Alkalmassági vizsgálat vezetői engedélyhez

2020.08.13

A vezetői engedély orvosi alkalmassági vizsgálatát törvény által meghatározott időközönként ismételten el kell végezni. Ezt a vizsgálatot elvégezheti háziorvos és üzemorvos, sőt bizonyos esetekben kizárólag csak üzemorvos végezheti. A vizsgálat során jogosítvány alkalmassági vélemény kiállítása történik, amelyben meg van határozva, hogy az alkalmassági meddig érvényes, vezetéshez szükséges-e valamilyen feltétel (legtöbbször szemüveg, kontaktlencse), felláll-e valamilyen korlátozás (pl. lakhelye 10 km-es körzetében vezethet csak). Bizonyos alapbetegségek (pl.: cukorbetegség, szívritmuszavar) szakorvosi vélemény szükséges a vezetésre való alkalmasságról. Vitatott helyzetben, illetve egyes kórképek fennállása esetén az alkalmassági elbírálása "másodfokon" van, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal az illetékes szerv.

Az alkalmassági kiállításához szükséges:

- meglevő jogosítvány

- személyiigazolvány (útlevél)

A vizsgálat önköltséges, díjait az alábbi táblázat foglalja össze. Rendelőnkben csak kézpénzfizetési lehetőség van.

A jeleneg érvényben levő jogszabályok alapján 70 év alatti személy esetén az alkalmasság érvényességét az igénylő születésnapjához kell visszaállítani, nem pedig a kiállítás dátumához illeszteni. 

Egyes betegségek diagnosztizálása után a páciens átmenetileg vagy véglegesen alkalmatlanná válik gépjármű vezetése. Ebben az esetben haladéktalanul ismételt alkalmassági vizsgálat során alkalmatlan vélemény kiadása szükséges, amellyel az érvényes vezetői engedély a kormányablaknál visszavonandó.

Jogforrás: a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet (LM: 2018.01.13.)