es típusú diabetes mellitus
Oka: inzulinhiány - inzulinrezisztencia/relatív inzulinhiány
Életkor: gyakrabban gyerek- vagy fiatalkor - felnőttkor (40. életévtől), a korhatár csökken
Testsúly: általában normális - normális vagy elhízott
Kialakulása: általában gyors - lassú (évek)
Vérinzulin: alacsony vagy teljesen hiányzik - a betegség elején magas
Autoantitestek: igen - nem
Inzulinterápia: szükséges - nem feltétlenül szükséges
Gyakoribb szövődmények:
FONTOS! Diabeteses láb: cukorbeteg láb tünetegyüttesnek a cukorbetegség szövődményeként kialakuló, elsősorban a lábfejet érintő tünetek, elváltozások összességét nevezzük. A cukorbetegség szövődményeként neuropathia és érszűkület alakulhat ki. Ezek következtében csökken a láb beidegzése és/vagy vérellátása. E miatt a bőr szárazabbá, sérülékenyebbé, bakteriális vagy gombás fertőzéseknek sokkal inkább kitetté válik. Megváltozhat a lábfej formája is, és kóros nyomáspontok, majd ezeken bőrkeményedések, bütykök, tyúkszemek alakulhatnak ki. A neuropathias betegek gyakran nem érzik a fájdalmat, ezért nem veszik észre a sérüléseket, a sebeket, amelyek így egyre inkább elfertőződhetnek és végül amputációhoz is vezethetnek. Megelőzőséhez fontos a rendszeres lábápolás és ellenőrzés, a cukorbetegség karban tartása, testsúly normalizálása, rendszeres testmozgás és a láb ereinek a tornáztatása is.
FONTOS! Hypoglycaemia: A vércukorszint leesése. Tankönyv szerint 3,5 mmol/l alatti vércukor érték, de a hypoglycaemia tüneteinek megjelenése egyénfüggő (ha valakinek általában magasak a vércukor értékei, akkor magasabb vércukorszint mellett is lesz már panasza). Tünetei: sápadtság, hideg verejtékezés, remegés, ajak- és nyelvzsibbadás, émelygés és/vagy hányás, gyors szívverés, koncentrációzavar, homályos látás, éhségérzet (főként édesség iránt), nyirkos bőr, zavartság, idegesség, ingerlékenység, gyengeség, szédülés, beszédzavar, koordinációszavar, eszméletvesztés (nagyon súlyos esetben). Teendő: szénhidrát bevitele (15 g): 3-4 tbl szőlőcukor, pohár vízben 2-3 evőkanál cukor (és csipet só) feloldása, 1 pohár tej majd hosszan ható szénhidrát fogyasztása is (kenyér, keksz). Az ismétlődő és/vagy elhúzódó hypoglycaemia orvosi segítséget igényel!
FOGALMAK
Glukóz: szőlőcukor, ez lesz a vérben is. Ált a cukor megnevezés is ezt takarja.
Szénhidrát: egy kis kémia. A szénhidrátok neve is mutatja, hogy molekuláik szénatomokat, oxigénatomokat és hidrogénatomokat tartalmaznak. A szénhidrátok között vannak egyszerű (monoszacharidok) és összetett szénhidrátok. Az utóbbiak kettő (diszacharidok) vagy több (poliszacharidok) egyszerű cukormolekula összekapcsolódásával jönnek létre. A szénhidrátok, köztük is a monoszacharidok, jelentik a lehető leggyorsabban hozzáférhető energiaforrást a szervezet számára. A szénhidrátok közül a szőlőcukor (glükóz) egyszerű szénhidrát (monoszacharid) lévén azonnal felszívódik a bélből, és nagyon rövid időn belül vércukorszint-emelkedést okoz. Az átlagos vegyes táplálkozás során a bevitt tápanyagok több mint a fele szénhidrát, azon belül is összetett szénhidrát (pl. keményítő), amelyek a bélben bontódnak egyszerű szénhidrátokká le. A szénhidrátok elsődleges szerepe az energianyerés. A sejtekben az egyszerű szénhidrátok, elsősorban a glükóz biológiai oxidációja biztosítja az életműködésekhez szükséges energiát.
Éhomi vércukor: Legalább 8 órás éhez után mért vércukorérték.
HbA1c: Egy hosszútávú vércukorszint jelző paraméter. Segítségével az elmúlt 6-10 hét átlagos vércukor értékeiről kapunk tájékoztatást. A HbA1c a hemoglobin egy alegysége, amely megköti a cukrot. Minél magasabb a vércukorszint, annál több ilyen alegység köt cukrot meg. A kötés kezdetben instabil, csak néhány óra múlva stabilizálódik és lesz végérvényes. Az átmeneti magas vércukor szintek kimutatására nem alkalmas ez a vizsgálómódszer, de az átlagos vércukorértékekről jó adatot ad. 1 évben TB finanszírozás mellett 4 alakommal meghatározható. A labor 3 hónapon belül nem végzi el kétszer a vizsgálatot.
