Oltás

2021.01.05

Sajnos azt kell, hogy írjam, hogy semmivel sincs több információnk, mint az olvasónak arról hogy ki, hol, mikor, kit és mivel olt. Hivatalos tájékoztatást nem kaptunk. Az oltással kapcsolatos híreket a médiákból szerezzük be mi is. Amit lesz pontos információnk, bővitem az írást.

Az oltások használata több mint száz éves múltra vezethető vissza. Segítségükkel sok régen retteget, sok ember halálat, nyomorúságát okozó fertőző betegség mára már nem okoz gondot, illetve a nagy járványok megfékezhetővé váltak. Ilyen betegségek a himlő, torokgyík, Heine-Medine kór. Magyaroszágon vannak kötelező, életkorhoz kötött védőoltások (10 kórokozó ellen), amelyeket még gyermekkorban megkapjuk. Illetve nem kötelező védőoltások is, amelyet lehet kérni a gyerekek számára és vannak a felnőttek számára is kérhető oltások. Az oltásokkal az adott kórokozó elleni immunválasz kifejlesztését, megjegyzését érjük el a szervezetünkkel. Ezért, ha ténylegesen találkozunk az adott kórokozóval, akkor a szervezet védekezése késedelem nélkül megkezdődik. Ellenkező esetben néhány napra van hozzá szükség és ez alatt az idő alatt súlyos fertőzés, szervkárosodás jöhet létre. A védőoltás beadása után helyi bőrpír, duzzanat, végtagfájdalom alakulhat ki, esetleg láz és enyhe megbetegedés (az oltott betegségnek megfelelő). A legsúlyosabb mellékhetás az úgynevezett anafilaxiás shokk, ami egy allergiás reakció. Ugyanez a folyamat megy végbe a darázscsítésre vagy mogyoróra allergiás emberenél is, ha találkoznak az adott allergénnel.

Több cég, ország elkészítette a saját oltását. Van olyan, amelynek a szerkezete, módszertana azonos, de olyan is, ami más technológiát alkalmaz. Ezeknek egy része már engedélyezve is van, várhatóan Magyarországon is elérhető lesz. Jeleneg az egészségügyi dolgozókat kezdték el beoltani a Pfizer cég vakcinájával. Ez egy olyan oltás amely a virus örökítőanyagának egy kis réséz tartalmazza, amely lapján kialakulhat a védettség. 2 oltás szükséges ehhez, a 2. beadására 21 nappal később kerülhet sor.

Az oltásra való jelentkezést javasoljuk. Mivel nem tudjuk, hogy ez jelent-e sorrendiséget vagy csak egy általános felmérést, ezért javasoljuk a jelentkezést. Mikor lesz már az oltásról bővebb információ, akkor még mindig lehet majd úgy dönteni, hogy mégsem kérni.

https://vakcinainfo.gov.hu/

Az alábbi linken egy összefoglaló olvasható. Egyrészt általánosságban az oltásokról, illetve a koronavírus elleni oltásról is.

https://joszo.hu/koronavirus-oltas/?fbclid=IwAR2ZT9_ds5KUZX4pdKB2tJok-loZT1zLHlQG4Vs0B7EzhdBGx5rsm34hqQ8#oltas-autizmus<br>

Rajzosan és közérthetően:

https://www.facebook.com/attila.erdos.14/videos/2504244933033587

Itt az egyik kollégám és barátom napról napra leírja, hogy milyen változások vannak a szervezetben az oltás hatására:

https://www.facebook.com/koronasmesek/

És persze van információ a koronavírus honlapján is:

https://koronavirus.gov.hu/aktualis

Angolul tudók számára:

https://www.nhsinform.scot/covid19vaccine