Változások oltás fronton

2021.05.27

Az elmúlt időszakokban több változás is volt az oltások szervezésében, adminisztrációjában:

1., COVIDon átesettek oltása:

"A COVID-19 megbetegedés kiállása után a természetes immunitás mértéke egyénenként különböző. A fertőzésből történt gyógyulást követően 3 hónapon belül a COVID-19 elleni védőoltás beadása nem ellenjavallt. Az oltás beadásról minden esetben az oltandó kockázati tényezőit, állapotát mérlegelve az oltóorvos dönt."

A gyógyulás után az immunrendszer "magához térese" miatt 2-3 hét után van értelme az oltás beadásának, annál hamarabb nem javasoljuk (nem adjuk). A hamarabbi oltás nem kötelező, kivárható a 3 hónap is. A vakcina típusa ugyanúgy választható, mint egyébként, amennyiben valamely speciális állapot egyes oltóanyagokat nem kontraindikál.

2., AstraZeneca 2. oltása 12 hét előtt:

"A Nemzeti Népegészségügyi Központ 18960-2/2021/JIF. számú szakmai állásfoglalása alapján a COVID-19 oltási program az AstraZeneca oltóanyag esetében megváltozott, így lehetőség van arra, hogy az Alkalmazási előirat szabályainak betartásával, illetve a vakcina gazdálkodás figyelembe vételével a 2. részoltás az oltandóval/oltandókkal egyeztetett időpontban (1. oltást követő 4-12 hét közötti időpontban) is beadható."

A jelentkezők névsorát egy megadott címre kell a háziorvosknak továbbítani és onnan fog majd jönni a besorolás az időpontokra és helyszínekre. FONTOS, hogy központilag adják meg a helyet és időpontot, ezen változtatni nem lehet! Időpont kérésre nincs lehetőség!

Szeretném ezzel kapcsolatban felhívni a figyelmet, hogy orvosi szempontból a 2. oltás 12 hétre való beadása után van jobb immunitás, mint a hamarabbinál: https://www.facebook.com/groups/740482753554572/permalink/823186618617518/ 

Tehát javaslom, hogy csak azon páciensek kérjék a hamarabbi oltási lehetőséget, akik egyébként akadályozottak lennének a megadott időpontban!

3., Terhesek oltása:

A 12 hetet betöltött terhesek olthatók. Jellemzően Pfizer oltást kapnak. Az oltás központileg meghatározott intézményekben van, nem minden oltóponton.

A szervezés menete: Először regisztrálnia kell oltásra ( https://vakcinainfo.gov.hu/ ). Ha regisztrált és betöltötte a 12. hetet, akkor jelentkezik a háziorvosnál, aki az adatait a megadott központba továbbítja. A központből fogják utána keresni és megadni az oltás helyét és idejét. 36. hét után oltásra már nincs lehetőség.

Az még mozgó, hogy a terhesség alatt 1 vagy 2 oltás vehető fel. Eleinte 1 volt és a 2. a szülés után. Jelenleg 2 is lehet, de erről hivatlos eljárásrendet mi nem kaptunk. Kismamától kapott információ alapján a 2. oltást megkaphatja a 36. hétig nőgyógyászati javaslat mellett 5 hét különbséggel, ott ahol az 1. oltást is kapta.

4., Szoptató kismamák oltása:

A szoptató kismamák nincsenek kiemelve külön, így a háziorvosi kontingens terhére tudnak oltásra menni (Pfizer, Moderna). Mivel jelenleg ritkán van csak kontingens, így javasoljuk az online regisztrációt oltópontra:  https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas 

5., 2. körös oltás elmaradása, pótlása

Ha valamely ok (megbetegedés) miatt nem tudott elmenni a 2. oltására és így későbbi időpontba szükséges ennek a pótlása, akkor ennek a menete az, hogy mielőtt aktuális lenne az új időpont, akkor jelentkezik a háziorvosnál.  A szervezéshez több adat megadására lesz majd szükség. Ezeket az adatokat szükséges beküldenünk a központba. A központ fogja megadni az oltás helyét és idejét. Ez nem változtatható.

6., Angol/német nyelvű igazolás

Ez a mostani káosz. Hivatalos eljárásrend, utasítás nincs. Ha az oltást mi (Dr. Miltényi, Dr. Kiss) adtuk be, akkor kitöltjük és aláírjuk/pecsételjük az angol nyelvű igazolást. Amennyiben az oltás beadására oltóponton került sor, akkor kérjük, hogy igényüket ott jelezzék! A pletykák szerint majd az idegen nyelvű igazolás az EESZT-ből lesz letölthető.

7., Online időpont foglalás oltópontra

A háziorvosknál egyre kevesebb az oltási lehetőség, mellette párhuzamban az összes Magyarországon elérhető vakcina típusra oltópontra lehet időpontot foglalni. Foglalás után a típus, oltóhely, időpont nem módosítható!

https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas