COVID elleni OLTÁS

2021.02.01

Sajnos azt tudjuk elmondani, hogy nagyon döcögősen megy. Egyrészről hiány a vakcina (kevés és nem akkor jön be az országba), másrészt szervezési, technikai problémák vannak. 

- Az összes oltás fagyasztott, kiengedés után változó, hogy mennyi időn belül kell beadni, áll el hűtőben. Mellette jellemzően ha megbontunk egy többadagos oltást tartalmazó üvegcsét, akkor azt egybe be kell adnunk, mert nem lehet a bontottan visszatenni a hűtőbe.

- Az adminisztrációja az oltásnak többszörös. 3 helyen, 3 különböző módon kell rögzíteni, ami szintén idő.

- Az oltás után 30 perc megfigyelési idő van. Itt figyelembe kell venni, hogy a járványügyi előírásokat. A kellő távolság megtartásához elegendő hely szükséges, így a várók nagysága erősen befolyásolja, hogy 1 óra alatt hány beteg oltható.

- A mi tájékoztatásunk is hiányos. Nem látunk előre. Általában hétvégére kapunk új listát és feladatot. Kiket, milyen szempont alapján kiválasztva, milyen oltásra küldhetünk oltópontra, illetve milyen oltás várható a rendelőbe. Ha meg is szerveztük ezek alapján a oltás idejét és az oltópontra menőket, akkor még a hét közepén jöhet a fekete leves, hogy mégsem kapunk vakcinát, vagy mégse mehetnek a betegeink az oltópontra.

A jó hír, hogy egyre többen vannak regisztrálva! De azt sejnos nem tudjuk megmondani, hogy ki-mikor-hol-mivel lesz oltva! Kérjük Önöket, hogy ilyen kérdéseket ne tegyenek fel nekünk, hiszen nem tudjuk a választ megadni! Amint van lehetősége valakinek az oltásra, értesíteni fogjuk! Kérjük ezért Önöket, hogy (ismeretlen számról is) vegyék fel a telefonjaikat, mobiljaikat hétvégén és estefelé is! Ha valakit nem tudunk elérni, amikor szerveznünk kell a oltandókat, akkor a következő névre ugrunk. Természetesen a következő körben ismét megpróbáljuk az értesítést. 

Heti jelentés:

2021.02.09.: A héten 1 ampulla AstraZeneca oltóanyagot kap mindkét praxis, amellyel a 60 év alatti, krónikus betegséggel rendelkezők közül 10-10 főt tudunk beoltani.

2021.02.05.: A héten 10/11 beteget tudtunk a rendelőben beoltani Moderna vakcinával, mivel mindkép praxis kapott 1-1 ampullát. Megkaptuk a regisztrálók névsorát, de nem a teljeset, csak a 80 év felettieket. Innen hívtuk be a pácienseket. A következő oltást 4 hét múlva fogják megkapni.

2021.02.12.: A héten 1-1 ampulla AstraZeneca oltóanyagot kapott mindkét praxis. E mellett Miltényi doktornőnek volt lehetősége, hogy 4 főt oltóközpontra küldjön Sputnyik oltásra és kapott 2 ampulla Pfizer vakcinát.

2021.02.19.: Ezen a héten a rendelőbe nem kaptunk oltóanyagot. Mindkét praxisból 8 idős beteget tudtunk Pfizer oltásra küldeni oltóközpontba, illetve 4+2 fő Sputnyik oltást kaphatott.

2021.02.24.: Ez a hét eléggé kapotikus lett. Azon 80 év felettiek, akik elsőként kaphatták meg a Pfizer oltást, most kapják a 2. vakcinát. Valamint mindkét praxis újabb 10 főt tudott oltópontra küldeni Pfizer vakcinára. Ezen kívül mindkét praxis kapott 1-1 ampulla AstraZeneca oltást is, amellyel a 60 év alatti kórnikus betegséggel rendelkezők közül tudtunk 10 főt beoltani. Valamint megérkeztek a Sinopharm oltások is, a hét során 55 főt tudunk vele oltani.

Regisztráció:

A hétvége történése alapján, aki kicsit is gondolkozik, hogy a koronavírus ellen szeretne oltást kapni, annak javaslom a regisztrációt!!!!! Vagy a honlapon keresztül, vagy a nyugdíjasoknak kiküldött levélen keresztül.

Úgy néz ki, hogy a regisztráltak előre kerülnek a sorban. Az még nem tiszta, hogy mi, háziorvosok vagy oltóközpontokban fog történni az oltás beadása. Azt se tudjuk, hogy kinek, mikor melyik oltást fogjuk tudni adni. DE lemondani még mindig könnyebb, mint rákerülni a listára!!! 

A listák frissülnek, így érdemes folyamatosan regisztrálni!!!

https://vakcinainfo.gov.hu/