E-recept vagy felírási igazolás

2020.01.06

2020.01.01-vel hatályba lépő törvény alapján változik a gyógyszerek felírása az orvosok által. 

2017. novemberétől működik az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér). Az eddigi időszakban is a recepteket feltöltöttük az EESZT-be, de mellette kötelező volt kinyomtatni a felírási igazolást is. A felírási igazolás 1 vonalkóddal tartalmazott többet, mint a "klasszikus" recept (ugyanaz a papír, a többi tartalom ugyanaz, pecséttel és aláírással ellátott). Már ebben az időben is kezdett elterjedni a betegek körében, hogy "lőjük fel a felhőbe a receptet!", ami azt jelentette, hogy a páciens önmaga igazolása után ki tudta váltani a patikában a receptjét az EESZT-be történt felhelyezés után, de a rendelőben a felírási igazolást ki kellett nyomtatnunk.

Az év elejével megszűnt, hogy kötelező legyen a felírási igazolás kinyomtatása. Jelenleg, ha az adott páciens kéri, akkor nyomtatjuk csak ki. Tervek szerint 2020 nyarával teljesen e-receptre fogunk átállni.

A rendelőben a célunk, hogy lehetőleg a nyári átállás előtt a pácienseink megtanulják, "begyakorolják" az e-recept használatát, így törekszünk arra, hogy minél kevesebb felírási igazolást állítsunk ki.

Tehát mi is az e-recept kérésének, kiváltásának a menete?

- a recept felírása (mint eddig is) az orvosnál való megjelenés után történik, a viziten megbeszéltek alapján. Nem töltődik fel automatikusan a recept, ha elfogyott! Az EESZT-be történő feltöltése az orvosi vizit során van.

- az e-recept az ország bármelyik patikájában kiváltható. Az azonosításhoz szükséges személyigazolvány és TAJ kártya. Csak a sajtá névre szóló e-recept kiváltható.

- más személyre szóló e-recept kiváltásához meghatalmazás szükséges. Hogy ez milyen formában lesz, arról még nincs pontos információnk. Így ilyen esetben a felírási igazolással váltható ki a gyógyszer.

- a felírt receptek a felírás napjától számítva 90 napig érvényesek. Minden recept csak 1 alkalommal váltható ki. 

- az EESZT-n keresztül nyomon követhető, hogy ténylegesen megtörtént-e a gyógyszerkiváltás.

Reméljük, hogy ez a változás tovább tudja majd csökkenteni a várakozási időt az adminisztráció csökkenésével (nem kell pecsételni, aláírni)!


A letölthető file a Magyar Gyógyszerész Kamara tájékoztatóját tartalmazza.: