Koronavírus miatti intézkedések

2020.03.15

Kedves Betegeink!

A koronavírus kapcsán kialakult világjárvány miatt Magyarországon egészségügyi válsághelyzetet hirdettek. Ezek közül több is érinti az egészségügyi ellátást, ezen belül is a háziorvosi rendeléseket. 

A vírus terjedésének - a cseppfertőzésnek - megakadályozásnak egyik legfőbb pontja a fertőzés lehetőségének az elkerülése, amelyhez a legoptimálisabb a tömeg elkerülése a zsebkendő használata és a sűrű kézmosás mellett. Hogy csökkenteni lehessen azon helyzeteket, ahol több embernek kell együtt lennie, várakozni (főként zárt térben), több intézkedés történt. Vannak országos intézkedések, amelyek érintik a mindennapos háziorvosi tevékenységet, illetve a Géza utcai rendelőben a páciensek és a dolgozók védelmét biztosító saját intézkedéseket is hoztunk.

1., Akinek felső légúti megbetegedése van NE jöjjön be a rendelőbe! A jelenleg érvényben levő rendelkezés alapján a felső légúti tüneteket mutató páciensek telefonon hívják fel a rendelőt, panaszaikat elmondva egyeztessenek háziorvosukkal a további teendőről! Ezeket a megbetegedéseket legnagyobb arányban vírusok okozzák, speciális vizsgálat, kezelés nem szükséges (ami kell, az vény nélkül kapható). Kérjük ezen betegeinket, hogy telefonon kérjenek felvilágosítást! Telefonon kérjék keresőképtelen állapotba vételüket! Amennyiben a rendelőben felső légúti panaszokkal érkezik, akkor a rendelkezés értelmében otthonába irányítjuk és telefonos távkonzultáció fog történni!

2., Amennyiben gyanúja van, hogy koronavírussal fertőződött, akkor NE jöjjön be a rendelőbe! Telefonon egyeztessen a háziorvosával! Valamint hívja a koronavírus miatti zöld számot: 06-80-277-455 és 06-80-277-456!


3., A rendelőben sürgős esetet kizárólag telefonos egyeztetés után látunk el! 

4., Kérjük, hogy amennyiben rendszeresen szedett gyógyszereit szeretné felíratni, akkor NE jöjjön be a rendelőben, hanem telefonon, e-mailben kérje, hogy írjuk fel e-receptként!

5., Jelenleg módosult az e-receptek kiválthatósága is. NEM kell, hogy személyesen váltsa ki az e-receptjét! TAJ szám megadása mellett hozzátartozó is ki tudja váltani az e-recepteket a papír alapú vény nélkül is!

6., A rendelőben megjelenő betegeket kérjük, hogy az udvaron várakozzanak, egymástól minimum 1 m távolságot tartva! A váróban maximum 1 fő tartózkodhat!

7., Amennyiben halasztható vizsgálata van bármely szakrendelésen, akkor kérjük, hogy NE menjen el a szakrendelőbe, kórházba, hanem kérjen későbbi időpontot! A kerületi szakrendelő CSAK sürgős eseteket fogad! A vérvételek is csak sürgősségiek!

8., Amennyiben nem szükséges, NE jöjjön a rendelőben beutaló kérése miatt! A halasztható kivizsgálásokat, problémákat későbbi időpontban kérje! Ez nem vonatkozik az akut panaszokra.

9., A szakorvosi javaslatok lejárata megnő 90 nappal a járvány miatt. Így, ha most jár/járt le szakorvosi javaslata, akkor most NEM kell elmenni a szakrendelőbe ennek meghosszabbítására, kérjen rá későbbi időpontot!

10., A lejáró okmányok érvényessége a válsághelyzet ideje alatt nem jár le. Így amennyiben jogosítvány kapcsán orvosi vizsgálatot szeretne, későbbre tudja halasztani! 

11., A különböző szűrővizsgálatok (mammográfia, nőgyógyászati szűrés, vastagbélrák szűrés, prostata szűrés) jelenleg szünetelnek.

12., Mivel a koronavírus kapcsán a legveszélyeztetettebbek az idősek, így kérjük, hogy segítség idős hozzátartozóikat, ismerőseiket! 

13., MINDENKI MARADJON OTTHON! Kérjük beteginek, hogy kerüljék a tömeget, a zsúfolt helyeket! Lehetőség szerint tartózkodjanak otthonukban! Ne szervezzenek kirándulásokat, családi/baráti látogatásokat és összejöveteleket! Segítség idős rokonaikat, ismerőseiket, de NE érintkezzenek velük közvetlenül! Kerüljék a szokványos üdvözlési módokat (kézfogás, ölelés, puszi)! Mossanak gyakran kezet! Lehetőség szerint használjanak kézfertőtlenítőt (főként otthonuktól távul, amikor nincs kézmosási lehetőség)! 


14., Kérjük, hogy a járvánnyal kapcsolatban CSAK hiteles információkat vegyen figyelembe és terjesszen! A "városi legendák" csak több problémát és pánikot okoznak. Kérjük, hogy az érvényben levő rendelkezéseket tartsák be mindannyiunk érdekében!