Koronavírus praktikum

2020.04.01

Ebben a bejegyzésbe olyan hasznos tudnivalókat szeretnék megosztani, ami segíti a mindennapokat a koronavírus járvány idején. Pl.: otthoni betegápolás, maszkok, higénia..... Az összeszedett anyagot orvosi portárokról, hivatalos fórumokról vettem, de tükrözi a saját véleményemet is.

A koronavírus egy lipidburokkal rendelkező RNS vírus. Hivatalos neve: súlyos akut légúti tünetegyüttest okozó koronavírus 2 = SARS-CoV-2. Az általa okozott betegség neve: koronavírus-betegség 2019= COVID-19.

A vírus cseppfertőzéssel terjed, vagy a fertőzött válakékokkal való kontaktus során. Lappangási ideje általában 5-6 nap (2 - 14 nap). Eddigi adatok alapján a fertőzőképesség a tünetek megjelenésekor a legnagyobb, de felmerült, hogy a megbetegedés kezdette előtt is fertőz és hogy gyógyulás után is még 1 hétig fertőzőképes. A betegség kb 80%-ban enyhe vagy középsúlyos formában zajlik, ilyenkor a kép enyhe légúti fertőzéstől a nem súlyos tüdőgyulladásig terjed. A megbetegedések kb 14%-a súlyos lefolyású. A betegek mintegy 6%-ánál alakulhat ki kritikus állapot, légzési elégtelenség például. A halálozás 2-3% között van.

A betegség jellemző tünetei a láz (88%), a száraz köhögés (68%). Ezen kívül gyakran fordul elő fáradékonyság, néhézlégzés, torokfájás, fejfájás, izom- és izületifájdalom, hidegrázás, hányás, hasmenés, szaglás elvesztése.

PANASZOK - KORONA VAGY NEM?

Sok más megbetegedés (egyéb vírusok) is okoznak hasonló tüneteket, mint a koronavírus fertőzés. Illetve a képet még az allergia, asthma is tudja színesíteni. Javasolt orvossal egyeztetni a tüneteket.

MASZK

A maszkok a cseppfertőzés elleni védekezésben segítenek, ennek a mértéke függ a maszk típusától. A WHO javaslata alapján maszk hordása nem javasolt az egészséges emberek számára a jelen járványhelyzetben. Az operatív törzs már pedzegette, hogy azért jó, ha van rajtunk, mikor tömegben vagyunk.

A maszk hordásával lehet csökkenteni a járvány terjedését is. Mivel egy barriert biztosít a vírussal szemben, így csökken annak esélye, hogy mást megfertőzzünk (tünetmentes hordozó), illetve, hogy mástól elkaphassuk. 

A mi véleményünk, hogy javasoltjuk a maszk hordását, de nem javasoljuk az FFP2 és FFP3 maszkok alkalmazását. DE vannak betartandó szabályok a maszkok hordásakor, amelyek nélkül értemét vesztik a védekezésben.

Megfelelő felvétel: családi bevásárlás intézése közben nem egy emberen látom, hogy van rajta maszk, de nem megfelelően hordja. 2 fő hiba szokott lenni.

1., fordítva van felrakva: a színes része van kívül, a fehér belül

2., nem fedi a szájat és az orrot: ha valaki az állán hordja, akkor feleslegesen pazarolja a maszkot. A maszknak mindenképp fednie kell az orrot is (hiszen azon keresztül lélegzünk!). És igen a szemüvegeseknek gondot fog okozni, hogy párásodik ilyenkor a szemüvegük - erre nekem sincs megoldásom.

3., a maszk mellett fontos, hogy NE piszkáljuk az arcunkat! Sokszor kb. tudat alatt nyúlunk az arcunkhoz megérintjük, megvakarjuk, megtörüljük,...... Ezzel is tudjuk a megfertőzésünket elősegíteni. A maszk segít a tudatosságban, hogy ne nyúljunk az arcunkhoz! De NE nyúlkáljunk a maszkhoz se!

Milyen maszk viselése ajánlott: az optimális az egyszer használatos sebészeti szájmaszk lenne, de tudjuk, hogy aranyárban lehet hozzájutni. :( Így 2 alternatív van.

1., sebészeti szájmaszk többször használva: megfelelő fertőtlenítés és idő elteltével újra használható (UV fény jó erre pl., ill magasabb hőmérséklet (de ezt az anyaga nem fogja bírni), plusz min 3 napig pihentetni az adott maszkot). 

