Almás kosárka

2018.12.09

Almás kosárka

Hozzávalók kb. 70 darabhoz:

1 csomag leveles tészta 500 g

1,5 kg alma (Idared)

Fahéj

200 mg méz (a macis méz a kiöntője miatt praktikus)

Muffin papír és sütő

 1 darab        Energiatartalom (kcal)           Szénhidrát taralom (g)               Zsírtartalom (g)

                                     40,58                                        4,748                                   2,096

Elkészítés ideje: 30 perc

Költsége kb. 1000-1200 Ft

Elkészítése:

  • Előkészületek: Ha a leveles tészta a fagyasztóban volt, akkor felhasználás előtt felengedjük, ha a hűtőben akkor néhány percig szobahőmérsékleten tartjuk. Az almákat mosás és hámozás után lereszeljük egy tálkában (lehetőleg zárhatóba, így míg nem használjuk, addig becsukhatjuk és nem barnul annyira az alma).
  • A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk, majd kerek formával darabokat szaggatunk (ezek a darabok kicsit legyenek nagyobbak, mint a muffin papírunk alja). A kerek tésztákat a muffin papírokba helyezzük úgy, hogy körkörösen legyen kis pereme. Ebbe belerakjuk a reszelt almát, megszórjuk fahéjjal, majd kis mézet öntünk még rá (ha sok a méz, akkor teljesen át fogja itatni sülés közben a tésztát és utána nem lehet a papírról leszedni!).
  • Az előkészített kosárkákat behelyezzük a muffin sütőformában a légkeveréssel 180 fokra előmelegített sütőben és kb. 10-15 perc alatt készre sütjük (míg tészta kissé barna nem lesz). A sütőből kivéve a papír eltávolítása után tálalhatjuk.

Megjegyzés:

  • Baráti és családi összejövetelekre ajánlom édességnek mivel egyszerűen és gyorsan elkészíthető és a testsúlycsökkentésre törekvők is ehetnek belőle 2-3 darabot.
  • Az 500 g-os kiszerelésű leveles tésztából 70-80 darab kosárkát is ki lehet hozni.
  • Almából a keserű típusúakat nem ajánlom.
  • Ha kanállal próbáljuk a mézet adagolni, akkor nagyon vigyázzunk a mennyiséggel! A kiöntővel rendelkező kiszerelések használata praktikusabb.