Operatív Törzs bejelentései ............

2021.05.01

A héten az Operatív Törzsnek 2 érdekes kijelentése is volt. Néhány nappal ezelőtti hír, hogy a COVID-on átesettek esetén nem szükséges kivárni a 3 hónapot, hanem hamarabb is olthatók. A másik, hogy AstraZeneca esetén nem kell kivárni a 2. oltás esetén a 12 hetet, hanem hamarabb is adható.

Nos: hivatalos eljárásrend, leírás semelyik esetben sem érkezett. Mindaddig, amíg ez nem történik meg maradnak az eredeti szabályozások. Amikor megkapjuk - ha lesz belőle vmi - az új rendeleteket, akkor fogok róla értesítést írni, ide is és a facebookra (https://www.facebook.com/groups/418060752755926) is.

Sajnos nem ez az első eset, hogy valamit így beharangoztak és jónéhány nappal később a hírt részleteiben tartalmazó, de összeségben más utasítás érkezett...... Minden esetben az írott utasításhoz tartjuk magunkat. Erre a legjobb példa a terhesek/szoptatósok oltása volt, amelynek a végleges és tényleg működő eljárásrendje a bejentés után 2 héttel lett meg.

Update:

1., COVIDon átesettek oltása: 

"A COVID-19 megbetegedés kiállása után a természetes immunitás mértéke egyénenként különböző. A fertőzésből történt gyógyulást követően 3 hónapon belül a COVID-19 elleni védőoltás beadása nem ellenjavallt. Az oltás beadásról minden esetben az oltandó kockázati tényezőit, állapotát mérlegelve az oltóorvos dönt."

A gyógyulás után az immunrendszer "magához térese" miatt 2-3 hét után van értelme az oltás beadásának, annál hamarabb nem javasoljuk (nem adjuk). A hamarabbi oltás nem kötelező, kivárható a 3 hónap is. A vakcina típusa ugyanúgy választható, mint egyébként, amennyiben valamely speciális állapot egyes oltóanyagokat nem kontraindikál.

2., AstraZeneca 2. oltása 12 hét előtt:

"A Nemzeti Népegészségügyi Központ 18960-2/2021/JIF. számú szakmai állásfoglalása alapján a COVID-19 oltási program az AstraZeneca oltóanyag esetében megváltozott, így lehetőség van arra, hogy az Alkalmazási előirat szabályainak betartásával, illetve a vakcina gazdálkodás figyelembe vételével a 2. részoltás az oltandóval/oltandókkal egyeztetett időpontban (1. oltást követő 4-12 hét közötti időpontban) is beadható."

A jelentkezők névsorát egy megadott címre kell a háziorvosknak továbbítani és onnan fog majd jönni a besorolás az időpontokra és helyszínekre.Szeretném ezzel kapcsolatban felhívni a figyelmet, hogy orvosi szempontból a 2. oltás 12 hétre való beadása után van jobb immunitás, mint a hamarabbinál: https://www.facebook.com/groups/740482753554572/permalink/823186618617518/

Tehát javaslom, hogy csak azon páciensek kérjék a hamarabbi oltási lehetőséget, akik egyébként akadályozottak lennének a megadott időpontban!