COVID elleni OLTÁS

2021.02.01

Jó híreket szeretnék megosztani! Dr. Miltényi Beáta és Dr. Kiss Melinda praxisából kb. 75%-a kapott már oltást. Még mindkét praxisból a kb 70-75 fő vár vakcinára. 

Az oltások szervezéshez néhány infó:

- A háziorvosi praxisok már nem igen kapnak 1. körös oltási lehetőséget. Ez mind igaz az oltópontra való küldésre, mind a rendelői oltásra. Ezzel párhuzamosan jeleneg minden vakcinatípus elérhető már online regisztráció által:    https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas 

- Online vakcina-időpont-oltóhely foglalás során akár már aznapra is van lehetőség a kívánt oltás felvételére.

- Mivel egyre kevesebb az oltandó, tendencia, hogy a kisebb oltópontok nem fognak már kapni 1. körös oltásokat. Az oltóhelyek központosulni fognak. Így várhatóan a kerületi oltópont is lassan be fogja felyezni a munkáját.

- Az összes oltás fagyasztott, kiengedés után változó, hogy mennyi időn belül kell beadni, áll el hűtőben. Mellette jellemzően ha megbontunk egy többadagos oltást tartalmazó üvegcsét, akkor azt egybe be kell adnunk, mert nem lehet a bontottan visszatenni a hűtőbe. Így az oltások beadása fix, előre egyeztetett időpontban történik, amelynek módosítása nem lehetséges!

- Az adminisztrációja az oltásnak többszörös. 3 helyen, 3 különböző módon kell rögzíteni, ami szintén idő.

- Az oltás után 15-30 perc megfigyelési idő van. Itt figyelembe kell venni, hogy a járványügyi előírásokat. A kellő távolság megtartásához elegendő hely szükséges, így a várók nagysága erősen befolyásolja, hogy 1 óra alatt hány beteg oltható.

- A védettségi kártyák kapcsán felmerülő kérdésekre a háziorvosok nem tudnak válaszolni. Ennek a intézése/cseréje/módosítása miatt az okmányiroda kereshető fel.

Regisztráció:

Aki nem regisztrál, nem kap oltást! A listák frissülnek, így érdemes folyamatosan regisztrálni!!!

https://vakcinainfo.gov.hu/

Jelenleg már elérhető a regisztráció sikerességének ellenőrzése is:

https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/ 

Online vakcina foglálás oltópontra:

https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas<br>

Kérdés, probléma esetén adatvedelem@neak.gov.hu e-mail címre írt levél segítségével lehet információt kérni. 

Vakcinák:

Magyarországon jelenleg 6 különböző koronavírus elleni oltás érhető el. Amit érdemes tudni:

- mindegyik hatásos, bár a klinikai vizsgálatoknál megadott %-os érték eltérő lehet.

- az oltások NEM tudják a COVID fertőzést kivédeni! Szerepük a súlyos szövődmények (tüdőgyulladás, kórházi kezelés, lélegeztetés, halál) kialakulásának lehetőségének a csökkentése. Tehát oltott személy is elkaphatja a COVID fertőzést és tovább is tudja adni!!! Tehát a higéniai szabályok (maszk és távolság) az oltás után is betartandók!

- a vakcinák az alkalmazási leiratuk szerint alkalmazhatók, de ezek a folyamatosan folyó vizsgálatok alapján módosulhat.

- a legtöbb vakcinák (jelenleg) 2 oltásból állnak. A 2. oltás ideje az 1.-höz képest van meghatározva. Lehet 3 - 4 - 5 - 12 hét. 1 típus van, amit 1x kell oltani.

- mivel hosszú hatású vizsgálatok nem voltak, így nem meghatározható a vakcinák hatásideje sem. Jelenleg mindegyik típusra fél év van meghatározva. Amennyiben a vizsgálatok alapján szükséges, akkor ismétlő oltás adása lesz szükséges.

- kapott oltás után önköltséges módon van lehetőség antitest szint mérésre. Ha valaki kíváncsi rá. De a kapott eredménnyel következtetés nem vonható le, mivel a kialakult sejtes immunválaszról ez a vizsgálat nem ad eredményt.

- jelenleg Magyarországon 3. oltás kapására nincs eljárásrend.

- Magyaroszágon a vakcinák közül (orvosi szempontokat figyelembevéve) a páciens döntheti el, hogy melyik oltást kéri. Csúnya, de igaz megfogalmazással vannak sztárolt vakcniák (Pfizer) és kevésbé közkedveltek (Sputnyik, AstraZeneca). Tehát előfordulat, hogy egy fiatalabb, aki elfogadja a kevésbé népszerű vakcinatípust hamarabb lesz beoltva, mint az az idősebb, aki közkedvelthez ragaszkodik. 

- az 1. és 2. oltás ugyanaz a típusú vakcina. Ennek cseréjére csak igazolt, súlyos mellékhatás esetén van lehetőség. Az, hogy valaki gyenge, lázas, ..... lett nem indok.

- kb. az összes oltásról kering valamilyen hír, pletyka, cikk, riport,..... - kb a fele sem igaz adattartalommal. Ezeknek a hátterében sokszor politikai, gazdasági érdek van, és nem hiteles orvosi adat! 

- az oltóponti oltáshoz vinni szükséges: TAJ és lakcímkártya, illetve lehetőség szerint a kitöltött beleegyező nyilatkozatot. A Pfizer oltásé 3 oldalas, míg a többié 1:


- az oltásokról részletesebben a lentebbi összefoglaló ábrát javaslom áttekinteni, valamint az elérhető leírásokat ide csatolom:

- akut megbetegedés esetén oltás nem adható. Gyógyulás után 2 héttel javasolt a vakcina adása.

- általánosságban elmondható, hogy a Pfizer, Moderna, Sinopharm oltás mindenkinek adható. Sputnyik oltást a daganatos betegek (ha már gyógyult kaphat!), autoimmun betegek és nem stabil kórnikus betegek nem kaphatnak, DE a gyógyult daganatosok, régóta ismert és kezelt pajzsmirigy betegek és stabil állapotú krónikus betegek kaphatják. AstraZeneca oltás mindenkinek adható, bár olyannak nem javasoljuk, akinek az anamnéziében volt mélyvénás thrombósis vagy tüdőembólia, tehát a visszeresség nem kizáró ok. Általánosságban elmondható, hogy akinek valamilyen speciális betegsége van, az érdeklődjön kezelőorvosánál, hogy számára melyik vakcina ajánlott.