Almás kosárka
2018.12.09
Almás kosárka
Hozzávalók kb. 70 darabhoz:
1 csomag leveles tészta 500 g
1,5 kg alma (Idared)
Fahéj
200 mg méz (a macis méz a kiöntője miatt praktikus)
Muffin papír és sütő
1 darab Energiatartalom (kcal) Szénhidrát taralom (g) Zsírtartalom (g)
40,58 4,748 2,096
Elkészítés ideje: 30 perc
Költsége kb. 1000-1200 Ft
Elkészítése:
- Előkészületek: Ha a leveles tészta a fagyasztóban volt, akkor felhasználás előtt felengedjük, ha a hűtőben akkor néhány percig szobahőmérsékleten tartjuk. Az almákat mosás és hámozás után lereszeljük egy tálkában (lehetőleg zárhatóba, így míg nem használjuk, addig becsukhatjuk és nem barnul annyira az alma).
- A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk, majd kerek formával darabokat szaggatunk (ezek a darabok kicsit legyenek nagyobbak, mint a muffin papírunk alja). A kerek tésztákat a muffin papírokba helyezzük úgy, hogy körkörösen legyen kis pereme. Ebbe belerakjuk a reszelt almát, megszórjuk fahéjjal, majd kis mézet öntünk még rá (ha sok a méz, akkor teljesen át fogja itatni sülés közben a tésztát és utána nem lehet a papírról leszedni!).
- Az előkészített kosárkákat behelyezzük a muffin sütőformában a légkeveréssel 180 fokra előmelegített sütőben és kb. 10-15 perc alatt készre sütjük (míg tészta kissé barna nem lesz). A sütőből kivéve a papír eltávolítása után tálalhatjuk.
Megjegyzés:
- Baráti és családi összejövetelekre ajánlom édességnek mivel egyszerűen és gyorsan elkészíthető és a testsúlycsökkentésre törekvők is ehetnek belőle 2-3 darabot.
- Az 500 g-os kiszerelésű leveles tésztából 70-80 darab kosárkát is ki lehet hozni.
- Almából a keserű típusúakat nem ajánlom.
- Ha kanállal próbáljuk a mézet adagolni, akkor nagyon vigyázzunk a mennyiséggel! A kiöntővel rendelkező kiszerelések használata praktikusabb.