ABPM használata

2018.12.09

ABPM

Magasvérnyomás betegség megállapítására, terápiájának követésére és beállításához használható készülék az ABPM, amely rendelőnkben elérhető. Amennyiben háziorvosa a monitorozást szükségesnek találja egy előre egyeztetett időpontban kerül felhelyezésre a gép Dr. Kiss Melinda által (Dr. Miltényi Beáta betegei részére is). A készülék beüzemelése után napközben 15 percenként, éjszaka 30 percenként fog vérnyomást mérni. Minél több eredményünk van, annál pontosabb képet nyerünk a vérnyomásáról, amely befolyásolja a gyógyszeres terápiát.  A készülék memóriájával 48 óra adatainak rögzítésere van lehetőség. A levételt és a gép adatok kinyerését szintén Dr. Kiss Melinda fogja elvégezni a megbeszélt időben. A leletet ezek után saját háziorvosával tudja megbeszélni.

A készülék és a benne lévő akkumlátorok (elemek) Dr Kiss Melinda (Kertvárosi Medical Kft) tulajdona. Kérjük, hogy vigyázzon rá!

Tudnivalók a vizsgálatról és a gépről:

  • A vérnyomásmérő napközben 15 percenként fog mérni (egész, negyed, fél és háromnegyed), míg éjszaka 30 percenként lesznek a mérések.
  • Kérem, hogy a készüléken lévő gombokat NE nyomogassa (leállíthatja a programot)!
  • A monitoron nem fogja látni az értékeket, a készülék visszahozása után egy programon keresztül fogom tudni azokat letölteni, értékelni és akkor fogjuk tudni megbeszélni az eredményeket.
  • A mandzsetta alatt egy vékony póló/ing lehet. Vastag ruhadarab NE legyen alatta, mert a gép nem fogja akkor megmérni a vérnyomását!
  • Öltözéskor és fürdéskor le lehet venni a készüléket. Kérem, hogy ugyanúgy helyezze vissza a mandzsettát (bal felkar, a cső lefele, a hüvelyk fele néz)!
  • Amikor érezni, hogy a gép elkezd pumpálni, mérni, akkor érdemes a mozgást abbahagyni. A készülék érzékeny a mozgásra, és még egyszer fog mérni.
  • A vizsgálat ideje alatt nem kell ágynyugalmat tartani, pihenni! Hiszen az a célunk, hogy arról legyen adatunk, hogy a mindennapokban milyen az Ön vérnyomása. Így kérem, hogy a napi rutinját, munkáját csinálja ez alatt az idő alatt is!
  • A gépben lévő elem tölthető akkumlátor, így kidobása (még, ha le is merült) TILOS!