2., textilmaszkok: előzetes áztatás (Domestos, Sanitol) és magasabb hőmérsékleten mosva, majd vasalva ismételten használhatóak. A YouTube-on több videó is található az elkészítésükről, eltérő szabásmintákkal is. Itt is fontos, hogy mindig ugyanazon az oldala legyen a külvilág felé, így ajánlott különböző színű/mintájú anyagok használata az elkészítésükkor. 

Mindkét típusra igaz:

- ha már átnedvesedett (a kilégzett levegő páratartalmától), akkor már nem biztosít védelmet. Így huzamosabb használat során cserélni kell, ez kb 1-2 órát jelent.

- a külső felszíne szennyezett felületként kezelendő, ezért is fontos, hogy megfelelő módon viseljük.

- tény, hogy ezeknek az anyagoknak a szűrőképessége a koronavírus mérete alatt van, DE a köhögéskor, tüsszentéskor a vírus más részecskékkel összekapcsolva távozik, amiknek már nagyobb a mérete, így védelmet tud biztosítani. A szakirodalom alapján a sebészi szájmaszkok védő funkciója kicsit magasabb, mint a textilmaszkoké. Mindkét típusú maszknak nagyobb szerepe van abban, hogy köhögéskor, tüsszentéskor távozó aeroszolok ne tudjanak akkora távolságba terjedni, így a tünetmentes beteg, aki fertőz, az nem tudja továbbadni a fertőzést.

FFP2, FFP3, NK95 maszkok

Ezek is egyszer használatos maszktípusok. A textilmaszkoknál és a sebészi szájmaszkoknál jóval kisebb szemcséket is ki tudnak szűrni, így jobban védenek a vírusfertőzés ellen. Ezek a maszktípusok azok számára javasolhatók, akik koronavírus fertőzöttek ellátásában vesznek részt. Mindennapi használatra nem javasoljuk! A másik "gond" velük, hogy a tünetmentes betegek, ezeket hordva jobban tudnak fertőzni, mint a textil- és sebészeti maszkban, mivel a befelé jövő levegő szűrését végzik. A másik probléma, hogy szintén egyszer használatosak, 4 óra hordás után már nem alkalmazhatók. Persze itt is megy a fertőtlenítés és az újbóli használat. Ezeknek a maszkoknak az árai jelenleg arcpirítóan magasak.

MARADJ OTTHON! - TÖMEG KERÜLÉSE, TÁVOLSÁG TARTÁSA

A koronavírus fertőzés cseppfertőzéssel terjedő betegség. Kell távolság tartásával csökkenteni tudjuk annak az esélyét, hogy  megfertőződjünk.

A távolság tartásával, tömeg kerülésével a saját védelmünkön kívül az egész társadalmat is védjük. Ezzel tudjuk a vírus terjedését lassítani.  A terjedés lassításával esélyt tudunk adni a súlyos megbetegedettnek a megfelelő ellátásra, mivel az egészségügy kapacitása véges.

KÉZMOSÁS, KÉZFERTŐTLENÍTÉS

A koronavírus lipid burkát az egyszerű szappanos kézmosás tönkreteszi, amellyel elveszti fertőzőképességét. Ehhez megfelelő technikát kell használni a megfelelő ideig. 

HIGIÉNIA

Nem elég, hogy csak a kezünket tartjuk tisztán, hanem a környezetünkre is fokozatosan ügyelnünk kell. Különböző felületeken más és más ideig életképes a koronavírus. Ebből a szempontból egyik legfontosabb a MOBILTELEFON, amely felületén 3 napig is életképes és fertőzőképes a koronavírus!

Javaslom Dr. Patkó Katalin XVI. kerületi háziorvos higiéniás összefoglalójának elolvasását. Elsőnek túl szigorúnak és betarthatatlannak, élhetetlennek tűnik, de érdemes a tanácsokat megfogadni otthonunk és családunk védelme érdekében!

FONTOS!

A családi kedvenc (kutya, macska) nem fertőződik meg koronavírussal (illetve nagyon-nagyon ritkán, de nem lesz beteg), nem adja át, DE a szőrükön meg tud tapadni a vírus, mint bármely más felületen (ugyanúgy, mint a mi hajunkon is!) Séta során nem engedjük, hogy mások megsimogassák kedvencünket! Ne sétáltassunk nagyobb csapatban, hanem inkább egyedül menjünk! Kerüljük azokat a helyeket, ahol tömeg lehet (kutyafuttató, parkok)! Fürdessük samponnal gyakrabban a kutyánkat! Kutyánk lefárasztásához sokat segít, ha trükköket tanítunk vagy otthonunkban szimatmunkát végeztetünk vele.