HbA1c (%) - átlagos vércukorszint (mmol/l)
4,7 - 3,9
5,0 - 4,4
5,3 - 5,0
5,6 - 5,6
5,9 - 6,1
6,2 - 6,7
6,5 - 7,2
6,8 - 7,8
7,4 - 8,9
8,0 - 10
8,6 - 11,1
9,2 - 12,2
9,8 - 13,3
10,4 - 14,4
11,6 - 16,7
Inzulinrezisztencia: az inzulinérzékeny szövetek inzulin jelenlétében a normálisnál kevesebb cukrot képesek felvenni a vérből, aminek eredménye, hogy a normális válasz létrejöttéhez jóval magasabb inzulinmennyiségre van szükség. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában nagy szerepet játszik. Az inzulin rezisztenciát a hasi/alma típusú elhízás nagyban tudja fokozni.
Vércukormérés: az erre szolgáló vércukormérővel az ujjbegyből vett vércseppből lehet meghatározni a vércukrot. A cukorbetegségük miatt tablettát szedőknél az éhomi vércukor mérése javasolt, míg az inzulinos betegeknél vércukorpárok mérése (étkezés előtti és étkezés után 2 órával). Természetesen a laborvizsgálat során is mérünk cukrot, ez jellemzően éhomi szokott lenni.
ÉTKEZÉS
Diéta: Az egészséges táplálkozás - az aktív életmód és a felírt gyógyszerek szedése mellett - rendkívül fontos szerepet játszik a diabétesz hatékony gondozásában. Az egészséges táplálkozás nemcsak a vércukorszint, de a koleszterinszint, a vérnyomás és a testsúly beállításában is segít. A 2-es típusú diabétesz gondozásának fontos része a kiegyensúlyozott étrend, vagyis az, hogy az alapvető élelmiszerekből változatosan táplálkozzon.
- Zsír, édesség: Főzéskor a zsírok helyett (pl. sertés zsír, vaj) törekedjen az olaj használatára. Ha csökkenteni szeretné testsúlyát, akkor csak korlátozott mértékben fogyasszon zsiradékot és azt is kis adagokban.
- Tej és tejtermékek : A tej és a tejtermékek sok fehérjét, kalciumot és vitaminokat tartalmaznak, de magas lehet a zsírtartalmuk. Válasszon ezért alacsony zsírtartalmú készítményeket és fogyasszon napi 2-3 adagot belőlük. A "sovány" tejtermékek ajánlottak, a tej, magas tejcukortartalma miatt jelentős vércukoremelő hatással rendelkezik, reggelire, vacsorára nem ajánlott.
- Hús, húspótlók és egyéb fehérjék : A fehérjék sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Válasszon belőlük napi 11-18 dkg-ot, melyet több étkezésre osszon fel. Próbáljon meg sovány részeket választani. Az alternatív fehérjeforrást jelentő folyami, tengeri halak nagyon táplálók, és egészségesebbek, mint a vörös húsok.
- Gyümölcsfélék : A gyümölcsféléknek általában magas a szénhidrát- és rosttartalma, és sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak. Napi 2-4 adagot fogyasszon belőlük. Nem ajánlott a szőlő, szilva, cseresznye fogyasztása magas cukortartalma miatt.
- Zöldségek : A zöldségfélék alacsony zsírtartalmúak, vitaminban, ásványi anyagban és rostokban gazdagok. Fogyasszon belőlük napi 3-5 adagot. Ügyeljen arra, hogy sok alacsony keményítő-tartalmú zöldséget fogyasszon , mint pl. a fejes saláta, spenót, paradicsom és a brokkoli.
- Kenyér, gabonafélék és egyéb keményítő tartalmú ételek : Ez a csoport képezi a fő szénhidrátforrást. Fogyasszon belőlük napi 150-180 gr-ot, melyeket több étkezésre kell felosztani. A glikémiás index megmutatja, hogy a különböző szénhidrátok hogyan hatnak vércukorszintjére. A magas glikémiás indexű ételek megemelik a vércukorszintet, az alacsony glikémiás indexűek pedig kevésbé, ezért megfelelőbbek a diabétesz gondozására. Törekedjen arra, hogy teljes kiőrlésű gabonafélékből készült szénhidrátokat fogyasszon, mert azok a feldolgozás során megtartják a magvak minden részét, ezért egészségesebbek. (sok növényi rostot-korpát tartalmazó kenyérfélék, durum- vagy tönkölybúzából készült tészták)
- Sok-sok víz : A víz a legegészségesebb szomjoltó. Ha változatosságra vágyik, fogyasszon kalóriamentes italokat. Kerülje a magas cukortartalmú italokat.