Változások oltás fronton

2021.05.27

Az elmúlt időszakokban több változás is volt az oltások szervezésében, adminisztrációjában:

1., COVIDon átesettek oltása:

"A COVID-19 megbetegedés kiállása után a természetes immunitás mértéke egyénenként különböző. A fertőzésből történt gyógyulást követően 3 hónapon belül a COVID-19 elleni védőoltás beadása nem ellenjavallt. Az oltás beadásról minden esetben az oltandó kockázati tényezőit, állapotát mérlegelve az oltóorvos dönt."

A gyógyulás után az immunrendszer "magához térese" miatt 2-3 hét után van értelme az oltás beadásának, annál hamarabb nem javasoljuk (nem adjuk). A hamarabbi oltás nem kötelező, kivárható a 3 hónap is. A vakcina típusa ugyanúgy választható, mint egyébként, amennyiben valamely speciális állapot egyes oltóanyagokat nem kontraindikál.

2., AstraZeneca 2. oltása 12 hét előtt:

"A Nemzeti Népegészségügyi Központ 18960-2/2021/JIF. számú szakmai állásfoglalása alapján a COVID-19 oltási program az AstraZeneca oltóanyag esetében megváltozott, így lehetőség van arra, hogy az Alkalmazási előirat szabályainak betartásával, illetve a vakcina gazdálkodás figyelembe vételével a 2. részoltás az oltandóval/oltandókkal egyeztetett időpontban (1. oltást követő 4-12 hét közötti időpontban) is beadható."

A jelentkezők névsorát egy megadott címre kell a háziorvosknak továbbítani és onnan fog majd jönni a besorolás az időpontokra és helyszínekre. FONTOS, hogy központilag adják meg a helyet és időpontot, ezen változtatni nem lehet! Időpont kérésre nincs lehetőség!

Szeretném ezzel kapcsolatban felhívni a figyelmet, hogy orvosi szempontból a 2. oltás 12 hétre való beadása után van jobb immunitás, mint a hamarabbinál: https://www.facebook.com/groups/740482753554572/permalink/823186618617518/ 

Tehát javaslom, hogy csak azon páciensek kérjék a hamarabbi oltási lehetőséget, akik egyébként akadályozottak lennének a megadott időpontban!

3., Terhesek oltása:

A 12 hetet betöltött terhesek olthatók. Jellemzően Pfizer oltást kapnak. Az oltás központileg meghatározott intézményekben van, nem minden oltóponton.

A szervezés menete: Először regisztrálnia kell oltásra ( https://vakcinainfo.gov.hu/ ). Ha regisztrált és betöltötte a 12. hetet, akkor jelentkezik a háziorvosnál, aki az adatait a megadott központba továbbítja. A központből fogják utána keresni és megadni az oltás helyét és idejét. 36. hét után oltásra már nincs lehetőség.

Az még mozgó, hogy a terhesség alatt 1 vagy 2 oltás vehető fel. Eleinte 1 volt és a 2. a szülés után. Jelenleg 2 is lehet, de erről hivatlos eljárásrendet mi nem kaptunk. Kismamától kapott információ alapján a 2. oltást megkaphatja a 36. hétig nőgyógyászati javaslat mellett 5 hét különbséggel, ott ahol az 1. oltást is kapta.

4., Szoptató kismamák oltása:

A szoptató kismamák nincsenek kiemelve külön, így a háziorvosi kontingens terhére tudnak oltásra menni (Pfizer, Moderna). Mivel jelenleg ritkán van csak kontingens, így javasoljuk az online regisztrációt oltópontra:  https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas 

5., 2. körös oltás elmaradása, pótlása

Ha valamely ok (megbetegedés) miatt nem tudott elmenni a 2. oltására és így későbbi időpontba szükséges ennek a pótlása, akkor ennek a menete az, hogy mielőtt aktuális lenne az új időpont, akkor jelentkezik a háziorvosnál.  A szervezéshez több adat megadására lesz majd szükség. Ezeket az adatokat szükséges beküldenünk a központba. A központ fogja megadni az oltás helyét és idejét. Ez nem változtatható.

6., Angol/német nyelvű igazolás

Az angol/magyar nyelvű oltási igazolás kiállítására van lehetőség a háziorvosoknál is. Ehhez szükséges az "eredeti" magyar nyelvű papír. Az Ausztriába utazóknak egy külön formanyomtatvány szükséges, amelyet kinyomtva és kitöltve hozzanak magukkal! Egyes országok csak olyan oltási igazolást foganak el, amely angol nyelvű is és QR kódos - ilyen jelenleg Magyarországon nem létezik. A pletykák szerint majd az idegen nyelvű igazolás az EESZT-ből lesz letölthető, de reménykedhetünk egy "felhasználóbarát" plasztik kártyában is.

7., Online időpont foglalás oltópontra

A háziorvosknál egyre kevesebb az oltási lehetőség, mellette párhuzamban az összes Magyarországon elérhető vakcina típusra oltópontra lehet időpontot foglalni. Foglalás után a típus, oltóhely, időpont nem módosítható!

https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas 

8., 16-18 évesek oltása

Az oltásra 2021. április 30-án reggel 8 órától érvényesen már a 16. életév betöltése után lehet regisztrálni.A 16 év alattiak továbbra sem kerülnek bele az oltási adatbázisba, ahogy az az adatvédelmi tájékoztatóban is szerepel: https://vakcinainfo.gov.hu/adatkezelesi-tajekoztato

Felhívjuk a figyelmet, hogy a 18 év alatti személy, aki a fenti időpontot megelőzően regisztrált, de csak most vált jogosulttá a regisztrációra, annak újból szükséges regisztrálnia, mivel a korábbi regisztrációját 2021. április 30-án reggel 8 óra előtt érvényes adatkezelési tájékoztató szerint törölni kellett.Az oltásra történő regisztrációt követően a regisztráció érvényesítéséig ebben az esetben is szükséges néhány munkanap, amíg a regisztrációs felület adatai átkerülnek a NEAK lekérdező felületének adatbázisába: https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/

Érvényes regisztráció után Pfizer oltás foglalható oltópontra az online rendszeren keresztül: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

A 16 és 17 évesek esetében az érvényes regisztráció esetén az oltás időpontjára szülői hozzájárulási nyilatkozatot is kell vinniük. Felhívjuk a szülők figyelmét, hogy a 16. életévet még be nem töltött gyermekek regisztrációja továbbra sem érvényes. A 16 év alattiak oltása ugyanis még nem engedélyezetett.

9., 12-16 évesek oltása

A fent feírtak szerint már a 12-16 éves korosztály is regisztrálható oltásra, amelyet online oltópontos időpontfoglalálás során kaphatnak meg.