PANASZAIM VANNAK - MI A TEENDŐ?

1., MARADJON OTTHON! - amennyiben panaszai alapján felmerül Önben, hogy koronavírus fertőzése van, akkor NE hagyja el otthonát, HANEM

2., Hívja fel a háziorvosát!

3., A telefonos megbeszélés során egy részletes kikérdezés fog történni (milyen tünetek, mióta, ezek változása, stb ........). Ez alapján tudjuk mérlegelni, hogy fennállhat-e a koronavírus fertőzés vagy egyéb felső légúti megbetegedés valószínűsíthető. A háziorvos nem fog kimenni megvizsgálni Önt és nem fogja behívni a rendelőben se vizsgálatra - a jelenleg érvényben levő kormányrendelet alapján csak a távdiagnosztika lehetséges. Ennek oka, hogy sok országban 

4., Elmagyarázzuk a további teendőket. Amennyiben a "hagyományos" probléma, akkor javaslatot adunk a kezelésre. Ha koronavírus fertőzés merül fel a kikérdezés alapján, akkor a panaszok alapján eldöntjük, hogy otthon maradhat-e a beteg vagy kórházba kell, hogy kerüljön.

5., A háziorvos meghívja a mentőt. Ha súlyos állapot áll fenn, akkor kórházba szállítást fogunk kérni. Amennyiben a panaszok nem indokolják ezt, akkor olyan mentőegységet fogunk hívni, akik az otthoni mintavételt fogják elvégezni. Párhuzammal a mentő intézésével, értesítjük a NEAK Népegészségügyi Osztályát (ÁNTSZ) is. Nem fogunk tudni teszteltetni mindenkit (meg van kötve a kezünk)! Egy központilag megadott csekklista alapján a gyanús betegek számára fogunk tudni tesztelést kérni.

6., Otthoni mintavételt a kiérkező mentő fogja elvégezni. Ez NEM azonnal fog történni, lehet, hogy 1 nap múlva. Előtte értesíteni fogják a mentők, hogy mikor fognak menni a mintavétel miatt. Jelenleg a mentősök egy gyorsteszt segítségével diagnosztizálják a koronavírus fertőzést. Ez egy speciális vérvizsgálat (kb új néz ki, mint az otthoni vércukorellenőrzés), amelynek eredménye 10-15 perc alatt megvan).

7., Ellenőrző, kontroll teszt megkérése. Az első teszt után 2 nappal (elvileg) egy kontroll tesztet kell végezni, amely pontosítja a diagnózist. A kontroll szervezése miatt Önnek nincs feladata, ezt a háziorvos intézi.

8., Amennyi állapotában romlik vagy alapból súlyos légzési panaszok alakultak ki, akkor a 112-t hívja!

FERTŐZŐTT BETEG A CSALÁDBAN

Ha valamelyik családtagunk felső légúti tüneteket produkál, vagy olyanokat, amely koronavírus fertőzésre is jellemző lehet, illetve igazolt koronavírus fertőzőt, akkor fontos, hogy a házon, lakáson belül a lehető legjobban el legyen különítve. Lehetőleg olyan szobában legyen, amelyet nem használ más, azt a helyiséget ne hagyja el! Lehetőleg külön mellékhelyiséget, fürdőt használjon! Használjon otthonában maszkot! Fontos a folyamatos otthoni fertőtlenítés!

A Semmelweis Egyetem összefoglalóját javasol elolvasni ebben a témában:

ÖNKÉNTES ÉS HATÓSÁGI KARANTÉN

Mit is jelentenek ezek a meghatározások?

Önkéntes karantén: saját elhatározásunk miatt vagyunk karanténban, hogy elkerülhessük a fertőzést és védjük a családunkat. A hatóság nem ellenőrzi.

Hatósági karantén: határozatot kapunk, arról, hogy karanténban kell lennünk. Ezt szigorúan kell venni és tényleg nem szabad elhagyni a tartózkodási helyet! Az ajtóra piros cédula kerül. A hatóság ellenőrzi, hogy ott vagyunk-e. Elhagyás esetén büntetés jár. Akik együtt élnek azzal, akire a határozat vonatkozik, arra már nem vonatkozik ez a határozat (ha betegség miatt lett hatósági karantén elrendelve, akkor az egy háztartásban élőknek javasolt az önkéntes karantén). Több eset van: 

1., Külföldről való hazaérkezéskor a határátlépéskor kapja meg a határozatot. Ebben az esetben nem beteg, az aki karanténba került. Ennek a lényege, hogy, ha valaki külföldön (erősen fertőzött területen) járt és ott megfertőződött, de még nem mutatja a betegség tüneteit, akkor másoknak ne tudja továbbadni. Ez a karantén 2 hétre szól.

2., Ha valakinek tünetei vannak és kimutatták a koronavírus kórokozóként. Amennyiben állapota megengedi és otthon gyógyulhat, akkor is hatósági karanténba kerül. A karantén a felszabadító vizsgálatig tart. A beteggel egy háztartásban élőknek javasolt az önkéntes karantén.

GYÓGYSZEREK

Az utóbbi napokban ez a téma elégé forrong. Egyenlőre az a tény, hogy sokféle hatóanyag felmerült egyrészt, amivel kezelhető a koronavírus okozta megbetegedés, illetve, ami rontja a kórállapotot. Intenzíven kutatják, vizsgálják ezeket a hatóanyagokat, de jelenleg biztosan semmi nem lehet kijelenteni.

A szóbekerülő hatóanyagok:

1., Ibuprofen: vény nélküli fájdalomcsillapítóról az terjedt, hogy a koronavírus fertőzést súlyosbítja. NEM igaz. A hatóanyag megfelelő indikációban továbbra is használható.

2., Vérnyomáscsökkentők - ACE-gátlók vs ARB: egyre több cikk foglalkozik a koronavírus egy speciális enzimhez való kapcsolatáról, amelynek ezeknek a vérnyomáscsökkentő csoportba tartozó hatóanyagoknak is van. Az ARB-knek felmerült "védő szerep". A szakmai javaslatok nem ajánlják a jól beállított magasvérnyomásbetegeknél a gyógyszere kezelésük. módosítását.

3., Hydroxichloroquin: malária ellenes készítmény hatóanyaga. Alkalmazzák koronavírus fertőzöttek gyógyítására, annak ellenére, hogy törzskönyvében nem szerepel. Intenzív kutatások is zajlanak ezzel a hatóanyaggal. Megelőzésre NEM jó!

4., Azitromicin: antibiotikum, amelyet a hydroxichloroquin mellett alkalmazzák. Megelőzésre NEM jó!

5., BCG oltás: statisztikai adatok alapján felmerült, hogy azon országokban, ahol a TBC ellenes oltás a kötelező oltások között van hosszú ideje, ott kevesebb a megbetegedés és a halálozás. Az oltás NEM jó a koronavírus ellen, de a szervezet immunválaszát erősíti, fejleszti az immunrendszert. Magyarországon ez az oltás a kötelező védőoltások között szerepel 1954 óta. Nincs arra ajánlás, hogy a nem immunizáltakat oltsuk be.

6., C-vitamin és D3-vitamin: szintén nem bizonyított, hogy segít a megbetegedés elkerülésében. Ártani cserébe nem árt (kivéve az arra érzékenyeknél a túlzott C-vitamin vesekövet okozhat!), így javaslom a szedését.

MEGKÖZELÍTÉS MÁSKÉPP

Ismereteket sok helyről lehet szerezni, de fontos, hogy azok hitelesek legyenek és ne pletykák. Íme néhány honlap és ötlet:

Facebook - Koronás mesék (https://www.facebook.com/Koron%C3%A1s-mes%C3%A9k-108783544114502/?__xts__[0]=68.ARBvPz1-wFtnvZH11HtJaOYz5DmjqFpI0fSbVUkFJo7ZJj66v_eo4ikvjJzmhVqK2hutPbY3-UjZ5YQ0DyjInx-bwV1Si2qJTrW_b1GAAkudHU2MK8gdtAXyc7yu4utTlLD2WcwBr4PkBv9Vg5NRB64h02r1TkgpdCKs7sGUDRd7Lf33_11cSsNAPEGPT58JFLIqaLwS4Iu665ylDKrTQZiaQrZb3BenGlAq0o8Qaze0owsmWh6NdXortmAcrf_5pa5OuEf9EF8OVIBIstXCn4TiLSB_iAPV28axVlA73KTrSTbZsPOR-B0ta1DXcdPyg9KkSeJkJXXcxFu8q0HsJ-4QGvGEjTYAYl8qaDN5R_CbWmgKHKTPoA-S&__tn__=HH-R)

https://koronavirus.gov.hu/